Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Primarul din Vinţu de Jos, Gheorghe Vlad, 60 de zile sub CONTROL JUDICIAR. Decizie definitivă la Tribunalul Alba


Publicat

Gheorghe Vlad - Primar Vintu de JosTribunalul Alba a decis vineri, definitiv, cercetarea primarului din Vinţu de Jos, Gheorghe Vlad, sub control judiciar timp de 60 de zile. Aceeaşi măsură a fost luată şi pentru șeful Biroului buget – finanțe din primărie, Valentin Nicolae Groza. Ambii sunt acuzaţi de abuz în serviciu, într-un dosar instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba. Instanţa a respins contestaţia procurorilor şi a admis pe cea a inculpaţilor.

Reamintim că în 21 februarie Judecătoria Alba Iulia a respins propunerea de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile pentru ambii inculpați şi a dispus măsura arestului la domiciliu. Vineri, Tribunalul Alba a dispus control judiciar pe 60 de zile, prin decizie definitivă.

Procuroriii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba au dispus, în 21 februarie, punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpații  Gheorghe Vlad – primarul de la Vințu de Jos, pentru săvârșirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă continuată și  Valentin Nicolae Groza – șef Birou buget, finanțe, contabilitate, impozite și taxe locale, strategii, programe în cadrul primăriei, tot pentru abuz în serviciu sub formă continuată și participație improprie la fals material în înscrisuri oficiale.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba a precizat într-un comunicat de presă că primarul este acuzat că a făcut plăţi ilegale privind cheltuieli cu carburanţi, produse sau piese pentru un autoturism ce nu se află în dotarea primăriei. Alte plăţi ilegale privesc servicii de cazare și masă la hoteluri din Băile Felix.

Potrivit sursei citate, „primarul Gheorghe Vlad, în perioada 2013 – 11 august 2014 a angajat, înregistrat și efectuat cheltuieli și consumuri nejustificate de materiale de curățenie, precum și de produse ce nu se regăsesc în inventarul entității, iar în unele cazuri a achiziționat materiale – piese pentru autoturism (pentru o altă marcă de autoturism ce nu se află în dotarea primăriei).

De asemenea, suspectul a angajat, ordonanțat și efectuat plata de cheltuieli cu carburanți (benzină, motorină și uleiuri minerale) fără respectarea prevederilor legale.

O parte din carburant a fost consumat de suspect pentru deplasări în interes personal, precum și de alte persoane cu acceptul acestuia.

Suspectul a dispus unui martor, șofer în cadrul Primăriei Vințu de Jos să efectueze lucrări cu buldoexcavatorul unei persoane fizice a cărei contravaloare nu a fost achitată.

Activitatea infracțională a mai constat în faptul că, suspectul a angajat, înregistrat și efectuat cheltuieli și plăți nelegale pentru prestarea unor servicii de cazare și masă la hoteluri din Băile Felix județul Bihor”.

În cadrul unei conferinţe de presă din luna ianuarie, Gheorghe Vlad a recunoscut că a folosit combustibil cumpărat din bugetul local pentru un utilaj al administraţiei, în scop personal.

Primarul Gheorghe Vlad a spus că a cumpărat combustibil din bugetul local, pe care l-a folosit pentru maşina personală.

În luna septembrie a anului trecut au avut loc descinderii ale oamenilor legii la sediul Primăriei Vinţu de jos şi au fost ridicate mai multe documente.

Când s-a dat startul la migrarea dintr-un partid politic în altul, în octombrie, Gheorghe Vlad nu a stat pe gânduri şi a trecut de la PNL la PSD. În acel moment şi fostul copreşedinte PNL Alba, Teodor Atanasiu spunea că trecerea s-a făcut din cauza problemelor cu legea pe care le are, având promisiunea că prin respectivul transfer politic se vor rezolva.

“A spus că îl vor scăpa de procesul pe care îl are în urma verificărilor Curţii de Conturi. Mi-a spus că are un dosar penal, că l-au speriat, dar că i-au promis că tot ei îl vor scăpa dacă este băiat bun”, declara pe atunci Atanasiu.

Gheorghe Vlad este cercetat penal, printre altele, după ce a folosit combustibil cumpărat din fondurile primăriei pentru maşina personală. Gheorghe Vlad se află la primul mandat de primar.

Comuna Vinţu de Jos este printre cele mai mari din Alba, având 4.800 de locuitori, mai mult decât oraşele Abrud şi Baia de Arieş.

În raportul Camerei de Conturi întocmit în urma controlului la Primăria Vinţu de Jos, derulat în luna aprilie 2014 au fost găsite nereguli. Autoritatea de audit a calculat în total un prejudiciu de 273.000 lei.

Vă prezentăm mai jos concluziile Camerei de Conturi Alba, redate în raportul făcut public în februarie 2015:

– au fost achiziţionate materiale de curăţenie în suma de 29.000 lei, peste nivelul prevederilor bugetare aprobate, trecute direct pe cheltuieli, fără să existe documente privind necesitatea acestor achiziţii şi fără să existe documente de justificare a consumului; achiziţia acestor materiale a fost efectuată de două persoane (primar şi şef birou buget finanţe) care nu aveau atribuţii de aprovizionare şi de efectuare a serviciilor de curăţenie

– au fost majorate nejustificat cheltuielile entităţii cu suma de 10.000 lei, reprezentând servicii hoteliere, fără a exista documente privind necesitatea, oportunitatea şi eficienţa angajării de astfel de cheltuieli şi fără să existe documente care să ateste prestarea efectivă a acestor servicii

– au fost majorate nejustificat cheltuielile materiale ale entităţii cu suma de 15.000 lei, reprezentând cheltuieli cu carburanţii pentru: autoturismul şi utilajele din dotarea entităţii

(tractor, motocoasă, drujbă, etc), fără să existe documente legal întocmite de justificare a consumului de carburanţi.

– au fost majorate nejustificat cheltuielile entităţii cu suma estimativă de 121.000 lei (valoarea eşantionului verificat) prin angajarea şi efectuarea de cheltuieli pentru achiziţia de materiale, fără să existe documentaţie tehnico – economică (necesitatea achiziţiei, caiet de sarcini, deviz estimativ al lucrărilor) şi trecute direct pe cheltuieli în baza unor bonuri de consum întocmite în aceeaşi zi cu recepţia materialelor cumpărate, materiale care, la verificarea în teren, nu au putut fi identificate ca fiind puse în operă

– au fost majorate nejustificat cheltuielile materiale ale entităţii cu suma de 14.000 lei, reprezentând prestări servicii transport echipa de fotbal şi ansamblu folcloric, prin acceptarea la plată a unui număr de kilometri majoraţi faţă de traseul normal şi prin acceptarea unor tarife de transport diferenţiate

– au fost majorate nejustificat cheltuielile entităţii cu suma de 14.000 lei prin acordarea în anul 2013, unui număr de 35 persoane cu handicap grav, a unor indemnizaţii în cuantum mai mare decât cel prevăzut de lege

– au fost majorate nejustificat cheltuielile entităţii cu suma de 46.000 lei, prin acordarea de sprijin financiar pentru culte, fără respectarea cadrului legal privind aprobarea, acordarea şi justificarea sprijinului financiar în anul 2013

– au fost majorate nejustificat cheltuielile de personal cu suma de 4.000 lei, prin acordarea unor salarii de bază lunare mai mari decât cele prevăzute în actele normative în vigoare

– nepunerea în aplicare de către primarul Comunei Vinţu de Jos a HCL nr.120/2013 care prevedea expres măsuri concrete de recuperarea a creanţelor datorate entităţii de Direcţia Silvică Alba, fapt care a avut drept consecinţă prejudicierea bugetului local cu suma de 19.000 lei; în timpul auditului au fost calculate dobânzi de întârziere în suma de 1.000 lei.

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Noile reguli de acordare a concediului medical pentru persoanele aflate în carantină sau izolare. Detalii de la CNAS

Publicat

Noile reguli de acordare a concediului medical pentru persoanele aflate în carantină sau izolare au fost puse în dezbatere publică de Casa de Asigurări de Sănătate.

Proiectul prevede că persoanelor pentru s-a instituit măsura carantinei sau izolării până la data intrării în vigoare a Legii nr. 136/2020, dar pentru care nu au fost emise certificatele de concediu medical în această perioadă, acestea li se pot acorda, potrivit reglementărilor: „pentru persoanele care se află în carantină sau izolare instituită până la data intrării în vigoare a prezentei legi, certificatele de concediu medical se acordă potrivit actelor normative în vigoare la data acordării”.

Pentru persoanele aflate în carantină, indiferent de locul în care aceasta a fost instituită, cât și pentru persoanele pentru care s-a impus măsura izolării, certificatele de concediu medical se eliberează de medicul de familie, pe baza documentelor eliberate de direcțiile de sănătate publică în care sunt menționate și perioadele pentru care au fost instituite măsurile de carantină sau izolare.

Începând cu data de 21 iulie 2020, după intrarea în vigoare a Legii nr. 136/2020, persoana asigurată pentru care a fost instituită măsura izolării într-o unitate sanitară beneficiază de concediu medical eliberat de medicul curant la externarea din spital. Medicul curant poate elibera concediu medical la externare până la împlinirea termenului maxim al perioadei de izolare, care decurge de la momentul internării sau pe o perioadă stabilită de acesta.

În situația în care, după expirarea concediului medical acordat la ieșirea din spital, starea de sănătate a persoanei nu permite reluarea activității, medicul de familie poate prelungi concediul medical pentru aceeași afecțiune, pe durata recomandată în scrisoarea medicală eliberată de medicul curant din spital.

În situația în care medicul curant nu a eliberat concediu medical la externare, pentru perioada în care persoana asigurată este izolată la domiciliu sau la locația declarată de aceasta, certificatul de concediu medical pentru aceeași afecțiune se acordă de medicul de familie care monitorizează starea de sănătate a persoanei prin intermediul consultațiilor medicale la distanță. În această situație, certificatul de concediu medical se eliberează după ultima zi a încetării perioadei de izolare, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la această dată.

Pentru persoanele asigurate pentru care s-a instituit măsura carantinei, în condițiile Legii nr. 136/2020, certificatele de concediu medical pentru carantină se eliberează de medicii de familie, după ultima zi a încetării perioadei de carantină, pe durata stabilită prin documentul eliberat de direcția de sănătate publică, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data încetării perioadei de carantină. Dacă perioada de carantină depășește 90 de zile, nu este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale pentru  acordarea concediului medical.

sursă: cnas.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Biblioteca Județeană din Alba Iulia își reia activitatea. Angajații au avut rezultate negative la testele COVID

Publicat

Reprezentanții Bibliotecii Județene ”Lucian Blaga” din Alba Iulia anunță că vor fi reluate, de marți, serviciile de împrumut de cărți, după ce toți angajații instituției au avut rezultate negative la testele COVID. Reamintim că vineri, activitatea bibliotecii a fost suspendată, după ce o angajată a fost depistată pozitiv cu noul coronavirus.

Managerul Bibliotecii, Silvan Stâncel, a transmis că întreaga echipă a bibliotecii noastre a fost testată pentru COVID-19 și că rezultatul a fost negativ pentru fiecare dintre angajați.

”Suntem bine și abia așteptăm să redeschidem porțile și activitățile de împrumut. Ne este foarte dor de toate proiectele de animație culturală pentru cei mici și cei mari și regretăm că pentru moment frumoasele întâlniri în cadrul bibliotecii nu mai pot avea loc. Privim cu realism întreaga situație, ne adaptăm și luăm cele mai bune și pragmatice decizii pentru comunitatea pe care o deservim, atât cât ne este posibil. Marți, 4 august 2020, redeschidem serviciile de împrumut și prin urmare vă așteptăm cu drag la bibliotecă pentru a împrumuta cărți frumoase, dar mai ales valoroase”, a spus Silvan Stâncel.

A fost făcută dezinfecție, vineri, în toate spațiile bibliotecii.

”Spațiile sunt dezinfectate, procedura de deservire a publicului respectă toate normele posibile și imposibile de prevenție și protecție anti-Covid, colegele bibliotecare sunt extrem de atente în acest sens, cărțile restituite intră în carantină conform legii pentru a elimina orice risc, deci totul este pregătit și vă așteptăm”, a mai spus managerul bibliotecii.

Angajata depistată pozitiv se simte bine și ”va reveni la serviciu la momentul potrivit”, a precizat Stâncel.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în Transilvania, la mare și la munte. Temperaturi mai mari, dar și câteva ploi. Prognoza meteo pe următoarele 2 săptămâni

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie a transmis prognoza de vreme pentru următoarele două săptămâni în regiuni din țară. Vremea se încălzește, dar vor fi și zile cu ploi sau furtuni.

În Transilvania, în prima săptămână, media temperaturilor va fi în creștere, cea a maximelor de la 28 la 31 de grade și cea a minimelor de la 11 la 16 grade.

În cea de a doua săptămână media temperaturilor maxime va avea variații între 27 și 30 de grade, iar temperaturile minime vor fi cuprinse, în medie, între 13 și 15 grade.

Vor fi averse în jurul datei de 5 august, apoi trecător, posibil, și după data de 7 august.

În Dobrogea și pe litoral, vremea va fi în încălzire până în data de 8 august, când media maximelor termice va ajunge să se situeze în jurul valorii de 32 de grade, iar cea a minimelor va fi de 22-23 de grade. Din 9 august temperaturile vor scădea ușor și treptat, astfel încât la finalul intervalului de prognoză media maximelor va coborî sub 30 de grade, iar cea a minimelor va fi de 19-20 de grade.

După data de 8 august, pe arii restrânse, vor fi posibile averse în general slabe cantitativ.

La munte, media maximelor termice va avea variații între 18 și 22 de grade, iar a minimelor în general între 10 și 14 grade.

Din data de 4 august local vor fi perioade cu averse în fiecare zi.

sursă: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Cum va începe noul an școlar. Ce spune ministrul Sănătății despre revenirea elevilor la şcoală

Publicat

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat luni, că o decizie privind deschiderea noului an şcolar va fi luată în a doua jumătate a lunii august.

Demnitarul a precizat că autorităţile iau în calcul mai multe scenarii, în funcţie de evoluţia pandemiei de COVID-19, dar că o decizie va fi comunicată dascălilor şi elevilor în a doua jumătate a lunii august.

Vezi și Ce ore sunt eliminate de la clasa pregătitoare până la clasa a IV-a. Planurile Ministerului Educației

„Sunt mai multe scenarii. A doua parte a lunii august ne va spune dacă este oportună revenirea elevilor la şcoală. Noi sperăm să fie oportună, în condiţiile în care situaţia va fi favorabilă. Dar repet, nu ţine doar de noi. Planuri sunt, avem măsuri sanitare şi pentru desfăşurarea procesului de învăţământ. În a doua jumătate a lunii august vor afla dascălii şi elevii ce decizie se va lua”, a spus Nelu Tătaru.

În urmă cu câteva zile, președintele Klaus Iohannis a spus că este de părere că ar fi complicat ca în România să existe doar școală online și totul se îndreaptă spre un scenariu mixt.

Citește și Schimbări la gimnaziu. Materii eliminate și ore mai puține pentru elevi. Variante luate în calcul de Ministerul Educației

„Ar fi foarte complicat să avem numai școală online. Atunci, sigur ne îndreptăm spre un scenariu mixt. Și în funcție de condițiile locale, vom aveam mai mult școală normală, cu elevii la școală, sau mai multă școală online, sau sistem mixt”, a mai spus Iohannis.

surse: agerpres.ro, digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate