Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Primăria Alba Iulia curăță străzi și pietruiește artere neasfaltate. Sunt mobilizați și beneficiarii ajutoarelor sociale

Publicat

Primăria Municipiului Alba Iulia a lansat, săptămâna trecută, acțiunea „Alba Iulia fără noroaie”, în cadrul căreia se va interveni pe străzile din municipiu pentru curățarea noroiului adunat în urma iernii și a ploilor din ultima perioadă.

De asemenea, acțiunea presupune și intervenții pentru întreținere și pietruire pe străzile neasfaltate din Alba Iulia, transmit reprezentanții administrației locale.

Potrivit sursei citate, în municipiu sunt ”aproximativ 150 de kilometri de străzi fără asfalt”.

În cadrul acțiunii „Alba Iulia fără noroaie”, firma de salubritate va curăța străzile mecanizat, cu mașinile de măturat, iar în locurile în care utilajele nu pot interveni curățenia se va face cu angajații de la salubritate și cu beneficiarii ajutorului minim garantat.

Beneficiarii acestor ajutoare sociale, care sunt apți de muncă, au obligația de a presta muncă în folosul municipiului, astfel încât au fost mobilizați pentru aceste lucrări, precizează reprezentanții primăriei.

Începând de luni, municipalitatea a început și a doua fază a acțiunii „Alba Iulia fără noroaie”, respectiv lucrări de întreținere și pietruire pe străzile neasfaltate din Alba Iulia. Lucrările se vor face cu utilajele și angajații primăriei, iar administrația locală a lansat o achiziție publică pentru a încheia un contract cadru care să asigure cantitatea necesară de piatră și balast pentru aceste lucrări. Contractul va fi încheiat, cel mai târziu, în luna martie, și va asigura în următorii 2 ani, în funcție de nevoi, 34.000 de tone de piatră concasată și balast pentru repararea și întreținerea drumurilor nemodernizate din municipiu. Toate lucrările se vor derula în regie proprie, cu utilajele și angajații primăriei.

Alba Iulia are mult prea multe străzi neasfaltate. Este o realitate care, până acum, a fost cosmetizată și, cum spune românul, ascunsă sub preș. Aproximativ 150 de kilometri de străzi din municipiu sunt fără asfalt, iar pentru acești oameni „confortul” unui oraș înseamnă praf și noroaie. Este aproape jumătate din distanța Alba Iulia – București. Nu încerc să vorbesc despre „moșteniri”, cum o fac unii politicieni în această perioadă, ci vreau să facem împreună o radiografie serioasă a realităților urbane din Alba Iulia. Cei 150 de kilometri de străzi neasfaltate nu sunt o mândrie, ci o dovadă a neputinței administrative și a lipsei de viziune. De aici trebuie să începem, dacă vrem să fim cu adevărat „smart”. Un oraș inteligent trebuie să ofere, în primul rând, condițiile normale de trai și pentru cetățenii din aceste zone, oameni care plătesc taxe și impozite locale. Am demarat acțiunea „Alba Iulia fără noroaie” și, pe lângă curățenia noroiului de pe carosabil, am început și lucrări pe străzile nemodernizate, unde facem în regie proprie pietruiri și întreținere, până când vom putea intra cu proiectele de asfaltare și pe aceste străzi. Nu lansez promisiuni politicianiste că vom asfalta peste noapte toate aceste străzi, însă îi asigur pe locuitorii lor că vom începe să lucrăm serios prioritizând transparent investițiile multianuale pentru asfaltări și modernizări. Îi rog pe cetățeni să ne sesizeze zonele cu probleme pentru a se interveni cu lucrări de întreținere sau să ne anunțe dacă acțiunile de curățenie nu se desfășoară corespunzător”, a spus primarul Municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa.

Prima acțiune de întreținere și pietruire a început, luni, pe Strada Emil Racoviță – Zona AREX, problemele din această zonă fiind frecvent sesizate de cetățeni.

În cazul în care doriți să sesizați probleme pe străzi sau dacă acțiunile de curățenie nu se desfășoară corespunzător,contactați echipa Primăriei Alba Iulia la telefon: 0258 819 462, prin aplicația ”Smart Alert Alba Iulia” sau prin pagina de Facebook ”Dispecerat Primărie Alba Iulia”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

 1. pilu

  luni, 08.02.2021 at 16:23

  Bravo primare, daca in alte localitati se poate, de ce nu si la noi ? Numai sa nu fie un foc de paie, cum se obisnuieste la romani.

 2. Alerta - amenajare str. Emil Racovita

  marți, 09.02.2021 at 13:29

  Înainte de pietruire nu ar trebui curatata strada, ca daca numai pui piatra se inalta strada si se deterioreaza intrarile in curti. Alt aspect nediscutat dar foarte important este zona pietonala a strazii Emil Racovita. Dupa cum ştiţi odata cu construirea cartierului de blocuri nu s-a realizat si trotuar. Casele, unele au curatat de vegetatie spaţiul, unele au trotuar amenajat, altele nu. Acolo cine e competent? Este evident ca spatiul de parcare acolo e insuficient dupa toate masinile parcate pe aceste spatii din strada. În ce fază se află proiectul pt extinderea canalizarii pe Emil Racovita si strazile adiacente cedate la primarie de ani buni ? Ca banuiesc ca un proiect pt amenajarea si asfaltarea acestor strazi inca nu e posibil .

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Vasile Șușca, tezaur viu UNESCO la Alba Iulia: Meșterul popular care ține în viață o tradiție veche de mii de ani

Publicat

De peste 20 de ani meșterul popular Vasile Șușca confecționează măști tradiționale românești. Este din Maramureș și a primit titlul onorifc de tezaur uman viu, o inițiativă UNESCO prin care se oferă recunoștință celor ce duc tradiția la nivel de artă. 

L-am găsit la Alba Iulia, la standurile amenajate în parcarea Casei de Cultură a Studenților, cu ocazia Zilei de 1 Decembrie 2022. La micul său stand are expuse măștile care l-au făcut cunoscut în România, dar și peste hotare.

Pentru câteva minute am vorbit cu meșterul popular despre ceea ce înseamnă măștile sale, dar mai ales ce semnificație au ele.

Măștile cu care a venit la Alba Iulia sunt cele tradiționale din Maramureș, mai exact din satul său natal Săcel. Sunt măști care se folosesc la ceea ce meșterul numește un ”teatru popular rimat”.

Un teatru care îmbină spectacolul, cu misticismul si tradiția populară. Fiecare mască primește un botez, un botez al celui care o poartă, acela este și cel care îi oferă măștii personalitate.

În trecut măștile se foloseau la mai multe sărbători, sau datini, dar cu trecerea timpului aproape toate au dispărut.

Însă unele au mai rămas, iar meșterii populari încearcă să le țină în viață prin ceea ce ei realizează. Una dintre tradițiile care încă mai sunt vii, este ”Viflaim-ul”, un teatru popular în versuri care se joacă pe ulițele satului, în perioada Crăciunului și unde se folosesc măștile tradiționale.

CITEȘTE ȘI: PROGRAM COMPLET 1 Decembrie 2022 la Alba Iulia. Evenimentele organizate de Ziua Națională în Capitala UNIRII

Măștile pe care Vasile Șușca le face sunt numai din produse naturale, din blană de oaie sau de capră, coarne de berbec. Măștile tradiționale care ies din mâna meșterului din Maramureș pot fi văzute și chiar cumpărate la Alba Iulia în cele două zile dedicate producătorilor locali, cu ocazia Zilei Naționale a României de la Alba Iulia.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

BLAJ, 1 Decembrie: Te Deum în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime”, de Ziua Națională a României

Publicat

1 Decembrie, Ziua Națională, Blaj: Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică marchează Ziua Națională a României prin celebrarea unui Te Deum solemn în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” din Blaj.

Evenimentul va avea loc joi, 1 decembrie 2022, de la ora 13.00 și va fi transmis în direct de TVR 3 și de canalul Youtube Radio Blaj TV.

Imediat după Te Deum-ul din Catedrala Blajului, TVR 3 va difuza Mesajul Preafericitului Cardinal Lucian Mureșan, Întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma, cu ocazia Zilei Naționale a României.

De asemenea, postul public de televiziune va difuza, pe același canal, un documentar dedicat Cardinalului Iuliu Hossu, cu imagini de arhivă și vocea Episcopului Martir, în cadrul căruia vor vorbi scriitoarea Ana Blandiana, profesorul universitar doctor Ion Buzași și elevul blăjean Bogdan Barta.

La 1 decembrie se sărbătoresc 104 ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, Fericitul Episcop Martir greco-catolic Iuliu Hossu fiind cel care a citit Declarația de Unire în acel moment istoric.

Vezi și PROGRAM COMPLET 1 Decembrie 2022 la Alba Iulia. Evenimentele organizate de Ziua Națională în Capitala UNIRII

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Festivalul „România Tradițională”, deschis la Alba Iulia. Produse gastronomice și târgul meșterilor populari

Publicat

Prima ediție a festivalului de tradiții și obiceiuri „România Tradițională” s-a deschis miercuri, 30 noiembrie, în zona monumentului lui Avram Iancu (Casa de Cultură a Sindicatelor) din Alba Iulia.

Vizitatorii vor putea găsi la târgul meșterilor populari produse de uz gospodăresc, pielărie, olărit, cusături și țesături, arta lemnului, dogărie, împletituri, decorațiuni de sărbători, icoane pe sticlă, măști populare, podoabe din ceramică, sticlărie, ceramică de Horezu.

De asemenea, aceștia vor putea degusta produse gastronomice tradiționale. 

Festivalul este dedicat României autentice și va uni, în perioada 30 noiembrie – 1 Decembrie, la Alba Iulia, târgul meșterilor populari, cu ateliere demonstrative de meșteșuguri și gastronomie tradițională, culminând cu spectacole folclorice extraordinare prin care toate provinciile românești vor fi reprezentate.

Vezi și PROGRAM COMPLET 1 Decembrie 2022 la Alba Iulia. Evenimentele organizate de Ziua Națională în Capitala UNIRII

Încă de la prima ediție, meșteri populari din județul Alba, dar și din zone geografice și etnografice ale țării, vor oferi publicului vizitator o diversitate impresionantă de obiecte create de aceștia – produse de uz gospodăresc, cojocărie, olărit, cusături și țesături, arta lemnului, dogărie, împletituri, decorațiuni de sărbători, icoane pe sticlă, confecționare măști populare, podoabe din ceramică, sticlărie, ceramică de Horezu.

Nici gastronomia tradițională nu va lipsi în aceste zile. Astfel, vor putea fi degustate bucate delicioase realizate cu multă atenție și respect față de rețetele strămoșești.

Atmosfera de sărbătoare va culmina cu spectacolul folcloric extraordinar, un adevărat „regal” tradițional susținut de soliști îndrăgiți, grupuri instrumentale, vocale și de dansuri, ce reprezintă toate regiunile istorice ale României, dar și din Republica Moldova (Bardar, Ialoveni) – Grupul „Tărăncuța”.

Program Festivalul de tradiții și obiceiuri România Tradițională, 30 noiembrie – 1 decembrie, la Alba Iulia:

30 noiembrie 2022

 • orele 12:00 – 20:00 – Târgul meșterilor și producătorilor tradiționali
 • ora 14:00 – Deschiderea oficială a Festivalului
  • Spectacol folcloric extraordinar

1 Decembrie 2022

 • orele 12:00 – 20:00 – Târgul meșterilor și producătorilor tradiționali
 • ora 14:30 – Spectacol folcloric extraordinar

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

OFICIAL: Premierul Nicolae Ciucă, vizită pe fugă la Ziua Națională de la Alba Iulia. Programul acestuia

Publicat

Premierul Nicolae Ciucă va fi prezent la Alba Iulia, de Ziua Națională. Biroul de presă al Guvernului a confirmat pentru Alba24 prezența acestuia la Parada Militară de la ora 14. 

Instituția a transmis programul oficial al acestuia, potrivit căruia Nicolae Ciucă va mai participa și la ceremonia religioasă și militară de la București, după care se va deplasa la Alba Iulia.

Imediat după paradă, prim-ministrul va pleca înapoi la București unde va participa la recepția oferită de președintele României, Klaus Iohannis, cu prilejul Zilei Naționale a României.

Astfel, acesta se va afla permanent în grabă, iar vizita la Alba Iulia va fi una scurtă.

Programul premierului Nicolae Ciucă

Joi, 1 Decembrie 2022

Ora 9:00 Participare la ceremonia militară și religioasă de depunere de coroane

 • Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I, București

Ora 11:00 Participare la parada militară organizată cu prilejul Zilei Naţionale a României – 1 Decembrie

 • Participarea premierului la ceremonie va fi transmisă live pe conturile de Facebook și YouTube ale Guvernului și pe canalul de distribuție al Palatului Victoria;
 • Piaţa Arcul de Triumf, București

Ora 14:00 Participare la ceremonia militară organizată cu prilejul Zilei Naţionale a României – 1 Decembrie

 • Participarea premierului la ceremonie va fi transmisă live pe conturile de Facebook și YouTube ale Guvernului și pe canalul de distribuție al Palatului Victoria;
 • Bulevardul 1 Decembrie 1918, Alba Iulia

Ora 17:00 Participare la recepția oferită de președintele României, Klaus Iohannis, cu prilejul Zilei Naționale a României

 • Palatul Cotroceni

Foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax