Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Primăria Aiud: Post vacant de îngrijitor la Muzeul de Istorie și de Științele Naturii. Calendarul concursului și condiții

Publicat

Primăria Aiud

Primăria Aiud anunță organizarea unui concurs pentru ocuparea postului vacand de îngrijitor la Muzeul de Istorie și de Științele Naturii.

Centrul Multicultural „Liviu Rebreanu” Aiud, Direcție Municipală de Cultură, organizează concurs de recrutare pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată, a funcției contractuale vacante de îngrijitor.

Calendar concurs

 • 6 decembrie 2021 ora 11:00 – proba practică
 • data şi ora interviului se afişează obligatoriu odată cu rezultatele la proba practică.

Candidații trebuie să îndeplinească condițiile prevăzute de art. 3 din H.G. nr. 286/2011 cu modificările și completările ulterioare.

Condiții specifice necesare participării la concurs:

Nivelul studiilor: Medii/Generală

Dosarele de înscriere la concurs se depun până în data de 24.11.2021, ora 16:00, la adresa din loc Ciumbrud, str. Vasile Lucaciu, nr. 1.

Condiţiile de participare şi condiţiile de desfăşurare a concursului şi alte date necesare desfăşurării concursului se afişează la sediul Centrului Multicultural „Liviu Rebreanu” Aiud, Direcție Municipală de Cultură şi pe site-ul www.aiud.ro.

Relaţii suplimentare se pot obţine la sediul Centrului Multicultural „Liviu Rebreanu” Aiud, Direcție Municipală de Cultură, loc. Ciumbrud, str. Vasile Lucaciu, nr. 1, telefon: 0258 861703 sau e-mail: cultura@aiud-art.ro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate

ECONOMIE

Două noi zile libere legale pentru angajați, în ianuarie 2023. Formalitate la Senat, după aprobarea tacită din Camera Deputaților

Publicat

zile libere

Printr-un proiect legislativ adoptat tacit de Camera Deputaților, parlamentarii vor să mărească  numărul liberelor legale de care beneficiază salariații din România. Prin noua lege zilele de 6 și 7 ianuarie sunt propuse pentru a deveni zile libere legale pentru salariați.

Proiectul de lege a trecut tacit deoarece nu a fost dezbătut și votat în termenul legal în Camera Deputaților. Potrivit avocatnet.ro în ședința de miercuri, 7 decembrie, de la Senat va trebui să făcută constatarea formală a adoptării tacite a proiectului.

AICI – Document: Propunerea legislativă zile libere 6 și 7 ianuarie

Astfel, se propune ca 6 ianuarie,  zi în care, potrivit calendarului creștin ortodox, se sărbătorește Boboteaza, și 7 ianuarie – Sfântul Ioan – să fie trecute în lista zilelor libere pentru salariați.

Lege paralelă pentru zi liberă în 6 ianuarie

În paralel cu acest demers legislativ în Parlament a fost depus un alt proiect de lege, prin care se propune ca Boboteaza să fie zi liberă. Legea ar putea ajunge curând la votul decisiv al deputaților, având propunere de adoptare.

Astfel, proiectul de lege stabilește ca alte două zile să fie declarate zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, lucru ce ar duce numărul total al acestora la 17. Constatarea formală a adoptării tacite a proiectului va avea loc în ședința de miercuri a Senatului.

Zile libere de Bobotează și Botezul Domnului

După constatarea formală de la Senat, promulgarea de către președinte și publicarea în Monitorul Oficial , în lista actuală  a zilelor libere stabilită de Codul muncii, se vor alătura, potrivit proiectului, 6 și 7 ianuarie, zile în care se sărbătorește Botezului Domnului (Boboteaza) şi Sfântul loan Botezătorul.

Pentru a se aplica, proiectul de lege trebuie să treacă de Senat ( unde este o formalitate), să fie promulgat de președintele țării și să fie publicat în Monitorul Oficial.

Propunerea ca Boboteaza să devină zi liberă apare și într-un alt proiect legislativ, care urmează să ajungă curând la votul decisiv din Parlament, cu propunere de adoptare.

6 și 7 ianuarie zile libere legale: Inițiatorii proiectului

 • Achimaş-Cadariu Patriciu-Andrei – deputat PSD; Adomnicăi Mirela-Elena – deputat PSD; Albotă Emil-Florin – deputat PSD; Alda Adrian – deputat PSD;
 • Badea Iulian-Alexandru – deputat PSD; Bălăşoiu Aurel – deputat PSD; Bejinariu Eugen – deputat PSD; Bîrcă Constantin – deputat PSD; Buicu Corneliu-Florin – deputat PSD; Bulai Oana-Gianina – deputat PSD;
 • Cătăuţă Ana-Maria – deputat PSD; Chesnoiu Adrian-Ionuţ – deputat PSD; Chirilă Virgil Alin – deputat PSD; Ciolacu Ion-Marcel – deputat PSD; Cristea Andi-Lucian – deputat PSD; Cristescu Radu-Mihai – deputat PSD;
 • Dinu Cristina-Elena – deputat PSD; Dumitrescu Raluca Giorgiana – deputat PSD;
 • Fifor Mihai-Viorel – deputat PSD; Floroiu Ionel – deputat PSD; Folescu Cornel-Vasile – deputat PSD; Furtună Mirela – deputat PSD;
 • Gavrilescu Graţiela-Leocadia – deputat PSD; Georgescu Nicolae – deputat PSD; Ghiţă Daniel-Florin – deputat PSD; Gliga Dumitriţa – deputat PSD; Goleac Nicoleta-Matilda – deputat PSD; Grecu Ion-Cătălin – deputat PSD;
 • Holban Georgeta-Carmen – deputat PSD;
 • Iancu Marius-Ionel – deputat PSD;
 • Lungoci Dumitru-Lucian – deputat PSD;
 • Macovei Silviu Nicu – deputat PSD; Mang Ioan – deputat PSD; Manta Claudiu – deputat PSD; Marin Laurențiu Dan – deputat PSD; Mihalcea Remus-Gabriel – deputat PSD; Mina Marian – deputat PSD; Mircea Florin – deputat PSD; Munteanu Remus – deputat PSD;
 • Neaţă Eugen – deputat PSD;
 • Ostaficiuc Marius-Eugen – deputat PSD; Oteşanu Daniela – deputat PSD;
 • Paladi George-Adrian – deputat PSD; Paraschiv Rodica – deputat PSD; Popa Ştefan-Ovidiu – deputat PSD; Popescu Dan-Cristian – deputat PSD; Popescu Vlad – deputat PSD;
 • Rasaliu Marian-Iulian – deputat PSD;
 • Şerban Ciprian-Constantin – deputat PSD; Şimon Gheorghe – deputat PSD; Simonis Alfred-Robert – deputat PSD; Şlincu Dan-Constantin – deputat PSD; Şoldan Gheorghe – deputat PSD; Stancu Paul – deputat PSD;
 • Ţachianu Marian – deputat PSD; Tănăsescu Alina-Elena – deputat PSD; Toader Bogdan-Andrei – deputat PSD; Tudorache Daniel – deputat PSD; Tuhuţ Radu-Marcel – deputat PSD; Ţuţuianu Marius-Horia – deputat PSD;
 • Weber Mihai – deputat PSD;
 • Zetea Gabriel-Valer – deputat PSD

Expunerea de motive: Cum motivează inițiatorii introducerea celor două noi zile libere

În expunerea de motive inițiatorii susțin că ”Pentru creştinii ortodocşi Praznicul Botezului Domnului sărbătorit anual pe data de 6 ianuarie este sărbătorit şi de către credincioşii romano-catolici, greco- catolici şi penticostali, care, potrivit aceluiaşi recensământ, însumează 7,34% din populaţia României.

Sărbătoarea Botezului Domnului (Epifania) sau Bobotează, aşa cum mai este numită în termeni populari, este unică şi prin aceea că, în această zi, cea mai mare parte a credincioşilor ortodocşi sunt prezenţi la biserică pentru a primi Agheasmă Mare; în tradiţia ortodoxă. Sfinţirea cea Mare a apei sau Agheasmă Mare este o rânduială liturgică săvârşită doar de Bobotează. (…)

Țările din Europa care au zi liberă în 6 ianuarie

În mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croaţia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania ori Suedia, ziua de 6 ianuarie a fost inclusă ca sărbătoare legală, zi nelucrătoare, tocmai pentru importanţa ei religioasă.

Strâns legată de sărbătoarea Botezului Domnului este cinstirea celui care a săvârşit Botezului Domnului, Sfântul Proroc loan Botezătorul, în ziua de 7 ianuarie, în fiecare an.

Pentru creştinii ortodocşi care utilizează calendarul neîndreptat (zis de stil vechi), ziua de 7 ianuarie este importantă pentru că, la această dată, este prăznuită Naşterea Domnului.

Țările din Europa care au zi liberă în 7 ianuarie

Din acest motiv, mai multe ţări din Europa, precum Belarus, Grecia, Georgia, Moldova, Rusia, Ucraina, Cipru, au reglementat data de 7 ianuarie ca sărbătoare legală în care nu se lucrează. în acest context, dată fiind importanţa religioasă a zilei de 7 ianuarie, considerăm necesară şi declararea acesteia ca sărbătoare legală în care nu se lucrează.

Având în vedere cele menţionate mai sus, propunem spre dezbatere şi adoptare iniţiativa legislativă pentru completarea alin.(l) al art.139 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, astfel încât zilele de 6 (Sărbătoarea Botezului Domnului) şi 7 ianuarie (Soborul Sfântului Proroc loan Botezătorul), sărbători deosebit de importante pentru creştinii ortodocşi, şi nu numai, să fie declarate ca zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează.”

LISTA: Zile libere legale în România

Acum, dintre cele 15 libere legale stabilite de Codul muncii, nouă sunt sărbători religioase. Calendarul sărbătorilor nelucrătoare pentru salariați din acest an poate fi găsit aici.

Codul muncii stabilește în prezent următoarele 15 libere legale:

 • 1 și 2 ianuarie (prima și a doua zi de Anul Nou);
 • 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române);
 • Vinerea Mare (ultima zi de vineri înaintea Paștelui);
 • prima și a doua zi de Paști;
 • 1 mai (Ziua Muncii);
 • 1 iunie (Ziua Copilului);
 • prima și a doua zi de Rusalii;
 • 15 august (Adormirea Maicii Domnului);
 • 30 noiembrie (Sfântul Andrei);
 • 1 decembrie (Ziua Națională a României);
 • 25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun).

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Plângere la DNA pe numele unui polițist din Alba, după o amendă URIAȘĂ dată pentru deținerea unui detector de cabluri electrice

Publicat

Un bărbat din Alba Iulia a câștigat în instanță un proces cu Inspectoratul Județean de Poliție Alba pentru anularea unei amenzi uriașe, în valoare de 30.000 de lei (6.000 de euro). A replicat împotriva IPJ Alba cu o plângere la DNA. 

Bărbatul a susținut că a fost amendat pentru deținerea unui localizator de cabluri electrice în perete, pe care polițiștii l-au descoperit la domiciliul acestuia, cu prilejul unei percheziții într-un alt dosar penal. 

Pe lângă amendă, polițistul care a întocmit procesul verbal a dispus și confiscarea detectorului. În plus, IPJ a fost obligată să plătească peste 1.000 de lei cheltuieli de judecată.

Omul s-a adresat instanței și a obținut anularea procesului verbal și înlăturarea consecințelor lui.

Soluția pe scurt:

”Admite plângerea formulată de petent, domiciliat în Alba, în contradictoriu cu intimatul Inspectoratul de Poliție al Județului Alba.

Anulează procesul verbal de contravenţie întocmit la data de 11.01.2022, cu consecinţa înlăturării sancţiunilor aplicate prin acest proces verbal.

Obligă intimatul Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Alba la plata către petent a sumei de 1020 lei, cu titlul de cheltuieli judiciare.

Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare, cerere ce se va depune la Judecătoria Alba Iulia.

Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei astăzi, 29.11.2022” se arată în soluția pe scurt a Judecătoriei Alba Iulia.

Plângere penală împotriva polițistului

Bărbatul din Alba Iulia i-a făcut polițistului care l-a amendat o plângere penală la DNA pentru abuz în serviciu.

”Subsemnatul am fost oprit în trafic, moment în care numitul … subinspector de poliție mi-a prezentat un mandat de percheziție a autoturismului și ulterior un mandat de percheziție domiciliară pentru o pretinsă postare pe o rețea de socializare, fiind în cele din urmă condus la locuința mea pentru punerea în executare a mandatului (…)

În sertarul cu scule electrice folosit pentru repararea instalațiilor electrice, polițistul a ”descoperit” un localizator de cabluri electrice de dimensiuni reduse pe care l-a ridicat, deși i-am învederat că acest mini-aparat este destinat strict localizării firelor de tensiune din perete (…) fiind de fapt un multifuncțional 3 în 1 și nu un detector de metale folosit în scop arheologic” se arată în plângerea depusă la DNA.

În continuare, acesta a mai precizat că a cumpărat localizatorul din târgul  de vechituri cu 10 lei, dar a precizat că ele există în magazinele specializate cu prețuri cuprinse între 100 și 149 de lei.

Plângerea penală a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia.

Conflictul dintre polițiști și bărbatul din Alba Iulia este mai vechi. Acesta a reclamat anterior că i s-a fabricat un dosar penal de braconaj arheologic.

Povestea datează din noiembrie 2014, când IPJ Alba anunța reținerea a două persoane, printre care și bărbatul din Alba Iulia, pentru sustragerea a zeci de obiecte de patrimoniu (săbii, pumnale, vârfuri de lance, vârfuri de săgeţi, zăbale, fibule) din situri arheologice cum ar fi zona cetăţilor dacice de la Piatra Craivii sau Căpâlna, unde chiar şi accesul cu detectorul de metale este interzis altor persoane decât cele care desfăşoară activităţi de cercetare.

Detalii despre acest subiect, AICI și AICI.

Bărbatul a fost suspectat la un moment dat că răspândit informații în mediul online prin care a defăimat mai mulți polițiști din cadrul IPJ Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Austria refuză aderarea României la Schengen. Cancelar: ”75.000 de migranți au sărit granița externă a UE, să răspundem la asta”

Publicat

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, dă un mesaj clar României, în legătură cu aderarea la Spațiul Schengen și spune și motivul: numărul mare de migranți care ”sar” granița externă a UE și ajung în Austria.

Politicienii români, în frunte cu președintele Klaus Iohannis, joacă însă cartea optimismului și lasă să se înțeleagă că mai sunt speranțe pentru sfârșitul săptămânii. 

Karl Nehammer a declarat, marți, răspicat, că Austria se opune integrării României în Spațiul Schengen. Declarația a fost făcută la un eveniment de politică externă organizat la Tirana. 

Declarația vine la o zi după ce ministrul de Interne, Lucian Bode, a fost la Viena, unde s-a întâlnit cu ministrul de Interne Gerhart Karner.

”Ministrul de Interne a precizat clar. Nu există o aprobare din partea Austriei pentru extinderea cu Bulgaria și România. Este nevoie de mai mult timp.

Avem 75.000 de imigranți ilegali neînregistrați în Austria. Asta înseamnă că au sărit granița externă a Uniunii Europene și au ajuns într-o țară internă, așa cum e Austria.

Trebuie întâi să răspundem la aceste întrebări de securitate”, a spus Nehammer, citat de Digi24.

Ministrul Bode a încercat să-l convingă pe omologul autriac de faptul că nu există un coridor de imigrație prin România, dar Karner a rămas pe poziții.

Iohannis: ”Încă se negociază”

Președintele Klaus Iohannis a declarat, tot marți, la Tirana, că România va negocia până în ultima clipă.

„Încă se discută, se negociază. Joi, această chestiune se va afla pe masa Consiliului în format JAI ai miniștrilor de Interne și Justiție.

Acolo sigur că se va discuta in extenso această chestiune. Până atunci încă e nevoie de negocieri, încă se discută pe textul acestei decizii.

Suntem angajați să stăm hotărâți până în ultimul moment și să aducem decizia unde o dorim noi. Nu ne vom opri din discutat și negociat până în ultimul moment.

În condițiile în care deciziile referitoare la România și Bulgaria nu sunt tocmai identice, nici rezultatele nu pot fi tocmai identice.

Nu înseamnă că nu se poate găsi o formulă de decizie convenabilă pentru ambele părți”, a spus șeful statului român.

Extinderea Spațiului Schengen se va decide la JAI, Consiliul Miniștrilor de Justiție și Afaceri Interne din UE, joi și vineri.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Liderul PSD Marcel Ciolacu, după minivacanța petrecută în Dubai, de Ziua Națională: Timpul meu liber mă privește

Publicat

Marcel Ciolacu a răspuns marți, în cadrul unor declarații de presă, la întrebarea dacă a fost în Dubai de Ziua Națională. ”Cred că timpul meu liber mă privește”, a răspuns liderul PSD.

G4Media a scris în exclusivitate că șeful social-democraților a plecat în Dubai în minivacanța de Ziua Națională, împreună cu vicepremierul Sorin Grindeanu, liderul grupului PSD din Camera Deputaților, Alfred Simonis, și de președinta Comisiei Juridice din Camera Deputaților, Laura Vicol.

Marcel Ciolacu, președinte al Camerei Deputaților, a transmis că gestul său nu trebuie interpretat.

”Nu e nici un semn” faptul că nu a participat alături de președintele Klaus Iohannis la recepția organizată la Palatul Cotroceni și a adăugat că are ”coaliția cu domnul Ciucă, nu cu domnul președinte”.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, s-a întors, duminică seara, cu o cursă de linie low cost, la economy, din vacanța de Ziua Națională a României, pe care și-a petrecut-o în Emiratele Arabe Unite, în Dubai, scrie G4Media.

Acesta ar fi fost însoțit de un grup de lideri ai PSD.

Întrebat de G4Media.ro dacă excursia în Dubai este motivul neparticipării la evenimentul de la Cotroceni, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a răspuns sec: ”Nu”.

Ciolacu nu a răspuns însă și la întrebarea referitoare la momentul plecării în Dubai. În ciuda insistențelor, liderul PSD nu a mai revenit cu lămuriri.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax