Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Primăria Alba Iulia a câștigat în instanță Casa de Cultură a Studenților. Decizia nu este definitivă

Publicat

Casa de Cultura a Studentilor Alba Iulia

Primăria Alba Iulia a ”pus mâna” în instanță, pe clădirea Casei de Cultură a Studenților. După aproape doi ani de tărăgănări prin sălile de judecată din Alba Iulia, două decizii în favoarea Primăriei au fost date de către magistrați. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Alba Iulia sub formă de recurs.

La începutul anului 2016, Primăria Alba Iulia acționa în instanță Ministerul Tineretului și Sportului, Ministerul Educației și Cercetării Științifice, Casa de Cultură a Studenților, Guvernul României și Ministerul Finanțelor Publice. 

După câteva luni bune, în care dosarul s-a mutat de la Tribunalul Alba, la Judecătoria Alba Iulia și înapoi, Curtea de Apel Alba Iulia a decis ca litigiul civil să se judece la Judecătoria Alba Iulia. 

Mai exact, Primăria, în calitate de reclamant, a cerut pârâților predarea Casei de Cultură a Studenților către Municipiul Alba Iulia. 

Potrivit extrasului de carte funciară depus la dosar, Casa de Cultură a Studenților este proprietatea tabulară a Municipiului Alba Iulia. În anul 1991, Ministerul Învățământului și Științei a primit drept de administrație asupra clădirii. 

În anul 2014, printr-o hotărâre de Consiliu Local a fost revocat dreptul Ministerului Educației Naționale de administrație al imobilului. 

După ce hotărârea a fost luată în Consiliul Local, Primăria Alba Iulia a solicitat inițial Ministerului Educației Naționale și, ulterior Ministerului Tineretului și Sportului desemnarea persoanelor împuternicite pentru încheierea formalităților de predare-primire a imobilului. 

”Însă demersurile sale nu au avut succes, în condițiile în care Ministerul Educației Naționale, titularul dreptului de administrare și-a declinat responsabilitatea în favoarea Ministerului Tineretului și Sportului în subordinea cărora ar funcționa, potrivit H.G. 11/2013, casele de cultură ale studenților, iar Ministerul Tineretului și Sportului nu a răspuns solicitării reclamantului”, se arată în decizia Judecătoriei Alba Iulia. 

În timpul procesului, cele două ministere au invocat mai multe excepții care au fost respinse de către instanța de judecată. 

 ”Prin hotărârea nr. 281/30.09.2014 – Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia, începând cu data adoptării hotărârii, a fost revocat dreptul de administrare înscris în favoarea Ministerului Învățământului și Științei; instanța constată că imobilul Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia este proprietatea tabulară a reclamantului Municipiului Alba Iulia, iar pârâții Ministerul Tineretului și Sportului, Ministerul Educației și Cercetării Științifice, Guvernul României și  Statul Român nu justifică niciun drept asupra acestuia, iar refuzul lor de predare a imobilului către proprietarul de drept este nefondat.

În consecință, instanța va dispune obligarea acestora la efectuarea operațiunilor de predare către reclamant a imobilului…”, se arată în decizia Judecătoriei Alba Iulia. 

La data de 13 februarie 2018, instanța a decis: ”obligarea pârâţilor la efectuarea operaţiunilor de predare către reclamant a imobilului Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia, situat pe str. Ardealului, nr. 1, compus din teren înscris în CF nr. 77153 Alba Iulia (provenită din conversie de pe hârtie a CF nr. 11327 Alba Iulia), cu nr. cadastral 77153, nr. top. vechi 972/1, în suprafaţă de 1272 mp şi construcţie înscris în CF nr. 77153 Alba Iulia (provenită din conversie de pe hârtie a CF nr. 11327 Alba Iulia), cu nr. cadastral 77153-C1 cu suprafaţa măsurată de 1.258 mp”.

Un apel a fost făcut, dar Tribunalul Alba l-a respins în data de 29 ianuarie 2019.

”Respinge apelurile formulate de pârâţii Ministerul Educaţiei Naţionale, Guvernul României prin Secretariatul General al Guvernului şi Ministerul Finanţelor Publice împotriva sentinţei civile nr. 367/2018 a Judecătoriei Alba Iulia pronunţată în dosar nr. 1002/107/2016. Fără cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în 30 de zile de la comunicare”.

Pe rolul instanței care ar putea judeca recursul, Curtea de Apel Alba Iulia, nu a fost înregistrată deocamdată nicio acțiune, în ceea ce privește dosarul în cauză. 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax