Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Primarii care au pierdut alegerile rămân în funcție. Când își preiau mandatele candidații nou aleși și consiliile locale

Primarii care au pierdut alegerile rămân în funcție

Publicat

Primarii care au pierdut alegerile rămân în funcție încă câteva luni, respectiv până în octombrie, când le expiră mandatele pe care le exercită în prezent.

Primarii nou aleși, în schimb, mai au de așteptat pentru că nu își preiau mandatele imediat.

CITEȘTE ȘI: LIVE-TEXT: REZULTATE alegeri locale 2024 ALBA IULIA: cine câștigă PRIMĂRIA și Consiliul Local. Numărătoare paralelă

Este o situație atipică în istoria democratică a României, generată de interesul coaliției de guvernare de a comasa alegerile locale cu cele europarlamentare.

Codul administrativ aflat în prezent în vigoare precizează că ”mandatul primarului, consilierului local, preşedintelui consiliului judeţean şi al consilierului judeţean este de 4 ani şi se exercită în condiţiile legii”.

În absența oricărei alte modificări legislative, mandatele primarilor și consilierilor locali aleși pe 9 iunie vor începe la data de 1 noiembrie 2024.

Astfel, comunitățile care și-au ales alt primar, vor mai petrece câteva luni cu cel actual.

La fel se întâmplă și în cazul consiilor locale și județene.

Primarii care au pierdut alegerile rămân în funcție: Ce spunea Nicolae Ciucă

”Rămân câteva luni de mandat pe care în conformitate cu prevederile legii, actualii primari aleși în funcție trebuie să își ducă mandatele până la capăt.

Și atunci este nevoie de o corelare între ceea ce însemană alegerea la 9 iunie, ducerea mandatului până la final și trebuie să ne referim și la faptul că în România, alegerile locale au avut loc în luna iunie și odată cu pandemia s-a produs acest decalaj” a declarat liderul PNL Nicolae Ciucă, la momentul la care s-a identificat problema generată de comasare.

Alegerile prezidențiale vor avea loc în septembrie, iar cele parlamentare în decembrie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Cityman

    marți, 11.06.2024 at 09:34

    ce situatie ciudata si fara sens. de ce nu s-au comasat localele cu alea din toamna?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax