Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Primarul Clujului, Emil Boc, scoate regionalizarea de la sertar: vrea comasarea județelor pe regiuni istorice. Unde ar fi Alba


Publicat

Primarul municipiului Cluj-Napoca redeschide subiectul regionalizării. Acesta a ieșit cu o propunere radicală: vrea comasarea județelor pe regiuni istorice. Spune că prin regionalizare ar putea fi atrase mai multe fonduri europene.

”Ca să avem o ţară ca afară trebuie să scăpăm de structurile învechite, clientelare vechi de 55 de ani”, spune Emil Boc.

Ineditul din propunerea primarului din Cluj Napoca este ca regionalizarea să nu se producă prin schimbarea constituţiei, care ar fi un lucru mult prea greu.

În schimb, acesta propune comasarea judeţelor pe regiuni istorice. Astfel, am putea atrage mult mai uşor fonduri europene şi am putea să vedem o Românie dezvoltată în scurt timp, la standarde europene.

În acest context, județul Alba ar fi absorbit într-un județ mai mare, alături de Sibiu, Brașov, Mureș și județele din Secuime.

Declarațiile lui Boc: „Să avem judeţe sau regiuni cu minin 800.000 de locuitori”

”Astăzi doar Suceava, ca judeţ, îndeplineşte această condiţie, în rest, judeţele din România nu îndeplinesc o asemenea cerinţă şi în consecinţă nu putem absorbi nici fonduri europene şi nici moderniza cu adevărat ţara pentru că există o fărâmiţare teritorială foarte mare.

Eliminarea acestor structuri, eu le-am numit structuri clientelare de 55 de ani, ar oferi spaţiului public, ocazia unei mai mari transparenţe şi respiraţie democratică în tot ce înseamnă sistem administrativ din România.

Adică administraţia să fie cât mai aproape de cetăţean pentru că acea lege din 1968 este lege din timpul regimului comunist, care avea în vedere principiul centralismului democratic.

Noi cu un pas suntem în Uniunea Europeană, dar cu un pas suntem în trecut, în comunism prin organizarea administrativ-teritorială a ţării”, a spus Emil Boc, primarul din Cluj-Napoca.

sursă: MediafaxDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

 1. Dany

  miercuri, 02.06.2021 at 06:53

  Proatii spuse de un prost și mai mare. Dl Dop da Ciugudul cati locuitori are? Cum de a atras fonduri europene și s-a dezvoltat mai bine ca marile orașe? Pentru că primaria a angajat profesioniști nu lipitori de afișe.
  Asa ca mai lasa-ne cu teoriile tale. Angajații oameni pe criterii de competente profesionale nu pe culori politice și o sa vedeți ce bine merg lucrurile.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ECONOMIE

ALOCAȚIILE pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2022. Ludovic Orban anunță că decizia a fost APROBATĂ

Publicat

Coaliția de guvernare PNL- USR PLUS și UDMR a aprobat decizia de mărire a alocaţiei pentru copii. Ludovic Orban Orban a declarat că această măsură va fi aplicată de la 1 ianuarie. Alocația va crește cu 20% , iar în plus va fi indexată cu rata inflației.

De la 1 ianuarie 2022 alocaţiile vor creşte cu 20% plus indexarea cu rata inflaţiei conform legii, dă asigurări preşedintele PNL, Ludovic Orban.

„Aceasta este decizia coaliţiei, indiferent de ce amendament s-a aprobat astăzi. De la 1 ianuarie 2022 alocaţiile vor creşte cu 20% plus indexarea cu rata inflaţiei conform legii”, spune Ludovic Orban.

El precizează că „se va găsi soluţia legislativă astfel încât de la 1 ianuarie 2022 să crească cu 20 %”

„Indexarea este prevăzută în lege, se indexează cu rata inflaţiei, este un proiect de lege înaintat de colegii mei din PNL şi este o lege în vigoare. Noi am luat decizia în cadrul coaliţiei ca să crească alocaţiile de la 1 ianuarie 2022 cu procentul de 20%”, adaugă liderul PNL.

El spune că dacă PSD va ataca la CCR, aşa cum a anunţat, Guvernul va emite ordonanţă de urgenţă.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Flagrant pentru halucinogene cu ciuperci Champignon. Cum au prins poliţiştii de la BCCO Alba Iulia trei consumatori de droguri

Publicat

Pentru a putea prinde în flagrant trei tineri consumatori de droguri poliţiştii de la Biroul de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia au realizat un flagrant cu ciuperci Champignon, achiziţionate din supermarket. Astfel aceștia au înlocuit au înlocuit o comandă de ciuperci halucinogene cu ciupercile Champignon cumpărate dintr-un magazin.

S-a întâmplat la Deva în iunie 2020, când ciupercile comestibile au fost puse în locul unora halucinogene care urmau să ajungă la un tânăr ce le-a comandat pe „dark web”. Dosarul penal rezultat este, în prezent, pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia.

Potrivit adevărul.ro trei prieteni, mari amatori de cannabis şi LSD, sunt acuzaţi de introducere în ţară de droguri de mare risc şi deţinere de droguri de mare risc pentru consum propriu.

Cei trei au văzut un documentar difuzat de Netflix despre experienţele psihice încercate de consumatorii de substanţe halucinogene şi au hotărât să experimenteze şi ei. 

Ciuperci halucinogene comandate pe internet

Unul dintre ei a comandat ciuperci halucinogene pe net, dar pachetul a fost interceptat de poliţtiştii BCCO, substanţele din colet fiind înlocuite cu ciuperci Champignon comestibile, peste care s-a presărat pământ de culoare neagră, fiind păstrat ambalajul original.

Potrivit rechizitoriului, S. Ruben, S. Dan Mihai şi J. Alin Arthur erau vechi prieteni şi consumatori de cannabis, până în iunie 2020. Erau, cu toţii, preocupaţi şi de efectele psihice ale consumului de LSD, căutând informaţii în mediul online despre acestea.

În luna mai 2020, Ruben şi Arthur au urmărit un documentar difuzat de Netflix, despre experienţele psihice încercate de consumatorii de substanţe halucinogene, după care Ruben le-a spus celorlalţi doi că va cumpără astfel de substanţe. 

În 28 mai 2020, a comandat on-line, din străînătate, de pe un site de specialitate o cantitate de ”magic truffles”, reprezentând trei doze de ciuperci halucinogene în schimbul a 46 de euro.

Coletul a ajuns la destinaţie în 22 iunie 2020, dar anchetatorii intraseră deja pe pe fir. Primiseră informaţia, cel mai probabil de la furnizorul de internet, că o persoană a comandat o substanţă halucinogenă din categoria drogurilor interzise în România.

Drogurile, înlocuite de poliţişti cu ciuperci din comerț

Astfel, în baza ordonanţei provizorii emisă de către procurorul de caz, organele de poliţie judiciară s-au deplasat la sediul oficiului poştal şi au procedat la deschiderea/desigilarea şi percheziţionarea coletului pe care apărea adresa şi numele lui S. Ruben.

În interiorul coletului au fost găsite trei plicuri transparente, sigilate la cald, în interiorul cărora se află câte o cantitate de substanţă vegetală solidă de culoare maro, pe fiecare plic fiind ataşat câte un autocolant cu inscripţia ”Atlantis Strenght” şi pliante cu reclame la droguri. 

În ziua următoare, a fost pusă în executare ordonanţa de efectuare a livrării supravegheate către destinatarul coletului, substanţele din colet fiind înlocuite cu ciuperci Champignon comestibile, peste care s-a presărat pământ de culoare neagră, fiind păstrat ambalajul original.

În aceeaşi zi, Ruben s-a prezentat la oficiul poştal pentru preluarea coletului. Cei trei erau supravegheaţi de poliţişti, care au inetrceptat şi convorbirile telefonice dintre aceştia.

La puţin timp după ce acesta a ajuns acasă, poliţiştii de la BCCO au descins în locuinţa, unde, în timpul percheziţiei, a fost descoperit coletul şi obiectele din interior.

Au fost prezenţi şi ceilalţi doi consumatori de droguri, unul dintre aceştia sosind înaintea poliţiştilor, iar al doilea în timpul percheziţiei.

Ce pedepse au primit cei trei

”Probatoriul atestă, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că, la momentul cumpărării din străînătate, de către inculpatul S. R., a drogurilor de mare risc, două din cele trei doze de substanţe halucinogene erau cumpărate pentru ceilalţi doi inculpaţi, conform înţelegerii.

Inculpaţii S. D. şi J. A. au fost de acord cu preţul de 75 lei – ce trebuia plătit pentru câte o doză, preţ comunicat de inculpatul S. B. imediat ce el însuşi a fost înştiinţat despre livrarea comenzii şi despre preţul total al acesteia, apoi au verificat, prin căutări în mediul online, dacă preţul unei porţii de ciuperci halucinogene este cel pretins”, se precizează în cuprinsul hotărârii de la Tribunal.

Chiar dacă a recunoscut faptele, S. Ruben (27 ani) a fost condamant la 3 ani, 1 luna şi 10 zile de închisoare în regim de detenţie. S. Dan Mihai (26 ani) şi J. Alin Arthur (27 ani) au negat infracţiunile şi au primit respectiv 6 luni şi 7 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de 2 ani.

Cei doi vor trebui să presteze activităţi neremunerate în folosul comunităţii pe o perioada de 90 de zile lucrătoare. Hotărârea a fost contestată la Curtea de Apel Alba Iulia. 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

AVERTIZARE METEO: COD GALBEN de furtună pentru mai multe localități din Alba. Grindină, descărcări electrice, vânt puternic

Publicat

ANM a emis o alertă meteo COD GALBEN pentru mai multe localități din județul Alba și Sibiu, marți, 15 iunie 2021, de la ora 18:15.

Sunt semnalate descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină de dimensiuni mici și medii.

Județul Alba: Blaj, Jidvei, Șona, Valea Lungă, Cetatea de Baltă, Sâncel, Fărău, Cergău, Roșia de Secaș, Cenade;

Județul Sibiu: Mediaș, Copșa Mică, Axente Sever, Bazna, Dârlos, Târnava, Micăsasa, Blăjel, Alma, Valea Viilor, Șeica Mică; ,

Sunt semnalate averse care vor acumula peste 20-25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină de dimensiuni mici și medii.

Avertizarea este valabilă în intervalul:  15-06-2021 ora 18:15 până la 15-06-2021 ora 19:15

 

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

ANGAJĂRI la MApN în 2021: Selecția pentru recrutarea soldaților gradați profesioniști. Calendar, locuri, probe și repartizare

Publicat

Ministerul Apărării Naționale organizează și în acest an selecție pentru cei care doresc să urmeze o carieră militară ca soldat gradat profesionist.

Termenul limită pentru susținerea probelor de selecție este 25 iunie. Înscrierile s-au făcut până în 28 mai.

Candidații care au ales profesia de soldat/gradat profesionist (SGP) nu susțin concurs de admitere, însă vor fi repartizați pe posturi în regim computerizat, în ordinea descrescătoare a punctajului calculat după anumite criterii profesionale și administrative, pe baza opțiunilor exprimate la recrutare. Candidații care au fost repartizați trebuie să parcurgă programul de instruire specific, cu durata de cel mult cinci luni.

Anul acesta sunt disponibile 1.516 locuri, dintre care 32 pentru FOS (forțe pentru operațiuni speciale).

Distribuția locurilor pe județe:

Alba – 15

Argeș – 11

Arad – 20

București – 370

Bacău – 45

Bihor – 4

Bistrița – 82

Brăila – 35

Brașov – 27

Botoșani 1

Buzău – 57

Călărași – 18

Cluj 75

Constanța – 223

Dâmbovița – 8

Dolj – 39

Galați – 43

Giurgiu – 31

Hunedoara – 35

Ilfov – 111

Mureș – 6

Neamț – 3

Prahova – 13

Satu-Mare – 10

Sibiu – 89

Tulcea – 22

Timiș – 41

Vâlcea – 6

Vrancea – 76

CALENDAR recrutare MApN SGP 2021:

25 iunie 2021 – termenul limită pentru susținerea probelor de selecție

30 iunie 2021 – termenul limită pentru efectuarea examinării medicale – participă doar candidații declarați „Admis” la probele de selecție

5 – 16 iulie 2021 – examinarea medicală specifică la Institutul Național de Medicină Aeronautică și Spațială „General doctor aviator Victor Anastasiu” din București și Centrul de Medicină Navală din Constanța – numai candidații care optează pentru arme sau servicii și specialități militare care necesită o astfel de evaluare

23 iulie 2021 – termenul final de întocmire a dosarelor de candidat

9 – 10 august 2021 – repartizarea pe unități, arme/servicii/specialități militare a candidaților – sesiunea I

18 august 2021 – repartizarea pe unități, arme/servicii/specialități militare a candidaților – sesiunea a II-a

23 august 2021 (ora 10:00) – termenul de prezentare a candidaților declarați „REPARTIZAT” la instituțiile de formare profesională inițială specifice armelor, serviciilor și specialităților militare sau la centrele de instruire/unitățile de instrucție – candidații care NU au stagiul militar satisfăcut – modulul I

27 septembrie 2021 (ora 10:00) – termenul de prezentare a candidaților declarați „REPARTIZAT” la instituțiile de formare profesională inițială specifice armelor, serviciilor și specialităților militare sau la centrele de instruire/unitățile de instrucție, candidații care au stagiul militar satisfăcut – modulul II.

Pentru informații suplimentare contactați biroul informare-recrutare din cadrul centrului militar zonal/județean/de sector de care aparțineți cu domiciliul.

 

Condiții pentru cariera militară

Cetățenii români pot urma cariera militară în calitate de ofițer, maistru militar, subofițer sau soldat/gradat profesionist în activitate, în urma absolvirii unei instituții de învățământ superior sau postliceal militar, a unui curs de formare profesională ori program de instruire a soldaților/gradaților profesioniști.

Absolvenții de gimnaziu pot opta pentru a deveni elevi la colegiile naționale militare. După finalizarea studiilor, datorită cunoștințelor și deprinderilor dobândite, absolvenții colegiilor naționale militare vor fi admiși în instituțiile de învățământ superior militar (academii militare) sau vor continua pregătirea în învățământul postliceal militar de formare a maiștrilor militari.

Pentru a urma cariera militară este necesară parcurgerea succesivă a trei etape: recrutarea, selecția aptitudinală și concursul de admitere sau de repartizare pe post (în cazul candidaților pentru funcțiile de soldat/gradat profesionist).

Următoarea etapă pe este selecția la unul dintre cele patru centre zonale de selecție și orientare: Alba Iulia, Breaza, Câmpulung Moldovenesc și Constanța.

Selecția sau evaluarea aptitudinală se concretizează în examinări specifice și probe care pot indica dacă și în ce măsură un candidat poate face față cerințelor profesiei militare și mediului militar.

Selecția constă în parcurgerea următoarelor probe:

Probe psihologice:

 • test de aptitudini care evaluează randamentul intelectual;
 • chestionar de personalitate pentru evaluarea posibilităților tale de adaptare la condițiile specifice mediului militar;
 • test situațional (pentru ofițeri, maiștri militari și subofițeri), care evaluează aptitudinile de lider și capacitatea de a lucra în echipă.

Probe fizice:

 • parcurgerea într-un timp determinat a unui traseu utilitar-aplicativ, care conține 10 elemente pe un circuit de 90 m lungime și care evaluează nivelul de dezvoltare a deprinderilor tale motrice de bază (viteza, îndemânarea, rezistența, forța);
 • probă de rezistență pe distanța de 1000 sau 2000 m, în funcție de categoria de personal pentru care ai optat.
 • interviu de evaluare finală

Fiecare probă în parte are caracter eliminatoriu, candidatul fiind declarat „Admis” sau „Respins”.

Candidații pentru anumite arme/servicii și specialități militare, vor efectua, în plus, o examinare medicală specifică și/sau evaluarea psihologică a aptitudinilor speciale, dar numai după ce au fost declarați „Admis” – la toate cele trei probe enumerate mai sus.

Dacă dorești să te alături Forțelor Aeriene și să faci parte din rândul personalului aeronautic, evaluarea aptitudinală specială are loc la Institutul Național de Medicină Aeronautică și Spațială „General doctor aviator Victor Anastasiu”, din București. Examinările durează câteva zile și includ mai multe probe și specialități medicale.

În cazul în care optezi pentru Forțele Navale, indiferent de arma și specialitatea militară, evaluarea aptitudinală specială are loc la Centrul de Medicină Navală din Constanța.

Dacă ai ales să devii maistru militar, subofițer sau soldat/gradat profesionist și alegi armele tehnice – auto, tancuri, geniu, pentru care este necesară deținerea sau obținerea permisului de conducere auto, vei efectua examinările psihotehnice specifice, chiar în cadrul centrelor zonale de selecție și orientare, prin grija laboratoarelor psihotehnice ale Ministerului Apărării Naționale.

Dacă ești declarat „Inapt” la examinarea medicală specifică și/sau evaluarea psihologică a aptitudinilor speciale, poți opta pentru o altă categorie de personal, instituție de învățământ militar sau post de soldat/gradat profesionist, pentru care nu este necesar acest tip de evaluare, în condițiile în care metodologia probelor și rezultatele obținute la selecție permit acest lucru.

Urmează etapa susținerii concursului de admitere într-o instituție de învățământ militar sau la un curs de formare profesională, care constă într-un test de cunoștințe precedat de o probă eliminatorie la limba engleză. Probele de concurs sunt stabilite pentru fiecare categorie de personal și unitate sau instituție de învățământ militar.

Candidații care au ales profesia de soldat/gradat profesionist nu susțin concurs de admitere, însă vor fi repartizați pe posturi în regim computerizat, în ordinea descrescătoare a punctajului calculat după anumite criterii profesionale și administrative, pe baza opțiunilor exprimate la recrutare. Candidații care au fost repartizați trebuie să parcurgă programul de instruire specific, cu durata de cel mult cinci luni.

surse: mapn.ro, Recrutare MApN (Facebook)

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate