Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Primarii din Alba, la un an de mandat. Unii cu mapa, alții cu sapa. Asfaltări, plimbări și record la postări pe Facebook

Publicat

19191078_1502156316472630_1401369692_n A trecut fix un an de la alegerile locale din 2016, un an de când noii sau vechii primari s-au așezat la „cârmele corăbiilor” pe care le vor mâna prin soare, vânt sau furtună, timp de un mandat. Ce au făcut acești căpitani în primul lor an de croazieră? Unii și-au văzut de drumul început în celelalte mandate fără a se abate drum, alții au mai poposit în diferite țări, iar cei cu „rău de mare” au cam dormit la bordul navei.

Anul trecut în 5 iunie, comunitățile din județ au și-au ales noii conducători. După un scrutin fără probleme majore, oamenii au decis pe cine vor conducător al orașului sau comunei în care locuiesc. Timp de patru ani, alesul majorității va decide în ce direcție se îndreaptă administrația.

Pentru că este mai mult decât un primar de oraș, fiind cel care ia deciziile în PNL, și pentru că sforile în județ se trag de la Alba Iulia, Mircea Hava pare că nu s-a agitat foarte mult anul acesta, poate și pentru faptul că, după cum declară chiar el, plănuiește să se retragă din administrația locală pentru o funcție mai high class la Bruxelles. A trecut de alegeri fără pic de emoție și și-a zdrobit adversarii după ce a obținut 58,93% din voturi.

mircea havaPrincipalul interes a lui Mircea Hava în acest prim an din noul mandat a fost ca orașul său să devină unul inteligent în 2018, un proiect care are la bază tehnologizarea orașului prin implementarea unor aplicații. WI-FI în oraș, aplicații de turism, soluţie de management al iluminatului public, soluţie de măsurare a calităţii aerului, dar și altele sunt propuse pentru a fi funcționale până în 2018.

Proiectul Alba Iulia Smart City a fost lansat anul trecut, iar de atunci și până în prezent nu se pot observa diferențe majore sau o îmbunătățire a calității vieții în oraș. Câteva puncte de WI-FI, internet în autobuz (nr. care oricum exista) și cam atât.

O altă preocupare a primarului în acest început de mandat a fost să călătorească, poate din dorința de aduce ceva din Occident și în Alba Iulia. China, Coreea sau Austria au fost „bifate” doar de la începutul anului 2017.

În acest început de mandat, primarul a recepționat lucrările începute la mai multe străzi din oraș. printre care Lalelelor, Aurel Vlaicu, Crișan, iar alte artere vor fi reabilitate anul acesta.

Deci per total a făcut cam ce face un primar de oraș, nici mai mult nici mai puțin.

dorin-nistor De la preluarea primului său mandat de primar, Dorin Nistor a devenit foarte activ pe pagina de Facebook, unde postează fiecare reușită în noua sa calitate. A câștigat alegerile cu un procent de 39,69%, iar, potrivit declarațiilor lui, are planuri mărețe pentru Sebeș.

Nistor a fost destul de activ în primul an de mandat, sau cel puțin așa pare din postările zilnice pe care le face. Ce mai recentă „reușită” este montarea a 280 de jardiniere cu mușcate pe Bulevardul Lucian Blaga din oraș. Tot în primul an de mandat a demarat lucrări de asfaltare pe mai multe străzi, cea mai nouă lucrare fiind pe strada Valea Frumoasei, investiție care trebuie finalizată în aceste zile.

Un alt proiect recent este legat de acordarea de sprijin financiar lunar pentru plata chiriei medicilor de la Spitalul din municipiu.

Primarul Nistor urmează pașii lui Hava și încearcă să copieze ce s-a făcut în trecut la Alba Iulia. De aici vine ideea unei gărzi a orașului, platforme subterane de colectare a deșeurilor.

Fiecare mișcare a primarului este imortalizată de oameni speciali desemnați pentru acest lucru și postată pe pagina sa de primar.

Nistor nu este singurul care apelează la această metodă de promovare. Majoritatea primarilor din județ au devenit dependenți de acest mod de comunicare, evident ajutați de purtătorii de cuvânt sau alții subalterni.

rotar Gheorghe Rotar este unul din primarii apreciați de comunitate, dovadă că a obținut un nou mandat, cu 76,55% din voturi.  Cea mai mare realizare din acest nou mandat este recepția lucrărilor la Palatul Culturii din Blaj. De asemenea, anul trecut au început lucrările de modernizare la Câmpia Libertății care ar urma să fie finalizate în acest an.

Tot anul trecut s-a deschis la Blaj unul din cele mai moderne ștranduri din județul Alba, o bază de agrement în valoare de 3,5 milioane de lei.

 

Oana Badea a fost la a doua încercare de a deveni primărița Aiudului și de această dată i-a reușit, câștigând cu 38,91%.

oana badeaReabilitarea centrului istoric din Aiud a devenit o prioritate pentru Oana Badea, lucrările pentru această zonă urmând să înceapă în această vară. Sub administrarea ei, s-a mai realizat înlocuirea conductei de gaze de pe strada Avram Iancu, se vor executa lucrări pe strada Cuza Vodă, în zona Școlii Generale ”Ovidiu Hulea” și pe strada Transilvaniei, până la intersecția cu strada Bethlen Gabor.

Un alt proiect aprobat în luna martie este instalarea de camere de supraveghere în municipiu atât pentru siguranța cetățenilor, cât și pentru prinderea celor care aruncă deșeuri „la voia întâmplării”.

 

 

adrian teban primar cugir La Cugir, primarul Adrian Teban, care a câștigat un nou mandat cu 57,89%, nu a ieșit cu nimic în evidență. Nu a făcut nici mai multe nici mai puține decât restul aleșilor locali.

Anul trecut a început un proiect de modernizare a 12 străzi din Cugir, pentru care și-a propus să obţină finanţare în baza Programului Operaţional Regional 2014-2020.

Alte străzi au fost recepționate sau sunt în curs de a fi terminate.

Tot anul trecut a fost inaugurat Complexul sportiv „Cugir Arena”. Stadionul este unul din cele mai modernă din județ la acest moment, fiind ridicat pe fosta arenă „CSO” din Cugir.

gheorghe damian 1 Deși nu este primar de oraș, Gheorghe Damian, alesul comunei Ciugud, se poate lăuda ca fiind cel mai iubit și cel mai activ primar din județul Alba. La alegeri a câștigat fără probleme cu 83,19%. Prea multe nu mai are de făcut în această comună, după ce a dezvoltat o zonă industrială, a asfaltat majoritatea străzilor, a creat parcuri și a reabilitat primăria. În acest prim an de mandat s-a bucurat de „celebritate” după ce toată presa națională a scris de gafa PSD-ului care și-a exclus din partid cel mai bun primar.

Anul acesta a reușit să atragă mai mulți investitori în zona de dezvoltare, printre care și Transilvania Nuts și firma de curierat rapid ATLAS, cea mai mare societate de profil din estul Europei.

În mare, activitatea primarilor este cam aceeași. Sunt puțini cei care ies din tipare și reușesc să facă proiecte spectaculoase prin care să iasă în evidență.

Ce se va întâmpla cu orașele sau comunele pe care le conduc se va putea vedea spre finalul mandatelor, când mulți dintre ei vor încerca să „îngrașe porcul în ajun” în speranța câștigării a unor noi ani la conducerile administrațiilor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax