Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Primăria Blaj vrea să schimbe iluminatul public stradal. Până la 1 august vor fi montate LED-uri, o investiţie de 1,2 milioane lei

Publicat

Primăria municipiului Blaj și-a propus ca până la 1 august să schimbe sistemul de iluminat stradal clasic, costisitor și depășit, cu unul pe LED-uri. Sistemul de iluminat actual conține, pe lângă aparate de iluminat stradale cu lămpi de mercur, al căror nivel de iluminare este scăzut, o mare parte de aparate cu lămpi de sodiu, dar fără proprietăți optice reale. Prin darea în funcțiune a lămpilor cu LED, Primăria Municipiului Blaj ar putea economisi într-un an 118.000 de euro. Valoarea totală a investiției este de 1.218.000 lei și va fi amortizată în 5 ani.

„Ca în toate domeniile de activitate, principalul meu obiectiv a fost întotdeauna gestionarea mai eficientă a banului public în favoarea investițiilor <smart> pe termen lung. În acest caz implementarea noului sistem va însemna pentru Blaj o factură mai mică la iluminatul public cu până la 70%”, a declarat primarul Gheorghe Valentin Rotar.

Beneficiile modernizării iluminatului public cu noua tehnologie sunt: diminuarea cheltuielior de funcționare a sistemului, îmbunățatirea securității și a siguranței cetățenilor pe timp de noapte, creearea unui habitat plăcut și asigurarea siguranței circulației rutiere și pietonale.

Cheltuielile de funcționare a iluminatului public vor fi substanţial reduse prin: aplicarea conceptului de energy-saving, reducerea cheltuielilor de întreținere, realizarea unui sistem de iluminat coerent și flexibil la scară întregului oraș, scăderea poluării mediului, folosirea unor aparate de iluminat de tip ECO cu impact redus asupra mediului atât din punct de vedere al consumului de energie electrică cât și de reciclare după sfârșitul perioadei de viață, transmit reprezentanţii primăriei.

Modernizarea iluminatului public la Blaj are la bază un studiu realizat de specialiști în colaborare cu reprezentanți ai primăriei fiind avute în vedere clasificarea străzilor în funcție de importanța lor și densitatea traficului; zonele de risc (ieșirile din stațiile de salvare, pompieri, poliție , vecinatătea școlilor, intersecții importante, locuri cu vizibilitate redusă, treceri de pietoni); cartierele sau zonele din oraș defavorizate din punct de vedere al securității locuitorilor pe timp de noapte; spațiile publice care conțin elemente de valoare pentru patrimoniu; clădirile și monumentele care vor trebui puse în valoare; stabilirea priorităților de acțiune; stabilirea necesarului de extinderi având în vedere dezvoltarea orașului.

În prezent rețeaua de cabluri destinate iluminatului public este în proporție de 93% rețea aeriană și în proporție de 7% rețea subterană. Rețeaua subterană este realizată în Piața 1848, precum și în parcuri sau în cartierele de blocuri la iluminatul aleilor.

În Municipiul Blaj sistemul de iluminat actual conține, pe lângă aparate de iluminat stradale cu lămpi de mercur, al căror nivel de iluminare este scăzut, o mare parte de aparate cu lămpi de sodiu, dar fără proprietăți optice reale.

Astfel mai mult de 16% din aparatele de iluminat sunt de tip pălărie şi dulie, aparate care nu au reflectoare sau dispersoare, ceea ce generează mari pierderi, deoarece lumina nu ajunge pe suprafața utilă decât în proporție de 35-40%.

Lămpile de mercur (existente încă, din păcate, în cantitate suficient de mare, aprox 51%) și lămpile de sodiu, alternează pe unele străzi generând disconfort vizual și o lipsă de uniformitate, mai spun reprezentanţii primăriei.

Tehnologia LED (Lighting Emitting Diode) este un dispozitiv optoelectronic capabil să emită lumină atunci când este parcurs de un curent electric. Un corp de iluminat cu LED are un randament foarte ridicat spre deosebire de alte tehnologii, precum lămpile cu halogen sau lămpile cu incandescenţă ale căror randamente sunt foarte scăzute.

Sistemele cu LED-uri produc mai multă lumină pe watt consumat decât lămpile obişnuite. Controlul strict al dispersiei luminii realizat prin sistemul optic cu lentile pentru focalizarea fasciculului de lumină de formă dreptunghiulară asigură nepoluarea luminoasă. Lentilele au un rol foarte importanta pentru ca , pe lângă ca reduc pierderile de lumină elimină și riscul de orbire provocat de strălucirea luminilor, iar pentru iluminatul public este situat la 120° pentru a produce disiparea luminii în iluminatul stradal.

Randamentul sistemelor de iluminat cu LED-uri este superior lămpilor cu incandescentă și respectiv lămpilor cu descărcare în gaz. LED-urile pot produce aceeași lumină ca și lămpile obișnuite la o putere consumată mult mai mică, economisindu-se astfel energia și reducând factura de energie electrică cu 50-70%.

Sistemele cu LED-uri pot emite nuanța de lumină – culoarea dorită fără utilizarea unor filtre de culoare. Lumina caldă, neutră sau rece obținută, este foarte apropiată de lumina naturală, arată adevărata culoare a obiectelor și sporește confortul și vizibilitatea pe timp de noapte.

Dispozitivele LED clasice au o durată de viață de 100.000 ore, pentru o scădere a gradului de iluminare la 80%, iar pentru modulele cu LED-uri înglobate în aparatele de iluminat, se garantează minim 50.000 ore. Aceasta durată de viață foarte ridicată a aparatelor de iluminat cu LED conduce la costuri reduse de mentenanță a sistemului de iluminat, oferind oportunitatea reducerii costurilor reale de investiții. Spre comparație, lămpile cu incandescență au o durata de 1.000-2.000 ore, iar lămpile compacte fluorescente ajung la 8.000 – 15.000 ore iar lămpile cu descărcare în gaze de Na, Hg sau halogenuri metalice au durata de 20.000-27.000 ore.

Aparatele de iluminat cu LED sunt realizate pornind de la structura modulara a sursei de iluminat (modul de LEDuri + Lentile) ceea ce permite o întreținere ușoară dar și o consțructie simplă a acestora având o forma aerodinamica, greutate scăzută și rezistență sporită la impact și soc. Performanțele aparatelor depind de temperatura mediului ambiant, ce poate varia între limitele -30+55°C. Din această cauză aparatele de iluminat public cu LED includ un radiator de aluminiu pentru răcirea modulelor, obținându-se astfel un nivel de eficienta ridicat.

Gradul de utilizare a stalpilor in sistemul de iluminat al Municipiului Blaj era inainte de implementarea noii tehnologii de 71% , ceea ce înseamnă ca în cazul realizarii unui sistem conform normelor consumul ar creste cu un minim 29% .

„Realizarea unui sistem de iluminat coerent la scară întregului oraș va însemna practic: funcționalitate, eficientă și aspect estetic”, mai afirmă primarul Gheorghe Valentin Rotar.

Pentru reducerea efectivă a consumului de energie se va acţiona în mai multe direcţii: controlul mult mai strict al stingerilor și aprinderilor; utilizarea aparațelor eficiente echipate cu tehnologie Led care au un consum redus și durată mare de viață; urmărirea din dispecerat a funcționării iluminatului.

Principala reducere se va realiza însă din înlocuirea aparatelor cu lămpi de mercur şi sodiu cu cele cu LED. În acest fel, în urma instălarii aparatelor pe toți stâlpii sistemului de iluminat stradal (şi nu numai parţial cum era până acum), se va realiza un iluminat cu un consum mult mai mic decât cel actual.

În plus, aparatele cu LED permit utilizarea dispozitivelor de dimming tip chronosense sau telesense de reducere a fluxului luminos care vor reduce și consumurile în mod proporțional.

Implementarea noului sistem este în sine o rentabilizare a costurilor. Întreaga investiție cu schimbarea lămpilor este executată prin sistemul credit furnizor, plata realizându-se anual din economia realizată odata cu darea în funcțiune a noii tehnologii.

Prin darea în funcțiune a lămpilor cu LED, Primăria Municipiului Blaj ar putea economisi într-un an nu mai puțin de 520.000 lei (118.000 euro).

Valoarea totală a investiției este de 1.218.000 lei și va fi amortizată în 5 ani. În condițiile în care factura medie platită lunar de Primăria Blaj pentru iluminatul public este de 48.000 lei, creditul furnizor de doar 20.000 lei înseamnă o economie de 28.000 lei lunar.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax