Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Primarii din Alba, la un an de mandat. Unii cu mapa, alții cu sapa. Asfaltări, plimbări și record la postări pe Facebook


Publicat

19191078_1502156316472630_1401369692_nA trecut fix un an de la alegerile locale din 2016, un an de când noii sau vechii primari s-au așezat la „cârmele corăbiilor” pe care le vor mâna prin soare, vânt sau furtună, timp de un mandat. Ce au făcut acești căpitani în primul lor an de croazieră? Unii și-au văzut de drumul început în celelalte mandate fără a se abate drum, alții au mai poposit în diferite țări, iar cei cu „rău de mare” au cam dormit la bordul navei.

Anul trecut în 5 iunie, comunitățile din județ au și-au ales noii conducători. După un scrutin fără probleme majore, oamenii au decis pe cine vor conducător al orașului sau comunei în care locuiesc. Timp de patru ani, alesul majorității va decide în ce direcție se îndreaptă administrația.

Pentru că este mai mult decât un primar de oraș, fiind cel care ia deciziile în PNL, și pentru că sforile în județ se trag de la Alba Iulia, Mircea Hava pare că nu s-a agitat foarte mult anul acesta, poate și pentru faptul că, după cum declară chiar el, plănuiește să se retragă din administrația locală pentru o funcție mai high class la Bruxelles. A trecut de alegeri fără pic de emoție și și-a zdrobit adversarii după ce a obținut 58,93% din voturi.

mircea havaPrincipalul interes a lui Mircea Hava în acest prim an din noul mandat a fost ca orașul său să devină unul inteligent în 2018, un proiect care are la bază tehnologizarea orașului prin implementarea unor aplicații. WI-FI în oraș, aplicații de turism, soluţie de management al iluminatului public, soluţie de măsurare a calităţii aerului, dar și altele sunt propuse pentru a fi funcționale până în 2018.

Proiectul Alba Iulia Smart City a fost lansat anul trecut, iar de atunci și până în prezent nu se pot observa diferențe majore sau o îmbunătățire a calității vieții în oraș. Câteva puncte de WI-FI, internet în autobuz (nr. care oricum exista) și cam atât.

O altă preocupare a primarului în acest început de mandat a fost să călătorească, poate din dorința de aduce ceva din Occident și în Alba Iulia. China, Coreea sau Austria au fost „bifate” doar de la începutul anului 2017.

În acest început de mandat, primarul a recepționat lucrările începute la mai multe străzi din oraș. printre care Lalelelor, Aurel Vlaicu, Crișan, iar alte artere vor fi reabilitate anul acesta.

Deci per total a făcut cam ce face un primar de oraș, nici mai mult nici mai puțin.

dorin-nistorDe la preluarea primului său mandat de primar, Dorin Nistor a devenit foarte activ pe pagina de Facebook, unde postează fiecare reușită în noua sa calitate. A câștigat alegerile cu un procent de 39,69%, iar, potrivit declarațiilor lui, are planuri mărețe pentru Sebeș.

Nistor a fost destul de activ în primul an de mandat, sau cel puțin așa pare din postările zilnice pe care le face. Ce mai recentă „reușită” este montarea a 280 de jardiniere cu mușcate pe Bulevardul Lucian Blaga din oraș. Tot în primul an de mandat a demarat lucrări de asfaltare pe mai multe străzi, cea mai nouă lucrare fiind pe strada Valea Frumoasei, investiție care trebuie finalizată în aceste zile.

Un alt proiect recent este legat de acordarea de sprijin financiar lunar pentru plata chiriei medicilor de la Spitalul din municipiu.

Primarul Nistor urmează pașii lui Hava și încearcă să copieze ce s-a făcut în trecut la Alba Iulia. De aici vine ideea unei gărzi a orașului, platforme subterane de colectare a deșeurilor.

Fiecare mișcare a primarului este imortalizată de oameni speciali desemnați pentru acest lucru și postată pe pagina sa de primar.

Nistor nu este singurul care apelează la această metodă de promovare. Majoritatea primarilor din județ au devenit dependenți de acest mod de comunicare, evident ajutați de purtătorii de cuvânt sau alții subalterni.

rotarGheorghe Rotar este unul din primarii apreciați de comunitate, dovadă că a obținut un nou mandat, cu 76,55% din voturi.  Cea mai mare realizare din acest nou mandat este recepția lucrărilor la Palatul Culturii din Blaj. De asemenea, anul trecut au început lucrările de modernizare la Câmpia Libertății care ar urma să fie finalizate în acest an.

Tot anul trecut s-a deschis la Blaj unul din cele mai moderne ștranduri din județul Alba, o bază de agrement în valoare de 3,5 milioane de lei.

 

Oana Badea a fost la a doua încercare de a deveni primărița Aiudului și de această dată i-a reușit, câștigând cu 38,91%.

oana badeaReabilitarea centrului istoric din Aiud a devenit o prioritate pentru Oana Badea, lucrările pentru această zonă urmând să înceapă în această vară. Sub administrarea ei, s-a mai realizat înlocuirea conductei de gaze de pe strada Avram Iancu, se vor executa lucrări pe strada Cuza Vodă, în zona Școlii Generale ”Ovidiu Hulea” și pe strada Transilvaniei, până la intersecția cu strada Bethlen Gabor.

Un alt proiect aprobat în luna martie este instalarea de camere de supraveghere în municipiu atât pentru siguranța cetățenilor, cât și pentru prinderea celor care aruncă deșeuri „la voia întâmplării”.

 

 

adrian teban primar cugirLa Cugir, primarul Adrian Teban, care a câștigat un nou mandat cu 57,89%, nu a ieșit cu nimic în evidență. Nu a făcut nici mai multe nici mai puține decât restul aleșilor locali.

Anul trecut a început un proiect de modernizare a 12 străzi din Cugir, pentru care și-a propus să obţină finanţare în baza Programului Operaţional Regional 2014-2020.

Alte străzi au fost recepționate sau sunt în curs de a fi terminate.

Tot anul trecut a fost inaugurat Complexul sportiv „Cugir Arena”. Stadionul este unul din cele mai modernă din județ la acest moment, fiind ridicat pe fosta arenă „CSO” din Cugir.

gheorghe damian 1Deși nu este primar de oraș, Gheorghe Damian, alesul comunei Ciugud, se poate lăuda ca fiind cel mai iubit și cel mai activ primar din județul Alba. La alegeri a câștigat fără probleme cu 83,19%. Prea multe nu mai are de făcut în această comună, după ce a dezvoltat o zonă industrială, a asfaltat majoritatea străzilor, a creat parcuri și a reabilitat primăria. În acest prim an de mandat s-a bucurat de „celebritate” după ce toată presa națională a scris de gafa PSD-ului care și-a exclus din partid cel mai bun primar.

Anul acesta a reușit să atragă mai mulți investitori în zona de dezvoltare, printre care și Transilvania Nuts și firma de curierat rapid ATLAS, cea mai mare societate de profil din estul Europei.

În mare, activitatea primarilor este cam aceeași. Sunt puțini cei care ies din tipare și reușesc să facă proiecte spectaculoase prin care să iasă în evidență.

Ce se va întâmpla cu orașele sau comunele pe care le conduc se va putea vedea spre finalul mandatelor, când mulți dintre ei vor încerca să „îngrașe porcul în ajun” în speranța câștigării a unor noi ani la conducerile administrațiilor.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

ALBA: Șase cazuri COVID confirmate în ultimele 24 de ore. Incidența actualizată în localitățile din județ

Publicat

Au fost înregistrate șase cazuri noi COVID-19 în județul Alba, în ultimele 24 de ore, potrivit datelor transmise de DSP Alba duminică, 13 iunie.

De la începutul pandemiei, în județul Alba, 21.369 de persoane au fost confirmate pozitiv. De asemenea, 20.566 de persoane s-au vindecat și au fost înregistrate 704 decese.

Sâmbătă, în Alba au fost prelucrate 164 probe, la SJU. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 222.095.

Lista localităților cu cazuri confirmate în ultimele 24 de ore:

Alba Iulia – 1

Baia de Arieș – 1

Câmpeni – 1

Cetatea de Baltă – 1

Ciugud – 1

Gârda de Sus – 1

Incidența cazurilor COVID la 14 zile în județul Alba este de 0,22 (anterior 0,24):

TOP localități – Rata incidenței cazurilor noi COVID-19 la 14 zile (județul Alba):

Mediul urban:

Localitate – cazuri la 14 zile – incidența cazurilor COVID-19:

Alba Iulia – 32 cazuri – 0,42 (anterior 0,43)

Câmpeni – 3 cazuri – 0,41 (anterior 0,55)

Blaj – 7 cazuri – 0,34 (anterior 0,39)

Sebeș – 11 cazuri – 0,33 (anterior 0,30)

Baia de Arieș – 1 caz – 0,26 (anterior 0,26)

Abrud – 1 caz – 0,19 (anterior 0,19)

Cugir – 4 cazuri – 0,16 (anterior 0,16)

Teiuș – 1 caz – 0,14 (anterior 0,14)

Aiud – 1 caz – 0,04 (anterior 0,04)

Ocna Mureș – 0 cazuri – 0,00 (anterior 0,00)

Zlatna – 0 cazuri – 0,00 (anterior 0,13)

Mediul rural:

Localitate – cazuri la 14 zile – incidența cazurilor COVID-19

Șpring – 5 cazuri – 1,92 (anterior 1,92)

Gârda de Sus – 2 cazuri – 1,32 (anterior 1,32)

Crăciunelu de Jos – 2 cazuri – 0,94

Cetatea de Baltă – 2 cazuri – 0,65

Ciugud – 2 cazuri – 0,62

Roșia de Secaș – 1 caz – 0,62

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Tranzacția prin care Orange înghite Telekom România a ajuns pe masa Comisiei Europene. Ce schimbări ar produce în piața telecom

Publicat

Tranzacția prin care Orange va prelua 54% din acțiunile Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) a fost notificată oficial în această lună la Comisia Europeană, arată datele Executivului european.

Potrivit Hotnews.ro dacă tranzacția este aprobată, românii care au internet fix, TV, telefonie fixă ori pachete de servicii fix-mobile de la Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) ar putea deveni în acest an clienți ai Orange, așa cum s-a întâmplat cu clienții UPC după ce operatorul de comunicații prin cablu a fost cumpărat de Vodafone.

Orange România a anunțat în 9 noiembrie 2020 că a semnat acordul pentru achiziția pachetului majoritar de 54% din acțiunile Telekom Romania Communications (“TKR”), într-o tranzacție care va accelera, în mod semnificativ, strategia Orange de a deveni prima alegere a clienților pentru servicii convergente pe piața locală.

Orange va plăti un preț de achiziție total de 268 milioane €, fără exces sau deficit de trezorerie netă și considerând ajustările ce au loc de regulă la finalizarea tranzacției, ce corespunde unei valori economice a companiei de 497 milioane €, reprezentând 100% din capitalul Telekom Romania Communications și incluzând baza de clienți convergenți.

Telekom România este al doilea cel mai mare jucător de pe piața de servicii fixe de telecomunicații din România, cu o cifră de afaceri de 622 milioane €, raportată în 2019.

Prin infrastructura de rețea pe care o deține, TKR oferă servicii de telefonie fixă, internet în bandă largă și televiziune pentru 5 milioane de clienți, în timp ce 90.000 km de rețea de fibră optică conectează aproximativ 3 milioane de gospodării.

De asemenea, oferă servicii convergente fix-mobil pentru aproximativ 881.000 de clienți, la 30 iunie 2020, ca urmare a unui contract MVNO cu Telekom Romania Mobile.

Acești clienți vor migra către rețeaua mobilă Orange România după finalizarea tranzacției.

Datele Comisiei Europene arată că tranzacția Orange-Telekom România Communications (fostul Romtelecom) a fost notificată oficial în data de 8 iunie 2021.

Data provizorie stabilită pentru luarea unei decizii de către Comisia Europeană este 13 iulie 2021.

Ce s-ar schimba în piața de comunicații prin preluarea operațiunilor fixe ale Telekom de către Orange

Orange a anunțat în data de 9 noiembrie 2020 că a semnat cu grupul elen OTE acordul pentru achiziția pachetului majoritar de 54% din acțiunile Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) la prețul de 268 milioane de euro.

Telekom Romania Communications este deținută de grupul elen OTE (54,01% din acțiuni) și de statul român (45,99% din actiuni).

Dacă tranzacția primește aprobarea Comisiei Europene și a Consiliului Concurenței, ar însemna că românii care au internet fix, TV, telefonie fixă ori pachete de servicii fix-mobile de la Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) ar putea deveni de la sfârșitul anului viitor clienți ai Orange, așa cum s-a întâmplat cu clienții UPC după ce operatorul de comunicații prin cablu a fost cumpărat de Vodafone.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ASTĂZI: Fanfara din Petrești începe seria concertelor de promenadă. Paradă muzicală, în Parcul Tineretului din Sebeș

Publicat

Fanfara din Petrești începe seria concertelor de promenadă, menite să însuflețească, prin accentele vechilor șlagăre cu influențe săsești, atmosfera serilor de duminică.

Potrivit reprezentanților Primăriei, concertul de promenadă se va derula sub forma unei parade muzicale, în Parcul Tineretului din Sebeș, începând cu ora 19:00.

Activitățile și concertele în aer liber ale Fanfarei din Petrești sunt susținute de Primăria municipiului Sebeș și Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Ministrul Sănătății: Avem și noi tulpină indiană. Ne dorim ca intensitatea acestui al patrulea val să nu fie una foarte mare

Publicat

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, crede că România se va confrunta cu al patrulea val al pandemiei: „Ce ne dorim este ca intensitatea acestui al patrulea val să nu fie una foarte mare”.

Invitată în emisiunea ,,InSecuritate” de la Aleph News, Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii, a vorbit, despre Programul Naţional de Secvenţiere, existent şi în România, dar şi despre o posibilă revenire, în contextul pandemic, al celui de-al patrulea val.

„Cred că dacă este să ne uităm şi cum a evoluat pandemia anul trecut, cu o creştere a cazurilor în toamnă şi, mă rog, o evoluţie ciclică în acest an şi jumătate care s-a scurs de la debutul pandemiei, ne aşteptăm ca acest ciclu să revină.

Ce ne dorim este ca intensitatea acestui al patrulea val să nu fie una foarte mare. Şi atunci, aici e importantă în primul rând vaccinarea şi ne dorim ca răspunsul sistemului sanitar să fie unul rapid şi eficient şi aici e important pregătirea spitalelor”, a afirmat Ioana Mihăilă.

În ce privește tulpina indiană, dar şi numărul medicilor care au făcut scut, în prima linie, pe toată perioada pandemiei, Mihăilă spune: „La noi progresul a fost remarcabil, în sensul că, din martie, de când am început secvenţierea şi am inclus-o în Programul Naţional de Secvenţiere, începem să detectăm aceste variante.

În acest moment, secvenţierea o facem în două centre care au expertiză, pentru că am vrut, din nou, să nu facem rabat de la calitate – sunt două centre în Bucureşti care fac secvenţirea – dar partea de colectare a datelor vine de la nivelul mai multor regiuni. Reţeaua nu este încă complet dezvoltată. (…)

A fost descoperită și în România tulpina indiană

Avem şi noi tulpina indiană. Am făcut secvenţiere mai ales pentru pacienţii care au fost diagnosticaţi în Bucureşti şi în Ilfov şi acolo am descoperit mai multe cazuri”.

Ioana Mihăilă a fost numită în funcţia de ministru al Sănătăţii pe 21 aprilie 2021, din partea USR-PLUS, după ce Vlad Voiculescu a fost demis de premierul Florin Cîţu.

Ioana Mihăilă – fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii şi medic endocrinolog – este al patrulea ministru al Sănătăţii în timpul pandemiei, după Victor Costache, Nelu Tătaru şi Vlad Voiculescu.

sursa: mediafax

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate