Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Primăria Alba Iulia face sens giratoriu lângă pasarela din Partoș. Acces mai ușor spre intrarea pe autostrada A10 Alba Iulia Sud

Publicat

Primăria Alba Iulia intenționează să amenajeze un nou sens giratoriu într-o zonă a municipiului, pentru decongestionarea circulației și o mai bună organizare a traficului rutier. Zona vizată este la ieșire spre cartierul Partoș, zona de acces spre șoseaua de centură.

Administrația locală caută firme care să realizeze documentația studiu de fezabilitate (documentație de avizare a lucrărilor pentru) ”Amenajare sens giratoriu la intersecția străzilor Regiment V Vânători, bd. Ferdinand I și DN CALB”.

Vezi și Un nou pas pentru centura de Sud-Vest din Alba Iulia. Va avea 4 benzi, trotuare și piste de biciclete

Locația este la coborârea de pe pasajul peste calea ferată, la intrare în cartierul Partoș, acolo unde se intersectează străzile Regimentul V Vânători, cu Bd. Ferdinand I și șoseaua de centură.

Reamintim că acum zona este inclusă în lucrările de mobilitate, cu schimbarea infrastructurii rutiere.

Situația actuală

Specialiștii primăriei precizează că nodul Alba Iulia Sud al autostrăzii A10 este foarte puțin folosit, din cauză că din acesta,  care se ”descarcă” în șoseaua de centură, este foarte greu să se ajungă în rețeaua de transport din interiorul municipiului.

Din cauza configurației actuale a intersecției, nu se poate vira la stânga de pe șoseaua de centură pe bd. Ferdinand / str. Regimentul V Vânători.

Pentru a ajunge în municipiu, trebuie folosit fie punctul de întoarcere prevăzut pe strada Liliacului, aflat la circa 800 de metri de la intersecția studiată, fie trecerea la nivel cu calea ferată de pe strada Mărășești, situată la circa 3,5 km. În ambele puncte de acces, circulația se desfășoară cu dificultate.

Pentru întoarcerea de la strada Liliacului, traficul dus-întors se suprapune peste cel de intrare în Alba Iulia pe DN 1/E81 dinspre Sebeș/podul peste Mureș, existând riscul congestionării circulației. Un efect secundar este folosirea străzii Gemenilor pentru întoarcerea din municipiu, straă de categoria patru, ce nu are capacitatea de circulație necesară.

Pentru accesul la trecerea la nivel cu calea ferată de pe strada Mărășești, fluxul de intrare în oraș este îngreunat din cauza timpilor de staționare la trecerea peste calea ferată și din cauza fluxului de ieșire din Alba Iulia spre Ciugud sau nodul Nord al autostrăzii A10, prioritar în această intersecție față de cel dinspre nodul Sud.

Pe strada Regimentul V Vânători, în modernizare prin proiectul de mobilitate, trecerea de la o bandă pe sans și o bandă dedicată transportului în comun, la o singura bandă pe sens, pe pasajul peste calea ferată, nu este reglementată. Fluxul transportului în comun, înainte, spre bd. Ferdinand I, se intersectează cu fluxul vehiculelor ce schimbă direcția de pe banda mediană spre șoseaua de centură, potrivit sursei citate.

Strada Regiment V Vânători este în partea de sud a orașului, are 944 m lungime, coincide cu DN 1 și este principalul drum de acces în oraș pe latura sudică. Este cuprinsă între podul peste râul Mureș și pasajul peste calea ferată, are 4 benzi de circulație și continuă cu Bd. Ferdinand I spre oraș sau șoseaua de centură (ocolire municipiu).

Bd. Ferdinand I, situat în partea de sud a orașului, are o lungime de 1657 m, are 4 benzi de circulație și trotuare pe ambele părți.

Proiectul

Pentru realizarea proiectului de sens giratoriu se are în vedere realizarea / reconfirgurarea următoarelor:

  • refuncționalizarea suprafețelor
  • carosabil cu lățime medie de 13.75 m pentru circulație pe ambele sensuri, câte 2 benzi pe sens
  • zone verzi reconfigurate, delimitate cu borduri
  • rigole de colectare a apelor puviale sau scafe în zona drumului
  • marcaje, indicatoare, parapete de protecție
  • accese la proprietăți și trotuare

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    sâmbătă, 29.07.2023 at 12:20

    Ce facţi mă, tot cu ăla care v-a făcut de cacao lucraţi ? Sau aici nu aveţi încotro.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax