Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Primăria Alba Iulia vrea să ia credit bancar de 20 milioane lei. Ce face cu banii împrumutați

Publicat

Primăria Alba Iulia intenționează să contracteze un împrumut de cel mult 20 milioane lei, pentru finanțarea unor investiții locale. Creditul va fi în euro.

Proiectul privind aprobarea contractării acestui împrumut intră la vot în ședința Consiliului Local Alba Iulia din 6 martie.

Potrivit documentației, ”valoarea necesară pentru realizarea acestor investiții nu se regăsește în totalitate în bugetul local al municipiului Alba Iulia”.

Este vorba despre cofinanțarea proiectelor de construire a ansamblului urban cu spații socio-culturale, educative și de locuit – cartier Gheorghe Șincai și construirea Grădiniței cu program prelungit nr. 16 în incinta Colegiului Tehnic ”Alexandru Domșa” (fosta cantină).

Pentru primul obiectiv, se propune suma de 19 milioane lei, iar pentru al doilea, de un milion de lei.

Valoarea totală a celor două proiecte, finanțate din fonduri europene, este estimată la 66,3 milioane lei.

Creditul bancar, în valoare de cel mult 20 milioane lei, va fi contractat în euro, pe o perioadă de cel mult 12 ani.

”Ratele de referință ROBOR au cunoscut o creștere constantă și semnificativă în ultimele luni, în vreme ce ratele de referință EURIBOR au cunoscut doar o ușoară creștere, iar piața unică euro se estimează a fi mai puțin volatilă decât piața internă. Pe de altă parte, previziunile privind cursul de schimb leu/euro arată o perioadă de stabilitate în jurul valorii actuale a cursului de schimb”, explică reprezentanții primăriei, în documentația de proiect.

Datoria publică locală

Primăria Alba Iulia mai are alte șase împrumuturi directe pentru realizarea unor proiecte de investiții prioritare și o garanție pentru Apa CTTA Alba Iulia. Datoria publică locală contractată și nerabursată era de 82.625.918 lei, la 31 decembrie 2022, adică 37,11% din veniturile operaționale realizate.

Potrivit sursei citate, pentru realizarea altor proiecte cu finanțare nerambursabilă, Primăria Alba Iulia a inițiat demersuri pentru contractarea unei finanțări de la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), în valoare de 15 milioane de euro, pe 15 ani.

Luând în calcul și cel de 20 de milioane lei, datoria publică locală totală este estimată la 15,42% n 2026, respectiv 3,92% în 2037.

Capacitatea de investire a Municipiului Alba Iulia a scăzut de la 36,17% în 2020 la 29,02% în 2021 și 24.42% în 2022.

În documentație se mai arată că municipiul Alba Iulia și-a achitat lunar obligațiile de plată privind datoria publică locală, astfel că nu este istoric negativ în evidența biroului de credite.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. facsimil

    joi, 02.03.2023 at 22:30

    opriți pensiile speciale și veți avea bani pentru absolut orice proiect.
    nu va mai fi nevoie să vă împrumutați.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax