Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Primarul Cugirului a participat la Adunarea generală a Asociaţiei Oraşelor din România

Publicat

Primarul oraşului Cugir, Adrian Teban, în calitate de vicepreşedinte al Regiunii 7 din cadrul Asociaţiei Oraşelor din România (AOR) a participat, recent, la Bucureşti, la cea de-a XVIII-a ediţie a adunării generale AOR. La eveniment au fost prezenţi peste o sută de  primari de oraşe din întreaga ţară,  precum şi reprezentanţi ai mai multor ministere.

În cadrul evenimentului,  primarii  au ridicat probleme din majoritatea sectoarelor de activitate.  Reprezentanţii AOR au adus în atenţia Ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără, problema înfinţării Camerelor Agricole precum şi necesitatea finalizării legilor proprietăţii. În ceea ce priveşte problemele din sistemul sanitar, primarii au formulat un protest cu privire la modul netransparent în care s-a decis închiderea anumitor spitale mici, hotărând să atace în contencios Ordinul Guvernului prin care s-a dipsus acest lucru.

Profitând de prezenţa unui reprezentant al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, primarii de oraşe au solicitat simplificarea procedurile prinvind accesarea fondurilor europene.

”De foarte multe ori, administraţiilor locale li se reproşează o oarecare incapacitate de absorbţie a fondurilor europene. Nu întotdeauna acest reproş este fundamentat. În cazul Cugirului, la ora actuală avem opt proiecte eligibile care aşteaptă finanţare. Considerăm că este nevoie de o simplificare a procedurilor de accesare a banilor europeni”, a  declarat Adrian Teban.

Printre subiectele abordate a fost şi statutul primarului şi recunoaşterea acestei funcţii pe măsura demnităţii publice pe care o reprezintă, ca urmare a unei opţiuni a majorităţii cetăţenilor dintr-o colectivitate. “Concret, am cerut modificarea legii administraţiei publice locale, după modelul german, în sensul în care primarului să i se dea dreptul de a conduce şedinţele Consiliului Local şi de a vota, aşa cum se întâmplă în Consiliul Judeţean. În prezent, primarul poate propune un anumit proiect de hotărâre, dar nu îl poate susţine direct, prin vot”, a mai spus edilul din Cugir.

Pe agenda AOR s-a aflat şi tema modernizării României prin descentralizare bazată pe subsidiaritate, autonomie locală şi capacitate administrativă consolidate. S-a luat în discuţie, de asemenea, corelarea competenţelor administraţiei publice locale cu resursele umane şi financiare de care dispun în exercitarea atribuţiilor de serviciu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax