Connect with us
Publicitate

Uncategorized

Primăria Aiud nu mai are bani pentru cazurile sociale

Publicat

Aleşii locali aiudeni au aprobat, luni, proiectul de hotărâre iniţiat de primarul Mihai Horaţiu Josan privind renunţarea la serviciile asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap. Totodată,  administraţia locală renunţă şi la cantina socială. Edilul şef nu este deloc optimist şi crede că vor urma şi alte disponibilizări.

Potrivit hotărârii adoptate, contractele de muncă a 75 de asistenţi personali vor înceta din 1 aprilie 2011. În această categorie, nu intră pentru moment şase asistenţi personali ai persoanelor cu handicap, fie pentru că se află în concediu de maternitate sau în concediu de îngrijire a copilului, fie pentru că încă nu îndeplinesc condiţiile legale pentru a beneficia de ajutorul de şomaj, după cum precizează reprezentanţii Primăriei Aiud.

Decizia primarului Mihai Horaţiu Josan a fost luată din cauza Ordinului comun al Ministerului Administraţiei şi Internelor şi al Ministerului Finanţelor Publice, emis la începutul lunii ianuarie, prin care se stabileşte, pentru fiecare unitate administrativ-teritorială, nivelul maxim al cheltuielilor de personal pe anul 2011, municipiului Aiud fiindu-i impusă suma de 22.192 mii lei, ca sumă maximă ce poate fi cheltuită cu salariile personalului din învăţământ, sănătate şi administraţie publică locală. În condiţiile în care fondul astfel stabilit este cu aproximativ 30% mai mic decât necesarul efectiv, primarul Mihai Horaţiu Josan a fost pus în situaţia de a lua măsuri pentru respectarea întocmai a ordinului celor două ministere, a cărui consecinţă clară este disponibilizarea de personal.

În prima etapă, primarul Aiudului a propus Consiliului Local renunţarea la 75 dintre asistenţii personali ai persoanelor cu handicap. Mihai Horaţiu Josan le-a explicat aleşilor locali, în cadrul şedinţei de luni, că nu a fost o decizie uşoară, dar că “legea asigură protecţia persoanei cu handicap şi eu personal susţin această protecţie, este şi datoria fiecăruia dintre noi să o promovăm. Legislaţia românească prevede însă că protecţia persoanei cu handicap se realizează fie prin indemnizaţia lunară a acestei persoane, fie prin angajarea unui asistent personal. Cum, în urma analizei minuţioase pe care am făcut-o, am constatat că majoritatea asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav din Aiud fac parte din familia persoanei îngrijite şi deci au şi obligaţii morale faţă de aceasta, am considerat că putem renunţa la plata salariilor asistenţilor personali, urmând ca persoanele cu handicap să beneficieze de indemnizaţie, care e echivalentă salariului net al asistentului personal, iar ajutorul de şomaj de care vor beneficia cei în cauză chiar va suplimenta veniturile familiei. A fost cea mai bună soluţie găsită în acest moment, urmează să vedem cum evoluează situaţia, dar prioritatea mea a fost să garantez protecţia persoanelor cu handicap grav din Aiud, dar şi funcţionalitatea serviciilor de care beneficiază întreaga comunitate”.

Prin hotărârea Consiliului Local adoptată conform propunerii primarului, bugetul este scutit de o cheltuială de 450.000 lei pe an, la care se adaugă şi suma de 185.266 lei, economie rezultată în urma desfiinţării, prin hotărârea Consiliului Local Aiud, adoptată tot în şedinţa de luni, a Cantinei de Ajutor Social.

De precizat faptul că aproximativ 50 de persoane care beneficiau de masă la cantina de ajutor social vor primi, conform Legii 416/2001, venitul minim garantat.

“Ceea ce face Guvernul, inventând pe zi ce trece măsuri îndreptate împotriva poporului însuşi este aberant, incalificabil. Primarii şi consiliile locale nu pot face altceva decât să se supună legii, pentru că, altfel, cel puţin primarii sunt ameninţaţi cu dosare penale. Nu ştiu cum va evolua situaţia pe viitor, personal nu mai pot fi optimist şi probabil că vor urma şi alte disponibilizări, iar în pericol nu sunt puse doar locurile de muncă ale celor din sectorul bugetar, că nu asta interesează în primul rând, ci serviciile de care populaţia are nevoie”, a adăugat Mihai Horaţiu Josan.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax