Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Primăria Alba Iulia cumpără servicii de cercetare arheologică preventivă, în zona extinderii Cimitirului municipal

Publicat

cimitir cetatea alba iulia 3

Primăria Alba Iulia alocă circa 15.o00 de lei pentru servicii de cercetare arheologică preventivă în zona extinderii cimitirului municipal.

Reamintim faptul că la începutul lunii martie, în zona extinderii a fost fost descoperit un sarcofag rar, cu inscripție și cu un decor cu chipul Medusei. Acesta a fost însă scos bucăți cu excavatorul din pământ, în timpul săpăturilor. De asemenea, o bucată din capacul unui sarcofag ce ar fi aparținut unui copil, a fost găsită aruncată într-o altă parte a cimitirului. 

Vezi și VIDEO Sarcofag roman vechi de 1700 de ani, DISTRUS cu excavatorul în cimitirul din Alba Iulia. A fost deschis dosar penal

Primăria Alba Iulia a lansat, pe 26 aprilie, achiziția de servicii de cercetare arheologică preventivă în vederea extinderii cimitirului municipal, aflat pe B-dul Încoronării.

Valoarea estimată a serviciilor este de 15.000 de lei, fără TVA.

Potrivit caietului de sarcini, Cimitirul municipal a suferit în ultimii 10 ani o saturație și risca să fie închis din cauza lipsei spațiilor de înhumare. Acest fapt a dus la propunerea de extindere a cimitirului, iar în acest sens Primăria a achiziționat mai multe terenuri aflate în vecinătatea acestuia.

Terenurile achiziționate, în suprafață de 2.298 mp, se află în Unitatea Teritorială de Referință – UTR L3A, ce permite construcția de:

Se propune trecerea acestora în UTR G, subzona G2, care permite construcția de:

De asemenea, imobilele sunt incluse în zona de sit arheologic de categoria A – Așezare civilă (Canabebae Municipium Septimium Apulense Praetorim Consularis) din preajma castrului roman din sec. II – IV p. Chr Epoca romană, cu cod LMI AB-I-m-A-00001.02, iar cod RAN – 1026.01.02, conform HCL 158/2014.

Potrivit legii, din faza de urbanism este necesar să se asigure drumuri sau alei interioare, sală de ceremonii și spațiu tehnic premergător ceremoniei funerare, sursă de apă, WC-uri, spațiu pentru depozitarea gunoiului, spații verzi, arbuști, copaci pe marginea aleilor. În cazul zonei propuse pentru extinderea cimitirului, se va folos sala de ceremonii (capela) aferentă Cimitirului municipal, inclusiv spațiul tehnic.

Pentru zona extinderii cimitirului se va asigura o zonă de protecție. Potrivit planșei de reglementare s-a propus ca zona de protecție să fie de 10 metri, între gardul cimitirului și zona de morminte.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax