Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Primăria Alba Iulia: 30.000 de oameni s-au distrat la Alba Fest. Record de participare la cea mai importantă sărbătoare a oraşului


Publicat

piata cetatii concert Alba Fest 2015_imagini aeriene craiu_1Primăria Alba Iulia, organizatorul evenimentului Alba Fest – Zilele Municipiului 2015 transmite principalele repere ale manifestării de la sfârşitul acestei săptămâni. Din datele administraţiei locale, evenimentul a atras 30.000 de participanţi.

Alba Iulia a devenit Cealaltă Capitală a Balcanilor, avându-l pe scena din Piaţa Cetăţii pe cel mai bun artist pe care l-a dat vreodată această zonă a Europei. Dovada clară că Alba Iulia ştie să-şi primească şi să-şi încânte oaspeţii a fost dorinţa expresă a lui Goran Bregovici de a avea un show prelungit aici, la Alba Iulia, transmit reprezentanţii primăriei. O oră în plus, nu doar un bonus, ci felul simplu de a arăta că nu există măsura pentru un artist de asemenea anvergură, potrivit sursei citate.

De asemenea, au fost primiţi cu simpatie şi aplaudaţi cu admiraţie şi cei care i-au deschis drumul pe scenă, Mahala Rai Banda, singura trupă din România care reuşeşte să bifeze anual peste 80 de concerte în străinătate, veritabili mesageri ai sunetului balcanic.

Mii de albaiulieni si de turişti au avut o seară încântătoare, fiind parte din cea mai mare sărbătoare a oraşului.

Focurile de artificii au proiectat pe cer istoria de 300 de ani a Cetăţii Alba Carolina, fiind surprinzătoare chiar şi pentru cei pregătiţi, confirmand faptul că la Alba Iulia spectacolele piro-muzicale sunt cu adevărat unice.

Ziua de sâmbătă a însemnat şi o nouă pagină scrisă în cartea academică a oraşului, sute de absolvenţi ai Universităţii “1 Decembrie” participând la cel mai emoţionant moment din parculsul vieţii de student, ceremonia de absovire a promoţiei 2015.

Aceeaşi instituiţie de învăţământ a pus în operă o întâlnire cu Alba Iulia de altădată, prin vernisajul expoziţtiei-eveniment “Alba Iulia, o istorie a oraşului în imagini, prin străzile şi monumentele sale”. O punte peste spaţiu şi timp, care surprinde metamorfoza acestui oraş cu un trecut unic, ce proiectează în prezent istoria unei capitale şi îi oferă un viitor la fel, unic.

Duminică a însemnat întâlnirea cu HaHaHa, cea mai mare industrie muzicală din România, gaşca ce a declanşat o cascadă de hituri revărsate în Cetate. De la artişti de genul “totul sau nimic” pe modelul Speak, personaje care ţin în permanenţă distracţia pe “on”, ca şi Cabron, până la întâlnirea cu cel mai aplaudat artist, Smiley, lansat de cel care a născocit şi patentat Alba Fest, Marius Moga, totul a fost la superlativ.

Zeci de staruri pe scenă şi alte mii în faţa ei, cântând într-o singura voce şi transformând Cetatea în cel mai efervescent loc din ultimii ani. Demn de menţionat este faptul că Smiley a oferit o sesiune de autografe prelungită, pentru toţi cei care l-au aşteptat la Alba Iulia, în ciuda faptului că îl aştepta un drum de câteva sute de kilometri, imediat după concert, mai transmit reprezentanţii primăriei.

AlbaFest-ul de anul ăsta a fost mai mult decât ne-am aşteptat şi am sperat până şi noi, cei care l-am organizat. Şi nu mă refer doar la numărul de spectatori, record pentru evenimentele din Cetate ci, per ansamblu, la tot ce a însemnat, de la organizare şi până la faptul că a ieşit din zona locală sau regională şi a devenit un eveniment relevant la nivel naţional.

Chiar dacă evenimentul nu nu se mai numeşte <Zilele Oraşului>, ci AlbaFest, e, în continuare, felul nostru de a le mulţumi, într-un week-end, albaiulienilor pentru tot ceea ce fac, în fiecare zi, pentru oraşul lor.

Pe de altă parte, numărul mare de turişti ne confirmă ca am pariat pe o carte corectă şi că din turism şi evenimente Cetatea poate renaşte şi economic, nu doar social şi istoric. Am atins un nivel record din sponsorizări şi sunt sigur că în următorii doi ani acest eveniment se poate susţine singur. M-a bucurat în mod special faptul că, în tot oraşul, pe unde am umblat, tot a treia sau a patra maşină parcată nu avea numere de Alba. Şi, din ce-am înţeles de la colegi, gradul de ocupare al hotelurilor şi pensiunilor în perioada AlbaFest a fost de aproape 100%. Despre asta vorbim. Şi pentru asta trebuie să le mulţumim, noi, municipalitatea, fiecărui albaiulian şi turist în parte. Pentru că au ales Alba Iulia. Şi pentru că, odata ajunşi aici, o să revină, cu siguranţă. Mulţumesc, Alba Iulia!”, a declarat Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia.

La ora actuală, Alba Fest este evenimentul ce atrage un capital privat semnificativ pentru susţinerea lui, ediţia din acest an ajungând la o cotă de colectare din sponsorizări şi taxe ce depăşeşte o treime din bugetul evenimentului. Municipalitatea continuă să dezvolte parteneriate ferme şi pentru evenimentele ce vor urma în acest sezon turistic, existând un interes în creştere pentru asociere şi promovare, din partea unor companii naţionale şi internaţionale, transmit reprezentanţii primăriei.

Potrivit acestora, instituţiile abilitate pentru asigurarea ordinii publice au confirmat o prezenţă de aproximativ 30.000 de persoane în perimetrul central al Cetăţii Alba Carolina, în cele două zile de Alba Fest.

Între 19 şi 21 iunie, Alba Iulia găzduieşte o nouă ediţie a festivalului “Sărbătoarea Muzicii”, iar vineri, 26 iunie, în cadrul seriei de evenimente “Vinerea Vin Valorile”, albaiulienii au întâlnire cu actorii Teatrului Naţional Bucureşti, în spectacolul de comedie “Amanta”.

Citeşte şi CALENDARUL EVENIMENTELOR la ALBA IULIA în 2015. Spectacole şi festivaluri organizate de primărie pentru albaiulieni şi turiştiȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

10 ani de închisoare pentru criminalul de la cafeneaua din Sebeș. Curtea de Apel Alba Iulia i-a micșorat pedeapsa cu trei ani

Publicat

stancu valer (2)

Decizie finală în cazul crimei de la Sebeș, petrecută în urmă cu doi ani. Magistrații Curții de Apel Alba Iulia l-au condamnat la 10 ani de închisoare pe Valer Stancu, bărbatul care l-a ucis cu o lovitură de cuțit pe Adrian Ilie Bercuciu, zis Adiță.

Pedeapsa a fost micșorată în raport cu sentința Tribunalului Alba, dar judecătorii au crescut în schimb daunele acordate părților civile. În plus, lui Stancu i se deduce perioada petrecută în arest preventiv. 

Solutia pe scurt: ”Admite apelurile declarate de inculpatul Stancu Valer și de părțile civile (…) împotriva Sentinței penale nr. 16/2019 pronunțată la 04.02.2019 în dosarul nr. 1733/107/2018 al Tribunalului Alba, și în consecință:

Desființează sentința penală atacată, în ceea ce privește latura penală, cu privire la cuantumul pedepsei închisorii aplicate inculpatului Stancu Valer și în ceea ce privește latura civilă, cu privire la cuantumul despăgubirilor civile acordate părților civile cu titlu de daune morale precum și a dispoziției de obligare a inculpatului la plata dobânzilor legale calculate la debitul principal, și procedând la o nouă judecată în aceste limite:

Reduce de la 13 ani la 10 ani durata pedepsei închisorii aplicată inculpatului Stancu Valer, pentru comiterea infracțiunii de omor (…) deduce din durata pedepsei principale aplicate inculpatului durata reținerii și arestării preventive din 16.05.2018 la zi.

Majorează cuantumul despăgubirilor acordate părților civile, cu titlu de daune morale acordate părților vătămate.

Menține celelalte dispoziții ale sentinței penale apelate care nu contravin prezentei decizii.

În temeiul art. 275 alin. 3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat în apel rămân în sarcina acestuia.

În temeiul art. 275 alin. 6 Cod procedură penală, onorariul apărătorului desemnat din oficiu pentru inculpatul apelant, în cuantum de 1.736 lei, va fi avansat din fondurile Ministerului Justiției și va rămâne în sarcina statului.

Definitivă. Pronunțată în ședință publică, azi 03.06.2020. Document: Hotarâre 288/2020 03.06.2020”.

Reamintim că în prima instanță la Tribunalul Alba, Stancu a fost condamnat la  la 13 ani de închisoare cu executare și la plata către părțile civile suma de 3.527 lei drept daune materiale şi 80.000 daune morale.

Stancu a recunoscut fapta din 16 mai 2018 și a ales ca judecata să se desfăşoare în forma simplificată, pe baza probelor adunate de procurori în 2 luni. Pe toată durata judecării, bărbatul a stat în arest preventiv, aproape doi ani.

Crima care a zguduit Sebeșul s-a petrecut într-o după-amiază de mai. Atunci, o ieșire la cafea alături de soţie și prieteni s-a terminat tragic pentru tânărul Adrian Ilie Bercuciu, zis Adiță.

CITEȘTE ȘI: FOTO-VIDEO: CRIMĂ la Sebeş. Un tânăr de 32 de ani a murit, după ce a fost înjunghiat, în plină stradă, de un bărbat

Tragedia s-ar fi produs pe fondul unui confict mai vechi între cei doi bărbați. Atunci, potrivit soției sale, care a fost audiată în calitate de martor, la ieșirea din bar, în parcarea cafenelei, au fost întâmpinați de către Stancu. Potrivit femeii, soţul ei ar fi știut că Stancu vorbea cu alte persoane de un posibil conflict între cei doi bărbați.

Între cei doi bărbați ar fi început o discuție în care Bercuciu l-ar fi întrebat pe Stancu ce are cu el și de ce a auzit de la alte persoane că ar vrea să îi facă rău.

În timpul discuției, Stancu i-ar fi spus victimei să rezolve problemele ”bărbatește” cu o luptă unu la unu, propunere pe care Bercuciu ar fi acceptat-o.

Potrivit soției, acesta din urmă și-ar fi dat hainele și ochelarii jos, apoi între cei doi ar fi avut loc o discuție mai aprinsă. În acel moment, tânăra ar fi observat că inculpatul a scos un cuțit de circa 15 centrimetri cu care l-ar fi lovit pe bărbat o singură dată în jurul pieptului.

Cu ultimele puteri, Adrian l-ar fi lovit cu un pumn în zona feței pe Stancu, după care s-a prăbușit la pământ.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Președintele PSD, Marcel Ciolacu: Cel mai bun candidat al partidului la alegerile prezidențiale este doamna Gabriela Firea

Publicat

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că cel mai bun candidat a partidului pentru funcția de președinte al României este Gabriela Firea, actualul primar al Bucureștiului. 

Acesta a mai spus că în cazul unei alianțe electorale cu Pro România condus de Victor Ponta, decizia cu privire la candidat se va lua în interiorul alianței. Chiar și în aceste condiții, Ciolacu a spus deschis că o preferă pe Gabriela Firea.

”În acest moment, cred că cel mai bun candidat pentru această foarte înaltă funcție, este doamna Gabriela Firea, de departe” a spus Ciolacu.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Mașinile abandonate cel puțin 6 luni pe domeniul public pot fi ridicate de autorități. Ce vehicule sunt considerate fără stăpân

Publicat

Mașinile lăsate cel puțin șase luni pe domeniul public vor putea fi ridicate de autorități, potrivit unui proiect de lege adoptat miercuri de Parlament. De asemenea, autovehiculele înmatriculate în străinătate pot fi incluse în categoria vehiculelor fără stăpân

Anterior acestei legislații, termenul era de un an pentru ridicarea mașinilor de pe spațiile publice.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege care prevede că pot fi incluse sub incidenţa Legii 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân şi autoturisme înmatriculate în străinătate, potrivit digi24.ro.

Potrivit proiectului de lege, „vehicul fără stăpân” este vehiculul de orice categorie, fără plăcuţă de înmatriculare sau alte marcaje oficiale, ori înmatriculate în străinătate, staţionat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale, al cărui proprietar sau deţinător legal este necunoscut. „Vehicul abandonat” este vehiculul de orice categorie, aflat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale de cel puţin 6 luni, al cărui proprietar sau deţinător legal este cunoscut, însă există indicii temeinice că acesta nu respectă condiţiile legale pentru a circula pe drumurile publice.

Citeste mai mult
Publicitate

CÎMPENI

VIDEO: „Școala vieții” l-a făcut manager de spital, viața l-a dat jos. Scandalul de la Spitalul din Câmpeni, la Jurnalul DIGI24

Publicat

Criza sanitară generată de COVID-19 a arătat, încă o dată, deficienţele majore ale sistemului de sănătate. Multe spitale cu manageri numiţi politic au fost la un pas de colaps.

În timp ce oamenii se îmbolnăveau şi unii chiar mureau din cauza virusului, politicienii au început un adevărat război pentru controlul politic al spitalelor. DIGI24 a dedicat o emisiune scandalului de la Câmpeni, legat de schimbarea managerilor, un joc de ping-pong între PNL și PSD.

Citește și: Schimbare cu scandal la vârful Spitalului Câmpeni. Șeful PSD Alba și primarul orașului, despre noul manager: ”un chelner”

La Câmpeni, în judeţul Alba, primarul PSD îi acuză pe liberali că i-au dat omul jos şi au numit la conducerea spitalului un chelner. Liberalii spun că omul lor a fost director de restaurant şi e competenet pentru a conduce spitalul. După numai trei săptămâni, primarul l-a demis pe liberal şi şi-a pus din nou propriul om.

Domnul care a stârnit o tornadă politică la Câmpeni este Valentin Gog, membru PNL și angajat al unui resturant. În oraș, lumea-l știe de Vali. Pe Facebook, prietenii reali și virtuali îl știu de absolvent de școala vieții. Că așa se declară el însuși.

Valentin Gog: „Şcoala vieţii e cum să zic eu, şcoala… eu zic că şcoala vieţii a mea face mai mult decât poate şi a domnului primar cu două facultăţi. Mai mult decât facultăţile dânsului. Dânsului, clar… Şcoala vieţii îţi oferă posibilitatea să iei deciziile corecte şi de moment, să ieşi dintr-o situaţie critică în orice moment, să te descurci.”

E atât de convins că e neîntrecut la descurcat în orice situație încât i se pare foarte potrivit să conducă și un spital, lucru care i s-a și întâmplat, pentru scurtă vreme, din motive și conexiuni politice. A ajuns șef de spital cu ocazia stării de urgență, când ministrul putea numi direct managerii

Valentin Gog: „Eu vin din mediul privat, ştiu cum se fac banii în mediul privat, am o organizaţie foarte bună, am nişte performanţe în mediul privat deosebite, la fosta fabrică unde am fost director de producţie nu am scăzut niciodată sub 110 la sută producţia. Automotive componente electrice, o fabrică multinaţională care chiar e ok. (Reporter: Ce legătură are asta cu un spital?) Are, organizare, multe, decizii pe moment, foarte multe.”

Așadar, pentru că are școala vieții și pentru că are carnet de membru PNL, domnul Gog a ajuns director de spital la el în localitate. În locul unul domn numit manager pe filiera PSD. Doar că la București s-a petrecut o zdruncinătură politică și zgâlțâiala s-a simțit până la Câmpeni.

Urmăriți un scurt fragment din reportajul va fi difuzat astăzi la Jurnalul de Seară , din campania „Statul la stat”, pe Digi24.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate