Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Primăria Alba Iulia își face procedură internă pentru plata „smart-angajaților” din proiectele europene

sediu Primaria Alba Iulia

Publicat

Consilierii locali ai municipiului Alba Iulia vor vota în ședința de miercuri, 20 decembrie, un proiect de hotărâre privind aprobarea unei proceduri interne de selectare, angajare și salarizare a personalului în cadrul proiectelor finanțate din fonduri europene nerambursabile.

Potrivit raportului de specialitate, în OUG nr. 91/2017 pentru modificarea și completarea Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice se specifică următoarele: „Condițiile de înființare a posturilor în afara organigramei potrivit alin. (10), procedura de recrutare și selecție a persoanelor care își desfășoară activitatea în cadrul proiectelor finanțate din fonduri europene nerambursabile și criteriile pe baza cărora se stabilește procentul de majorare salarială se realizează pe baza unui regulament-cadru elaborat de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene care se aprobă prin hotărâre a Guvernului”.

Având în vedere că până în prezent nu există elaborat un asemenea document-cadru, precum și faptul că Municipiul Alba Iulia are în implementare un număr mare de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile, se dorește adoptarea unei proceduri interne de lucru specifică, privind selectarea, angajarea și salarizarea personalului.

„Menționăm faptul că procedura internă de lucru specifică, privind selectare, angajare și salarizare a personalului va produce efecte până în momentul aprobării regulamentului-cadru elaborat de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene care se aprobă prin hotărâre a Guvernului”, se mai precizează în raportul de specialitate a proiectului.

Potrivit proiectului, scopul procedurii este de a asigura un cadru transparent și unitar al procesului de selecție, angajare și plată a personalului vizându-se angajarea unor persoane competente, ca premisă a absorbției eficiente a fondurilor Uniunii Europene alocate României. Procedura cuprinde informații și descrieri ale etapelor prin care este desfășurat procesul de selecție, angajare și plată a personalului în cadrul proiectelor finanțate din fonduri europene.

Conform documentului, membrii echipei de implementare a unui proiect finanțat cu fonduri europene nerambursabile sunt stabiliți „în funcție de aportul lor nemijlocit adus proiectului în faza de scriere a acestuia, fiind nominalizați prin intermediul Notei interne de elaborare a cererii de finanțare, emisă de reprezentantul legal”. În cazul în care echipa de implementare este incompletă sau membrii echipei se retrag pe parcursul implementării proiectului, se va organiza procedura de selecție a personalului în vederea identificării de personal calificat pentru ocuparea posturilor vacante/disponibile.

Procedura de salarizare:

Modalitatea de plată a cheltuielilor aferente salariilor se va face conform art. 16 (10) din Legea cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, astfel cum a fost modificată prin OUG nr. 91/2017, respectiv:

  • art. 10(1) „Angajarea personalului prevăzut la alin (10) se face cu scopul de a desfășura exclusiv activități în cadrul proiectelor finanțate în condițiile alin. (1), conform prevederilor contractului/acordului/ordinului de finanțare semnat de către instituția beneficiară cu autoritatea finanțatoare și în limita sumelor alocate.”
  • art. 10(2) „Personalului prevăzut la alin. (10) i se aplică tarifele orare prevăzute de cererile de finanțare și ghidul solicitantului – condiții generale și specifice aplicabile, cu aprobarea ordonatorului de credite în cadrul căruia este organizată echipa de proiect/unitatea de implementare a proiectului”
  • art. 1o(3) „Cheltuielile cu salariile personalului care își desfășoară activitatea în cadrul proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile, pe bază de contract individual de muncă pe perioadă determinată, se suportă din titlul de cheltuieli din care este finanțat proiectul, în limita bugetului aprobat”
  • art. 10(4) „Conducătorul instituției/autorității publice care încadrează personal cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată, pe posturi în afara organigramei, asigură respectarea condițiilor legale privind numărul maxim de ore lucrate și cumulul de funcții”

Nivelul salarizării experților/personalului din cadrul proiectului nu va putea depăși nivelul indemnizației lunare stabilite pentru funcția de viceprimar a Municipiului Alba Iulia.

Modalitatea de plată în cazul funcționarilor publici se va face conform art. 16(1) din Legea nr. 153/2017: „Personalul din instituțiile și/sau autoritățile publice nominalizat în echipele de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile, beneficiază de majorarea salariilor de bază, soldelor de funcție/salariilor de funcție, indemnizațiilor de încadrare, cu până la 50%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat. Această majorare se aplică proporțional cu timpul efectiv alocat activităților pentru fiecare proiect și se acordă numai dacă cheltuielile de personal sunt eligibile a fi rambursate din fonduri europene”.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate