Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Primarii din Alba îşi pregătesc oraşele de sărbători. Vezi când se aprind luminiţele în oraşul tău

Publicat

Criza economică nu va diminua strălucirea sărbătorilor de iarnă. Acestea sunt asigurările primarilor din judeţul Alba, care se pregătesc deja de înfrumuseţarea oraşelor cu decoraţiuni şi luminiţe de Crăciun. Chiar şi cu bugetele golite de recesiune, administraţiile locale au planuri mari pentru luna decembrie, iar din fiecare oraş din Alba nu va lipsi cel puţin un brad de Crăciun, concerte de colinde şi târguri tematice, iar toate acestea pentru ca locuitorii să uite, cel puţin pentru o lună, de lipsurile de acasă.

Strategii de criză: Pentru al patrulea an consecutiv, Primăria Sebeş refoloseşte decoraţiunile de iarnă

Anul acesta, spiritul sărbătorilor de iarnă a cuprins cel mai repede locuitorii din Sebeş. Administraţia locală a început deja de vineri instalarea beculeţelor pe arterele principale ale oraşului. Cu gândul la economiile municipiului, primarul Mugurel Sârbu a explicat că acesta este al patrulea an în care instalaţiile luminoase vor fi refolosite şi nu se vor achiziţiona altele noi. „Nu am alocat un buget pentru decoraţiuni, ci le vom refolosi pe cele care le avem deja. E totuşi criză, aşa că nu vrem să facem excese, dar suntem convinşi că oraşul va arăta cel puţin la fel de bine ca şi în anii anteriori. Pe lângă beculeţele care vor lumina centrul vechi al oraşului, parcul din faţa Primăriei va fi transformat din nou într-un mini-orăşel al lui Moş Crăciun. Nu va lipsi ieslea cu Fecioara Maria şi pruncul Iisus, brazii împodobiţi şi o scenă de lemn pe care, pe toată durata sărbătorilor, vor urca grupuri de colindători”.

Primăria mai are în plan şi organizarea, în luna decembrie, a mai multor concerte şi spectacole, dar programul exact va fi stabilit în perioada următoare. Ce este important este faptul că, până în 30 noiembrie, amenajarea oraşului va fi finalizată.

Administraţia locală din Blaj pregăteşte oraşul pentru Târgul lui Moş Nicolae

La fel interesaţi să ofere cetăţenilor un Crăciun de poveste sunt şi reprezentanţii administraţiei locale din Blaj. Aceştia au anunţat că, luna aceasta, respectiv din 22 noiembrie, întreg oraşul va fi împodobit cu instalaţii luminoase, iar acesta este doar primul pas. Primăria alocă în fiecare an suma de aproximativ 15 mii de euro pentru amenajările de Crăciun, iar, deşi o parte dintre ornamente vor fi refolosite, acestea vor fi suplimentate şi cu altele noi.

În apropierea sărbătorilor de iarnă, locuitorii Micii Rome au şi o tradiţie, respectată cu sfinţenie de mai bine de 150 de ani. „Vechiul târg al Căciulilor care are loc an de an în 6 decembrie a fost redenumit, iar acum sărbătorim Târgul lui Moş Nicolae. Este un motiv în plus să ne bucurăm în aceste momente” a declarat primarul Gheorghe Rotar.

De instalarea decoraţiunilor luminoase se ocupă, ca în fiecare an, Serviciul Public de Administrare a Patrimoniului, iar în caz de nevoie se va apela şi la o firmă primată. Anul trecut, reprezentanţii societăţii comerciale „Elco” Alba au oferit suportul tehnic.

La Ocna Mureş se primesc oferte de la firme de amenajări festive

La mai puţin de o lună până la sărbători, administraţia locală din Ocna Mureş încă mai primeşte oferte de la societăţi care se ocupă de amenajări festive. Potrivit primarului Augustin Drăguţ , anul acesta s-au alocat pentru decoraţiuni 80 de milioane lei vechi, dar încă nu s-a stabilit firma cu care se va lucra. „Avem oferte de la firma <Mont Blanc> din Aiud, <Expert> din Cluj-Napoca şi SNC Orăştie. Cel mai probabil vom opta pentru cea din Cluj, dar încă nu ştim. Vom refolosi bineînţeles şi decoraţiunile pe care le avem deja. Vom începe să le instalăm prin 15 decembrie”.

Oraşul Câmpeni, împodobit de iarnă, doar după 1 decembrie

Primăria din Câmpeni nu se grăbeşte să înstaleze luminiţele de iarnă. Arterele oraşului vor fi decorate doar după 1 decembrie şi în principal vor fi folosite instalaţiile de anul trecut. Parcul din faţa Casei de Cultură a oraşului va găzdui şi de această dată bradul de Crăciun, iar în perioada următoare va fi stabilit şi programul evenimentelor.

Soluţii de criză la Aiud: Instalaţiile luminoase, aprinse doar în perioada 19 decembrie – 7 ianuarie

Administrația locală din Aiud ia în considerare bugetul redus, astfel încât au limitat funcționarea instalațiilor luminoase de Crăciun la perioada 19 decembrie – 7 ianuarie. Bugetul de 10.000 lei, mai mic decât cel de anul trecut (14.000 de lei) va fi folosit pentru înlocuirea becurilor arse din instalațiile vechi sau pentru reparații minime. De asemenea, s-au achiziționat 5 ghirlande noi, care vor fi montate în centrul orașului. Materialele sunt furnizate, ca și în ceilalți ani, de către firma „Luxten”.

20.000 de lei pentru decoraţiunile de iarnă de la Cugir

La Cugir se vor aloca 20.000 de lei pentru decorarea orașului de sărbători. Instalațiile din anii trecuți vor fi completate și de unele noi. Administrația locală speră ca, deja din data de 1 decembrie, luminițele să funcționeze în tot orașul. În perioada sărbătorilor de iarnă, începând cu Sf. Nicolae, se vor organiza concerte de colinde și alte activități.

Orăşel al Copiilor în Zlatna

Primarul orașului Zlatna a declarat că, din 1-2 decembrie se va începe instalarea decorațiunilor de Crăciun. Luminițele vor fi concentrate pe artera pietonală din centrul orașului, unde va fi construit și un Orășel al Copiilor. Bugetul alocat acestei acțiuni este de 30.000-40.000 lei. Se vor folosi, desigur, și instalațiile vechi. Furnizorul materialelor luminoase folosite de sărbători este o firmă din Timișoara.

Singurii care nu ne-au oferit informaţii despre amenajările de sărbători au fost reprezentanţii primăriilor din orașele Abrud și Teiuș. Aceştia nu au început încă să decoreze orașele și nu au stabilit un buget pentru această acțiune. Nici la Alba Iulia, reprezentanţii administraţiei locale nu au stabilit exact data la care se va începe împodobirea oraşului. La mai puţin de o lună până la 1 Decembrie, tot ce se ştie e că, până în 6 decembrie, instalaţiile vor trebui să lumineze arterele principale ale municipiului.

Flavia NICOLAE
Adina CURTA

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Alex Danila

    luni, 14.11.2011 at 19:12

    de Alba Iulia nu ne spuneti nimic?

  2. Alex Danila

    luni, 14.11.2011 at 19:14

    A stai…ca acum am citit…am sarit peste ultimele doua fraze…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax