Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Primăria Alba Iulia a dat în judecată STP: Dosar cu miză de un milion de euro pentru transportul local, la Curtea de Apel

Publicat

autobuze

autobuze STP intersectie gara În urma unui raport al Curţii de Conturi, Primăria Alba Iulia solicită societăţii care efectuează transportul public de călători în oraş returnarea sumei de 4,4 milioane de lei (1 milion de euro) reprezentând subvenţii acordate înainte de anul 2013. Procesul a ajuns la Curtea de Apel Alba Iulia, cu termen în 27 aprilie.

Anterior, Tribunalul Alba a acceptat în parte solicitarea Primăriei Alba Iulia şi a obligat STP SA să returneze administraţiei locale suma de 3.701.381,97 lei reprezentând subvenţii acordate necuvenit (începând cu luna noiembrie 2010) precum şi la plata dobânzii legale aferente acestei sume calculată de la data încasării sumelor şi până la data plaţii efective.

De asemenea, instanţa a dispus obligarea STP la plata sumei de 44.225 lei reprezentând salarii acordate nelegal şi a sumei de 2.653 lei dobânda aferentă calculată până la data de 17.09.2013, precum şi la plata dobânzii legale.

La această decizie, ambele părţi, adică Primăria şi STP au formulat recurs, care se judecă la Curtea de Apel Alba Iulia, instanţă care va da decizia definitivă.

Între timp, STP a solicitat şi strămutarea dosarului la altă instanţă, însă Înalta Curte a respins cererea, în februarie 2015.

Primăria Alba Iulia a solicitat instanţei de judecată să oblige Societatea de Transport Public la plata sumei de 4.411.029,19 plus dobanda aferentă, respectiv un milion de euro.

Raportul Curţii de Conturi

În raportul Curţii de Conturi, publicat la începutul anului 2014, se arată că ”UATM Alba lulia a acordat către Societatea de Transport Public SA Alba lulia subvenţii nejustificate în sumă de 5.015 mii lei (5 milioane lei – n.r.), pentru serviciul de transport public de persoane, prin includerea în costurile activităţii respective a cheltuielilor financiare aferente contractelor de leasing privind achiziţionarea de autobuze din fondurile proprii ale operatorului de transport de 4.906 mii lei, precum şi acordarea unor salarii necuvenite personalului în sumă de 108 mii lei”.

Autoritatea de control a dispus luarea tuturor măsurilor legale ce se impun remedierea deficienţelor constatate, respectiv verificarea subvenţiilor acordate Societăţii Comerciale de Transport Public SA Alba Iulia, stabilirea întinderii prejudiciului cauzat ca urmare a plăţii acestor subvenţii, dispunerea măsurilor pentru recuperarea acestuia, în condiţiile legii şi preîntâmpinarea producerii unor astfel de deficienţe în viitor.

Reamintim că subvenţia pentru transportul local de călători din Alba Iulia este motiv de discuţii contradictorii de fiecare dată când este supusă votului consilierilor locali. În 2015, Primăria şi Consiliul local subvenţionează firma privată, prin intermediul AIDA Transport-Local, cu aproape 15 milioane de lei (aproximativ 3,5 milioane de euro).

Precizăm că Tribunalul Alba a respins, în februarie 2014, cererea de chemare în judecată formulată de AIDA împotriva STP.

sursa: adevărul.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax