Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Primăria Alba Iulia testează o nouă modalitate de transport prin oraș: triciclete cumpărate din fonduri UE. Ce se va întâmpla

Publicat

Primăria Alba Iulia va testa o nouă metodă de transport alternativ prin oraș, printr-o finanțare din fonduri europene. Este vorba despre 20 de triciclete, Pegas, care vor fi puse la dispoziția locuitorilor sau turiștilor, pentru transportul prin Cetate sau prin oraș. 

Metoda și ideea este implementată de ani buni în Danemarca, Belgia, Olanda sau Marea Britanie, prin orașe cu tradiție în transportul pe biciclete, dar mai ales care au infrastructură dedicată transportului alternativ. 

Cele 20 de biciclete au fost achiziționate de primărie prin fonduri UE, în cadrul unui proiect mai amplu: ”Cargo bicicleta, agent de schimbare al orașului”.

Tricicletele au costat 41.900 de lei și vin în două culori: negru stelar și albastru petrol.

Ideea proiectului este simplă: autoritățile locale vor să încurajeze mersul pe bicicletă sau tricicletă, în activitățile de zi cu zi ale localnicilor.

Mai exact, dacă vrei să mergi din Centru către locul tău de muncă, de exemplu, în Cetate, să nu mergi cu mașina, ci cu o tricicletă. La fel, dacă vrei să vizitezi Cetatea sau Șanțurile Cetății, să poți utiliza o tricicletă pusă la dispoziție de primărie.

Dacă autoritățile vor vedea că ideea are succes și că locuitorii utilizează tricicletele, proiectul ar urma să fie extins. Adică să existe puncte de închiriere a tricicletelor în diferite zone din oraș, în așa fel încât să acopere o arie cât mai mare.

Momentan, vor fi disponibile doar 20 de triciclete, cel mai probabil prin zona turistică a orașului.

Infrastructura pentru transport alternativ

Ideea proiectului este una bună, dacă există și o infrastructură adecvată pentru transport alternativ. În Alba Iulia sunt doar câteva piste de biciclete, în zonele des circulate. În rest, bicicliștii sau, mai nou, cei care folosesc sistemul de închiriat de trotinete merg pe unde pot, fie pe marginea străzii, fie pe trotuar, printre pietoni.

Potrivit reprezentaților primăriei, situația ar urma să se schimbe în câțiva ani, dacă proiectul de mobilitate urbană, prin care ar urma să se amenajeze piste de biciclete prin zonele centrale din Alba Iulia, va fi implementat.

”Cargo bicicleta, agent de schimbare al orașului” este un proiect mai amplu, prin care primăria vrea să testeze și piața pentru cei care vor să facă afaceri cu cargo bicicleta, potrivit reprezentanților administrației locale.

Mai exact, să promoveze în rândul micilor antreprenori ideea că ar putea face afaceri cu cargo bicicletele. Afaceri din domeniul comerțului stradal, prin zonele turistice ale orașului.

Pe lângă tricicletele cumpărate, primăria a mai lansat achiziții publice pentru mententanța acestora.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

sursă foto: captură ecran bicicletapegas.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax