Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO: Investiţie de peste 2 milioane de euro în modernizarea unor drumuri agricole. Șoseaua Ciugud – Daia Română va fi gata în decembrie

Publicat

Reprezentanţii Asociaţiei Intercomunitare de Dezvoltare Ciugud-Berghin au prezentat, miercuri, darea în folosinţă a unui segment de 16 kilometri din proiectele de transformare a peste 26 de kilometri de drum agricol în drumuri de exploatare. Este vorba despre o investiţie de peste 2 milioane de euro, finanţată de Uniunea Europeană din Fondul European de Dezvoltare Rurală Măsura 125 din P.N.D.R. Proiectul şi finalizarea acestuia va fi prezentat miercuri, la Ciugud, de iniţiatori.

Primarul de la Ciugud, Gheorghe Damian, reprezentantul Asociaţiei Intercomunitare de Dezvoltare Ciugud-Berghin, a declarat că lucrările vor fi finalizate în curând, în totalitate. Tronsoanele ce asigură legătura între comunele Ciugud și Berghin, relația Limba – Straja, Ciugud – Limba și Ciugud – Straja, au fost date în folosință pe o lungime de 16 kilometri. În ceea ce priveşte segmentul Ciugud – Daia Română, lucrările de asfaltare au termen de finalizare în luna decembrie.

Damian a precizat că investiţia a fost structurată în două proiecte separate, dată fiind valoarea maximă a fondurilor alocate de Uniunea Europeană pentru modernizarea de astfel de drumuri, ce nu permitea ca proiectul să fie depus de o asociere între cele trei comune.

“Amenajarea celor 26,5 km de drum agricol reprezintă o primă etapă în procesul de îmbunătățire a infrastructurii și îmbogățire a zestrei rutiere în cele trei comune. Pe lângă faptul că asigură accesul facil al agricultorilor la suprefețele pe care le dețin, fără a fi puși în situația de a se deplasa cu utilajele pe drumurile judeţene sau naţionale generând astfel aglomerări în trafic, aceste drumuri de exploatare modernizate scurtează timpul de deplasare între localități importante din mediul rural. Pentru mulți oameni, asfaltarea acestor categorii de drumuri va părea neobișnuită, în condițiile în care multe localități nu au asfaltate nici măcar străzile principale și de aceea aș vrea să menționez faptul că fondurile alocate de Uniunea Europeană pentru Măsura 125 din Programul Național de Dezvoltare Rurală sunt cu destinație strictă de modernizare a drumurilor agricole și nu ale altor categorii de drumuri”, a declarat Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud, preşedintele Asociaţiei Intercomunitare de Dezvoltare Ciugud-Berghin.

Primarul a mai amintit de lucrările aflate în derulare în Ciugud, de modernizare și asfaltare a tuturor străzilor ce aparțin domeniului public al comunei, finanțarea fiind asigurată tot de către Uniunea Europeană în baza unui alt proiect implementat de către A.D.I. Ciugud-Berghin.

La evenimentul de lansare de miercuri, organizat la şcoala din Ciugud, au participat primarul Gheorghe Damian (Ciugud), edilul din Berghin – Vasile Bica, reprezentantul administraţiei locale din Daia Română – Visarion Hăprian şi directorul Centrului Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 7, Marian Ionescu.

Drumul asfaltat permite accesul la aproximativ 1.500 de hectare de terenuri agricole şi mai multe ferme de bovine, oi şi câte una piscicolă şi de melci. În plus, distanţa până la Alba Iulia dinspre localităţile din zonă poate fi parcursă în timp mai scurt. Potrivit iniţiatorilor proiectelor, a fost aslaftat drumul doar cu o singură bandă, pentru a fi încheiate lucrările pe o distanţă mai mare.

Andra TOTH


Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: O nouă sesiune de depunere de proiecte pentru dezvoltare rurală, lansată de Asociația Țara Secașelor Alba-Sibiu | alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax