Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Primăria Blaj vrea să schimbe iluminatul public stradal. Până la 1 august vor fi montate LED-uri, o investiţie de 1,2 milioane lei


Publicat

Primăria municipiului Blaj și-a propus ca până la 1 august să schimbe sistemul de iluminat stradal clasic, costisitor și depășit, cu unul pe LED-uri. Sistemul de iluminat actual conține, pe lângă aparate de iluminat stradale cu lămpi de mercur, al căror nivel de iluminare este scăzut, o mare parte de aparate cu lămpi de sodiu, dar fără proprietăți optice reale. Prin darea în funcțiune a lămpilor cu LED, Primăria Municipiului Blaj ar putea economisi într-un an 118.000 de euro. Valoarea totală a investiției este de 1.218.000 lei și va fi amortizată în 5 ani.

„Ca în toate domeniile de activitate, principalul meu obiectiv a fost întotdeauna gestionarea mai eficientă a banului public în favoarea investițiilor <smart> pe termen lung. În acest caz implementarea noului sistem va însemna pentru Blaj o factură mai mică la iluminatul public cu până la 70%”, a declarat primarul Gheorghe Valentin Rotar.

Beneficiile modernizării iluminatului public cu noua tehnologie sunt: diminuarea cheltuielior de funcționare a sistemului, îmbunățatirea securității și a siguranței cetățenilor pe timp de noapte, creearea unui habitat plăcut și asigurarea siguranței circulației rutiere și pietonale.

Cheltuielile de funcționare a iluminatului public vor fi substanţial reduse prin: aplicarea conceptului de energy-saving, reducerea cheltuielilor de întreținere, realizarea unui sistem de iluminat coerent și flexibil la scară întregului oraș, scăderea poluării mediului, folosirea unor aparate de iluminat de tip ECO cu impact redus asupra mediului atât din punct de vedere al consumului de energie electrică cât și de reciclare după sfârșitul perioadei de viață, transmit reprezentanţii primăriei.

Modernizarea iluminatului public la Blaj are la bază un studiu realizat de specialiști în colaborare cu reprezentanți ai primăriei fiind avute în vedere clasificarea străzilor în funcție de importanța lor și densitatea traficului; zonele de risc (ieșirile din stațiile de salvare, pompieri, poliție , vecinatătea școlilor, intersecții importante, locuri cu vizibilitate redusă, treceri de pietoni); cartierele sau zonele din oraș defavorizate din punct de vedere al securității locuitorilor pe timp de noapte; spațiile publice care conțin elemente de valoare pentru patrimoniu; clădirile și monumentele care vor trebui puse în valoare; stabilirea priorităților de acțiune; stabilirea necesarului de extinderi având în vedere dezvoltarea orașului.

În prezent rețeaua de cabluri destinate iluminatului public este în proporție de 93% rețea aeriană și în proporție de 7% rețea subterană. Rețeaua subterană este realizată în Piața 1848, precum și în parcuri sau în cartierele de blocuri la iluminatul aleilor.

În Municipiul Blaj sistemul de iluminat actual conține, pe lângă aparate de iluminat stradale cu lămpi de mercur, al căror nivel de iluminare este scăzut, o mare parte de aparate cu lămpi de sodiu, dar fără proprietăți optice reale.

Astfel mai mult de 16% din aparatele de iluminat sunt de tip pălărie şi dulie, aparate care nu au reflectoare sau dispersoare, ceea ce generează mari pierderi, deoarece lumina nu ajunge pe suprafața utilă decât în proporție de 35-40%.

Lămpile de mercur (existente încă, din păcate, în cantitate suficient de mare, aprox 51%) și lămpile de sodiu, alternează pe unele străzi generând disconfort vizual și o lipsă de uniformitate, mai spun reprezentanţii primăriei.

Tehnologia LED (Lighting Emitting Diode) este un dispozitiv optoelectronic capabil să emită lumină atunci când este parcurs de un curent electric. Un corp de iluminat cu LED are un randament foarte ridicat spre deosebire de alte tehnologii, precum lămpile cu halogen sau lămpile cu incandescenţă ale căror randamente sunt foarte scăzute.

Sistemele cu LED-uri produc mai multă lumină pe watt consumat decât lămpile obişnuite. Controlul strict al dispersiei luminii realizat prin sistemul optic cu lentile pentru focalizarea fasciculului de lumină de formă dreptunghiulară asigură nepoluarea luminoasă. Lentilele au un rol foarte importanta pentru ca , pe lângă ca reduc pierderile de lumină elimină și riscul de orbire provocat de strălucirea luminilor, iar pentru iluminatul public este situat la 120° pentru a produce disiparea luminii în iluminatul stradal.

Randamentul sistemelor de iluminat cu LED-uri este superior lămpilor cu incandescentă și respectiv lămpilor cu descărcare în gaz. LED-urile pot produce aceeași lumină ca și lămpile obișnuite la o putere consumată mult mai mică, economisindu-se astfel energia și reducând factura de energie electrică cu 50-70%.

Sistemele cu LED-uri pot emite nuanța de lumină – culoarea dorită fără utilizarea unor filtre de culoare. Lumina caldă, neutră sau rece obținută, este foarte apropiată de lumina naturală, arată adevărata culoare a obiectelor și sporește confortul și vizibilitatea pe timp de noapte.

Dispozitivele LED clasice au o durată de viață de 100.000 ore, pentru o scădere a gradului de iluminare la 80%, iar pentru modulele cu LED-uri înglobate în aparatele de iluminat, se garantează minim 50.000 ore. Aceasta durată de viață foarte ridicată a aparatelor de iluminat cu LED conduce la costuri reduse de mentenanță a sistemului de iluminat, oferind oportunitatea reducerii costurilor reale de investiții. Spre comparație, lămpile cu incandescență au o durata de 1.000-2.000 ore, iar lămpile compacte fluorescente ajung la 8.000 – 15.000 ore iar lămpile cu descărcare în gaze de Na, Hg sau halogenuri metalice au durata de 20.000-27.000 ore.

Aparatele de iluminat cu LED sunt realizate pornind de la structura modulara a sursei de iluminat (modul de LEDuri + Lentile) ceea ce permite o întreținere ușoară dar și o consțructie simplă a acestora având o forma aerodinamica, greutate scăzută și rezistență sporită la impact și soc. Performanțele aparatelor depind de temperatura mediului ambiant, ce poate varia între limitele -30+55°C. Din această cauză aparatele de iluminat public cu LED includ un radiator de aluminiu pentru răcirea modulelor, obținându-se astfel un nivel de eficienta ridicat.

Gradul de utilizare a stalpilor in sistemul de iluminat al Municipiului Blaj era inainte de implementarea noii tehnologii de 71% , ceea ce înseamnă ca în cazul realizarii unui sistem conform normelor consumul ar creste cu un minim 29% .

„Realizarea unui sistem de iluminat coerent la scară întregului oraș va însemna practic: funcționalitate, eficientă și aspect estetic”, mai afirmă primarul Gheorghe Valentin Rotar.

Pentru reducerea efectivă a consumului de energie se va acţiona în mai multe direcţii: controlul mult mai strict al stingerilor și aprinderilor; utilizarea aparațelor eficiente echipate cu tehnologie Led care au un consum redus și durată mare de viață; urmărirea din dispecerat a funcționării iluminatului.

Principala reducere se va realiza însă din înlocuirea aparatelor cu lămpi de mercur şi sodiu cu cele cu LED. În acest fel, în urma instălarii aparatelor pe toți stâlpii sistemului de iluminat stradal (şi nu numai parţial cum era până acum), se va realiza un iluminat cu un consum mult mai mic decât cel actual.

În plus, aparatele cu LED permit utilizarea dispozitivelor de dimming tip chronosense sau telesense de reducere a fluxului luminos care vor reduce și consumurile în mod proporțional.

Implementarea noului sistem este în sine o rentabilizare a costurilor. Întreaga investiție cu schimbarea lămpilor este executată prin sistemul credit furnizor, plata realizându-se anual din economia realizată odata cu darea în funcțiune a noii tehnologii.

Prin darea în funcțiune a lămpilor cu LED, Primăria Municipiului Blaj ar putea economisi într-un an nu mai puțin de 520.000 lei (118.000 euro).

Valoarea totală a investiției este de 1.218.000 lei și va fi amortizată în 5 ani. În condițiile în care factura medie platită lunar de Primăria Blaj pentru iluminatul public este de 48.000 lei, creditul furnizor de doar 20.000 lei înseamnă o economie de 28.000 lei lunar.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

1.632 cazuri COVID înregistrate în România în ultimele 24 de ore. 94 decese noi, 1.100 pacienți la ATI. Date oficiale, 6 mai

Publicat

Au fost raportate 1.632 noi cazuri de COVID-19, în ultimele 24 de ore, la nivel național, potrivit datelor transmise joi, 6 mai, de Grupul de Comunicare Strategică.

Citește și ALBA: 58 de cazuri COVID înregistrate în ultimele 24 de ore. Incidența actualizată în localitățile din județ, la 14 zile

Grupul de Comunicare Strategică:

”Până astăzi, 6 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.062.527 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

1.005.623 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.632 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Până astăzi, 28.710 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 05.05.2021 (10:00) – 06.05.2021 (10:00) au fost raportate 94 de decese (46 bărbați și 48 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Argeș,  Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Brăila, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vrancea, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 6 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 ani, 6 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 31 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 28 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 23 decese la categoria de vârstă peste 80 ani.

88 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 3 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, iar pentru 3 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.346. Dintre acestea, 1.100 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 7.446.397 de teste RT-PCR și 934.640 de teste rapide antigenice.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 25.848 de teste RT-PCR (13.981 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 11.867 la cerere) și 12.625 de teste rapide antigenice.

De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 4 teste RT-PCR, prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 6 mai a.c.

Pe teritoriul României, 22.269 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 7.496 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 49.568 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 107 persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.588 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 717 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 5 mai, 4.075 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 903.535 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost întocmite, ieri, 7 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal”.

Situația cazurilor noi pe județe / top incidență COVID:

Județ/populație/cazuri noi/incidența COVID:

Mun. București – 181154 – 222 – 2,07

Ilfov – 44477 – 45 – 1,91

Cluj – 56529 – 123 – 1,89

Alba – 20698 – 56 – 1,73 (58 cazuri noi, potrivit situației DSP Alba)

Caraș – Severin – 11068 – 42 – 1,62

Bihor – 28633 – 84 – 1,58

Mureș – 23495 – 80 – 1,49

Sibiu – 25920 – 52 – 1,48

Timiș – 53641 – 55 – 1,47

Prahova – 34258 – 97 – 1,43

Covasna – 8307 – 19 – 1,4

Arad – 23362 – 36 – 1,34

Brașov – 43020 – 34 – 1,34

Teleorman – 13469 – 25 – 1,25

Hunedoara – 22569 – 36 – 1,21

Sălaj – 10759 – 30 – 1,19

Argeș – 26711 – 57 – 1,14

Constanța – 42378 – 51 – 1,13

Brăila – 13053 – 34 – 1,09

Galați – 27131 – 55 – 1,09

Bistrița – Năsăud – 11661 – 14 – 1,06

Vâlcea – 16121 – 11 – 1,06

Harghita – 8046 – 33 – 1

Mehedinți – 8135 – 13 – 0,95

Dolj – 26209 – 28 – 0,91

Neamț – 18458 – 27 – 0,88

Giurgiu – 10854 – 16 – 0,86

Ialomița – 10625 – 3 – 0,86

Vrancea – 10475 – 26 – 0,81

Bacău – 25769 – 36 – 0,8

Tulcea – 8246 – 21 – 0,8

Olt – 14302 – 16 – 0,79

Călărași – 9893 – 16 – 0,78

Buzău – 12309 – 24 – 0,76

Dâmbovița – 22217 – 16 – 0,76

Iași – 41823 – 47 – 0,72

Botoșani – 13929 – 15 – 0,63

Satu Mare – 12843 – 20 – 0,63

Vaslui – 15775 – 12 – 0,5

Maramureș – 20176 – 18 – 0,43

Suceava – 23913 – 19 – 0,36

Gorj – 9133 – 10 – 0,34

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 352 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Județ / cazuri reconfirmate pozitiv

Municipiul Bucureşti – 42

Prahova – 22

Argeş – 19

Constanţa – 19

Galaţi – 18

Timiş – 18

Cluj – 14

Hunedoara – 12

Bacău – 11

Braşov – 11

Caraş – Severin – 11

Sălaj – 10

Teleorman – 10

Dâmboviţa – 9

Alba – 8

Botoşani – 8

Arad – 7

Bihor – 7

Buzău – 7

Dolj – 7

Mureş – 7

Covasna – 6

Vaslui – 6

Bistriţa-Năsăud – 5

Harghita – 5

Iaşi – 5

Ilfov – 5

Neamţ – 5

Sibiu – 5

Suceava – 5

Călăraşi – 4

Giurgiu – 4

Gorj – 3

Maramureş – 3

Satu Mare – 3

Vâlcea – 3

Ialomiţa – 2

Olt – 2

Vrancea – 2

Brăila – 1

Mehedinţi – 1

Tulcea – 0

sursă: Grupul de Comunicare Strategică

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Numele candidaților la șefia Caselor Județene de Sănătate, la SECRET. La Alba, actuala șefă a instituției nu are contracandidat

Publicat

Concursurile pentru ocuparea a 37 de posturi de director general la Casele Județene de Asigurări de Sănătate, au început joi și datele privind candidații sunt în premieră, secretizate. Concursul presupune o probă scrisă și, peste 3 zile, un interviu. 

În județul Alba este un singur candidat, actuala șefă a instituției, Silvia Puie.

Concursul este primul din istoria Casei Naționale în care numele candidaților au fost secretizate, aceștia invocând GDPR, potrivit G4Media.ro.

Aceste instituții gestionează în 2021, un buget de aproape 45 de miliarde de lei. Două treimi dintre candidați ocupă deja aceste funcții.

În total, s-au înscris 60 de persoane, existând câteva județe în care postul este vânat de câte trei sau patru candidați. La polul opus, în trei județe nu s-a înscris nimeni.

În 24 de județe, printre care și Alba, candidează și directorii în funcție (Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Cluj, Covasna, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Ilfov, Maramureș, Mureș, Prahova, Satu-Mare, Suceava, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea, Municipiul București).

Este vorba despre actuala șefă a instituției, Silvia Puie, care este și singura candidată.

Secretomanie sub pretextul GDPR

”Mulţi candidaţi au solicitat ca numele şi rezultatul obţinut de ei la concurs să nu se publice, prin raportare la Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor cu caracter personal)” se arată într-un răspuns al CNAS, la solicitarea jurnaliștilor de la G4Media.

Anterior însă, chiar președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adrian Gheorghe, a declarat într-o conferință de presă, că a primit asigurări explicite de la toate partidele din coaliție că susțin organizarea unui concurs transparent și obiectiv pentru șefii caselor județene și a subliniat că așa va fi concursul.

Cine face parte din Consiliul de Administrație

Consiliul de administraţie al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) va fi format din 9 membri (cu doi mai mulți decât acum), cu un mandat pe 4 ani, dintre care șase vor fi reprezentanţi ai statului.

Doi sunt numiți de Preşedintele României, iar 4 sunt numiţi de premier, la propunerea ministrului Sănătăţii.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: 58 de cazuri COVID înregistrate în ultimele 24 de ore. Incidența actualizată în localitățile din județ, la 14 zile

Publicat

Au fost înregistrate 58 de cazuri noi COVID-19 în județul Alba, în ultimele 24 de ore, potrivit datelor transmise de DSP Alba joi, 6 mai.

De la începutul pandemiei, în județul Alba, 20.803 de persoane au fost confirmate pozitiv. Dintre acestea 19586 de persoane au fost declarate vindecate și s-au înregistrat 632 decese. Miercuri, în Alba au fost prelucrate 548 de probe (217 la DSP si 331 la SJU). Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 205611.

Lista localităților din care provin persoanele confirmate în ultimele 24 de ore:

Urban (44 de cazuri noi)

Alba Iulia – 21

Blaj – 9

Cugir – 6

Sebeș – 3

Ocna Mureș – 2

Aiud – 2

Câmpeni – 1

Rural (14 cazuri noi)

Cergău – 2

Lupșa – 2

Bucerdea Grânoasă – 1

Ciugud – 1

Jidvei – 1

Mirăslău – 1

Sălciua – 1

Sâncel – 1

Sohodol – 1

Șona – 1

Stremț – 1

Valea Lungă – 1

Incidența cazurilor COVID la 14 zile în județul Alba este de 1,73 (anterior 1,8):

TOP localități – Rata incidenței cazurilor noi COVID-19 la 14 zile (județul Alba):

Mediul urban:

Localitate – cazuri la 14 zile – incidența cazurilor COVID-19:

Blaj – 85 cazuri – 4,09 (anterior 4,24)

Câmpeni – 20 cazuri – 2,73 (anterior 2,86)

Alba Iulia – 188 cazuri – 2,45 (anterior 2,51)

Teiuș – 13 cazuri – 1,80 (anterior 1,93)

Ocna Mureș – 23 cazuri – 1,65 (anterior 1,65)

Aiud – 39 cazuri – 1,54 (anterior 1,42)

Abrud – 8 cazuri – 1,53 (anterior 1,72)

Cugir – 34 cazuri – 1,32 (anterior 1,52)

Baia de Arieș – 5 cazuri – 1,31 (anterior 1,31)

Sebeș – 40 cazuri – 1,22 (anterior 1,31)

Zlatna – 3 cazuri – 0,38 (anterior 0,38)

Mediul rural:

Localitate – cazuri la 14 zile – incidența cazurilor COVID-19

Stremț – 11 cazuri – 4,50 (anterior 4,91)

Sohodol – 6 cazuri – 3,60 (anterior 4,20)

Noșlac – 6 cazuri – 3,31 (anterior 3,31)

Vidra – 5 cazuri – 3,23

Arieșeni – 5 cazuri – 3,08 (anterior 3,08)

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

De când nu va mai fi obligatorie masca pe plajă. Precizările premierului Florin Cîțu

Publicat

Premierul Florin Cîţu a anunţat, joi, că de la 1 iunie se va sta fără mască pe plajă, cu condiţia distanţării între şezlonguri.

„Cred că de la 1 iunie putem vorbi deja de eliminarea purtatului măştii pe plajă. Deci, aici este un consens. Am venit, bineînţeles, cu o condiţie: o distanţare pe plajă între şezlonguri, cu care industria este de acord. Cu această condiţie minimă, putem să anunţăm: fără mască pe plajă începând de la 1 iunie”, a spus Cîţu.

Acesta a anunţat două etape de relaxare a măsurilor, prima etapă de la 1 iunie, a doua etapă de la 1 august.

„Mă bucură susţinerea reprezentanţilor industriei pentru campania de vaccinare”, a mai afirmat premierul.

Premierul Florin Cîţu a declarat joi, după o întâlnire cu reprezentanţii HoReCa desfăşurată la Constanţa, că aceştia au înţeles că nu se va putea renunţa la toate restricţiile din 1 iunie, o a doua etapă de relaxare urmând să aibă loc la 1 august.

„Din partea industriei am primit propuneri şi soluţii foarte bune, pe care le vom pune mâine în discuţie în comitetul interministerial şi promisiunea mea este că vom avea aceste soluţii la timp, aprobate, ca să putem să începem de la 1 iunie o primă etapă de relaxare şi a doua etapă la 1 august. Toată lumea a înţeles că nu putem să redeschidem total de la 1 iunie”, a declarat premierul.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate