Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Primăria Alba Iulia cere finanțare pentru continuarea lucrărilor de modernizare străzi. Costuri mai mari pe lotul doi

Publicat

Primăria Alba Iulia pregătește documentația pentru obținerea finanțării în etapa a doua pentru investiția ”Reabilitare infrastructură rețea majoră de transport public urban din municipiul Alba Iulia – Lot 2”. Aceasta include și lucrările de pe bulevardul Încoronării.

În atenția consilierilor locali intră două proiecte privind această investiție. Primul se referă la actualizarea datelor din devizul tehnic și al doilea la documentația pentru finanțare.

Pentru aplicarea celei de-a doua etape a proiectului „Reabilitare infrastructură rețea majoră de transport public urban din municipiul Alba Iulia – Lot 2”, se va cere finanțare în cadrul Programului “Regiunea Centru” – Dezvoltarea mobilității urbane durabile.

Finanțare pentru continuarea lucrărilor de modernizare străzi

Lucrările ar urma să se desfășoare în cel mult 24 de luni de la data semnării contractului de finanțare.

Valoarea totală eligibilă a proiectului în etapa a doua este de 5.545.557,46 lei (inclusiv TVA).

Contribuția primăriei va fi de 110.911,15 lei. Suma include cheltuieli neeligibile ale proiectului și contribuția de 2% din valoarea eligibilă. Tot din bugetul local se vor asigura și alte sume reprezentând cheltuieli declarate neeligibile pe parcursul implementării proiectului, precum și cheltuieli conexe ce pot apărea.

La același proiect, se actualizează datele investiției – deviz general revizuit și indicatori tehnico-economici actualizați.

Sunt incluse tronsoanele 1, 2 și 3, respectiv bd. Republicii, bd. Revoluției, str. Lalelelor, str. Pinului, str. Francisca, str. Nicolae Grigorescu, str. Gh.Pop de Băsești, bd. Încoronării.

Este vizată și amenajarea terenului pentru regenerare spațiu public Schit, cu suma de 7.786.049,18 lei cu TVA.

În total, valoarea investiției pe lotul II este de 126.967.787,40 lei cu TVA. Lucrările de construcții-montaj reprezintă 99.549.342,02 lei cu TVA.

Costuri mai mari

Proiectul a fost depus spre finanțare de către Municipiul Alba Iulia în ianuarie 2019, în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020.

Contractul de finanțare a fost semnat în data de 25.02.2020.

La faza de proiect tehnic, în 2021, valoarea obiectivului de investiție a fost de 113.709.986,97 lei, din care construcții-montaj 98.192.478,04 lei. Valoarea eligibilă era de 64.145.009,39 lei.

Pe parcursul derulării lucrărilor au apărut o serie de situații legate de reglementarea unor aspecte tehnice adaptate la situația identificată în teren.

În principal au fost necesare extrasăpături la adâncimi mai mari pentru consolidarea casetei drumului, natura terenului de fundare, realizarea testelor de capacitate portantă și testelor de natură teren. Ca urmare, a fost impusă modificarea soluțiilor.

Au mai fost extinderi rețele canalizații tehnice, realizare de rețele de canalizare pluvială cu rol de preluare ape de suprafață și bypass pentru reteaua de canalizare menajeră existentă.

Acestea au generat costuri suplimentare însă cu încadrarea in indicatorii tehnico-economici aprobați la faza de proiect tehnic (HCL nr.202/2022 și HCL nr.462/2023).

În decursul anului 2024 au fost determinate valorile finale pe contracte de lucrări prin stabilirea valorilor aferente ajustărilor de prețuri din formulele stipulate în contractele de lucrări în baza indicilor statistici (HG nr.1/2018 și Instrucțiunea ANAP nr.1/2023).

Toate acestea conduc la majorarea valorii de investiție aprobate prin actele administrative anterioare.

În devizul general revizuit au fost cuprinse și cheltuielile pentru relocarea rețelelor electrice aeriene în subteran, în cofinanțare cu DEER România. S-a menținut valoarea aprobată prin HCL 532/20.12.2023 de 7.786.049,18 lei inclusiv TVA, reprezentând cheltuieli pentru realizarea și amenajarea zonei verzi, zona Schit.

Investiția pentru amenajarea zonei verzi de la Schit

Unul din rezultatele așteptate în urma realizariii obiectivului “Reabilitare Infrastructură Rețea Majoră de Transport Public Urban din Municipiul Alba Iulia Lotul 2“ este plantarea de arbori și arbuști. Se urmărește îmbunătățirea calității aerului din mediul urban.

Pe parcursul execuției lucrărilor, proiectul a suferit modificări. În unele zone au fost menținute zonele verzi (arbori și arbuști). Reprezentanții primăriei au considerat oportună soluția plantării arborilor și arbuștilor propuși în proiect și într-o zonă adiacentă amplasamentului lucrărilor, pentru îmbunătățirea regenerării spațiului public.

Zona identificată este spatiul public situat pe strada Francisca, în suprafață de 23.180 mp. Spațiul public cunoscut sub denumirea de „Ștrand Schit” nu mai este deschis publicului din cauza stării avansate de degradare a construcțiilor, în special a cuvelor bazinelor de înot, care sunt fisurate.

Prin obiectul de investiții ”Regenerare spatiu public de agrement-zona Schit Alba Iulia”, se propune amenajarea spațiilor verzi și punerea în valoare a spațiilor publice prin:

  • iaz ornamental
  • 2 terenuri de sport multifuncționale
  • teren cu aparate fitness, teren de baschet, loc de joacă pentru copii
  • alei pietonale, arbori și arbuști si gazon.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate