Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Primăria Alba Iulia pregătește modernizarea unei străzi, pentru decongestionarea traficului în zona Lipoveni. Care sunt planurile

Publicat

Primăria Alba Iulia pregătește modernizarea unui drum, pentru decongestionarea traficului în zona străzii Mărășești din cartierul Lipoveni și a trecerii la calea ferată.

Planul este de sistematizeze a circulației rutiere din zona străzilor Mărășesti, Gheorghe Doja, Mihail Kogalniceanu și Costache Negruzzi.

Pentru descongestionarea traficului din zona trecerii la nivel cu calea ferată situată pe strada Mărășești, intr-o primă etapă, se dorește modernizarea tronsonului cuprins între străzile Mărășești și Costache Negruzzi.

Modernizarea unei străzi din cartierul Lipoveni. Situația actuală

În prezent, legătura dintre aceste străzi este un drum de pământ cu un strat superficial de piatră spartă sau ballast. Acesta este așternut în decursul anilor pentru îmbunătățirea accesului între limita de proprietate și taluzul căii ferate aflată in imediata vecinătate, de la 4 m la 8 m.

Acest sector nu dispune de rețele edilitare de utilități (rețea de apă potabilă, canalizare menajeră, gaze naturale). Alimentarea cu energie electrică este aeriană, pe stâlpi de beton și conductori. Scurgerea apelor este haotică. Acestea deversează în lungul drumului sau pe sanțuri de pământ la marginea drumului de exploatare CFR care descarcă pe terenuri virane, fără construcții.

Modernizarea acestui sector de stradă/drum impune refuncționalizarea suprafețelor domeniului public al statului aflat în administrarea CFR SA aferent acestuia și stabilirea funcțiunilor specifice, respectiv: circulație rutieră, pietonală, zone verzi, iluminat. Astfel, să se asigure circulația în condiții de siguranță.

Modernizarea unei străzi din cartierul Lipoveni. Parteneriat cu Ministerul Transporturilor

Amplasamentul propus se află în domeniul public al statului român.

Implementarea investiției și exploatarea drumului CF din domeniul public al statului și administrarea CFR SA se va face în baza unui parteneriat cu Ministerul Transportului și Infrastructurii.

Strada care face obiectul proiectului este amplasată în municipiul Alba Iulia, cartier Lipoveni. Are o lungime de cca 760 ml.

Municipiul Alba Iulia va realiza investiția și va suporta cosurile necesare.

Modernizarea unei străzi din cartierul Lipoveni. Cum va fi amenajată

Proiectul va avea în vedere realizarea/reconfigurarea următoarelor capacități:

  • carosabil cu lățime medie de 4-6 m pentru circulație dublu sens sau sens unic
  • apele pluvialele se vor colecta prin rigole (carosabile deschise) sau scafe amplasate în zona drumului și conduse pentru descărcare în emisarele existente în zona (ravene, pâraie, podețe)
  • măsuri de siguranța circulației specifice (marcaje, indicatoare,parapeti de protectie, parapeți direcționali etc.)
  • accese la proprietati si trotuare – dacă este cazul
  • canale tehnice pentru curenți slabi – dacă este cazul
  • iluminat public – dacă este cazul

Municipiul Alba Iulia va întocmi studiul de fezabilitate prin achiziționarea unui contract de prestare servicii privind proiectarea – faza SF. După aprobarea în consiliul local a indicatorilor tehnico-economici, va continua demersurile pentru realizarea serviciilor de proiectare – fazele DTAC+DTOE, PT+CS+DDE.

Modernizarea unei străzi din cartierul Lipoveni. Costuri estimate

Comparativ, au fost realizate lucrări de modernizare cuprinzând lucrări similare celor propuse, costul execuției /mp fiind de 700 lei fără TVA.

Strada de legătură: 760 x 8 = 6080 mp; lungime de 760 ml

Valoare estimată: 4.256.000 lei fără TVA

Durata estimată de implementare a proiectului este de 12 luni.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

  1. Ovidiu Muntean

    luni, 23.09.2024 at 13:16

    Municipiul Alba Iulia va realiza investiția și va suporta cosurile necesare.

  2. Poiden

    luni, 23.09.2024 at 20:12

    Buna seara, dar strazile private care platmi ca si cei ce sunt pe principala dar noi nu benificiem de nimic, nu inteleg de ce taxele sunt la fel? Rog sa raspunda cei competenti!

  3. Csoso

    marți, 24.09.2024 at 10:52

    Pe când o alta trecere peste calea ferată? Asta ar decongestiona cu adevărat traficul!!!! dacă va uitați în ultimii mulți zeci de ani, deși traficul e mai intens , avem aceleași ieșiri / intrări în oraș. Centura cealaltă a orașului pe partea de nord vest pe când?

  4. Gogu

    marți, 24.09.2024 at 17:47

    Da primarul usr-ist nu este instare de nimic ca toti user-stii chiar daca este pn-list acum.Ceausescu a prevazut la intrarea in oras la acea vreme si la acel trafic doua benzi pnlistul a redus-o la una halal viziune de dezvoltarea.Hooo

  5. Gogu

    marți, 24.09.2024 at 17:48

    Votati PNL

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate