Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Primarul din Vinţu de Jos, Gheorghe Vlad, REŢINUT pentru ABUZ în SERVICIU. Va fi prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă

Publicat

primar vintu de jos Primarul comunei Vinţu de Jos, Gheorghe Vlad (45 de ani) a fost reţinut vineri, la ora 13.00, pentru 24 de ore. Edilul este suspectat de comiterea unor infracţiuni de abuz în serviciu. Sâmbătă, la ora 10.00, edilul va fi prezentat Judecătoriei Alba Iulia, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. 

Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba precizează într-un comunicat de presă că primarul este acuzat că a făcut plăţi ilegale privind cheltuieli cu carburanţi, produse sau piese pentru un autoturism ce nu se află în dotarea primăriei. Alte plăţi ilegale privesc servicii de cazare și masă la hoteluri din Băile Felix.

Comunicatul Parchetului:

„Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba au dispus, la data de 20.02.2015, luarea măsurii preventive a reţinerii suspectului V. G. – primar în cadrul unei localități din județul Alba, în vârstă de 45 ani, pe o durată de 24 de ore, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu.

În fapt s-a reținut că, în perioada 2013 – 11 august 2014 a angajat, înregistrat și efectuat cheltuieli și consumuri nejustificate de materiale de curățenie, precum și de produse ce nu se regăsesc în inventarul entității, iar în unele cazuri a achiziționat materiale – piese pentru autoturism (pentru o altă marcă de autoturism ce nu se află în dotarea primăriei).

De asemenea, suspectul a angajat, ordonanțat și efectuat plata de cheltuieli cu carburanți (benzină, motorină și uleiuri minerale) fără respectarea prevederilor legale.

O parte din carburant a fost consumat de suspect pentru deplasări în interes personal, precum și de alte persoane cu acceptul acestuia.

Suspectul a dispus unui martor, șofer în cadrul Primăriei Vințu de Jos să efectueze lucrări cu buldoexcavatorul unei persoane fizice a cărei contravaloare nu a fost achitată.

Activitatea infracțională a mai constat în faptul că, suspectul a angajat, înregistrat și efectuat cheltuieli și plăți nelegale pentru prestarea unor servicii de cazare și masă la hoteluri din Băile Felix județul Bihor.

În cursul zilei de 21 februarie 2015, urmează a se sesiza Judecătoria Alba Iulia cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Investigaţiile au fost efectuate cu sprijinul lucrătorilor de poliție din cadrul I.P.J. Alba, Direcția Generală Anticorupție Alba – Serviciul Județean Anticorupție Alba.

Suportul tehnic de specialitate a fost asigurat de S.R.I. – Direcția Județeană de Informații Alba.

Cercetările continuă în cauză pentru lămurirea tuturor împrejurărilor de fapt şi în vederea stabilirii răspunderii judiciare.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio formă să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”.

În cadrul unei conferinţe de presă din luna ianuarie, Gheorghe Vlad a recunoscut că a folosit combustibil cumpărat din bugetul local pentru un utilaj al administraţiei, în scop personal.

Primarul Gheorghe Vlad a spus că a cumpărat combustibil din bugetul local, pe care l-a folosit pentru maşina personală.

În luna septembrie a anului trecut au avut loc descinderii ale oamenilor legii la sediul Primăriei Vinţu de jos şi au fost ridicate mai multe documente.

Când s-a dat startul la migrarea dintr-un partid politic în altul, în octombrie, Gheorghe Vlad nu a stat pe gânduri şi a trecut de la PNL la PSD. În acel moment şi fostul copreşedinte PNL Alba, Teodor Atanasiu spunea că trecerea s-a făcut din cauza problemelor cu legea pe care le are, având promisiunea că prin respectivul transfer politic se vor rezolva.

“A spus că îl vor scăpa de procesul pe care îl are în urma verificărilor Curţii de Conturi. Mi-a spus că are un dosar penal, că l-au speriat, dar că i-au promis că tot ei îl vor scăpa dacă este băiat bun”, declara pe atunci Atanasiu.

Gheorghe Vlad este cercetat penal, printre altele, după ce a folosit combustibil cumpărat din fondurile primăriei pentru maşina personală. Gheorghe Vlad se află la primul mandat de primar.

Comuna Vinţu de Jos este printre cele mai mari din Alba, având 4.800 de locuitori, mai mult decât oraşele Abrud şi Baia de Arieş.

Aceste nereguli se regăsesc şi în raportul Camerei de Conturi întocmit în urma controlului la Primăria Vinţu de Jos, derulat în luna aprilie 2014. Autoritatea de audit a calculat în total un prejudiciu de 273.000 lei.

Vă prezentăm mai jos concluziile Camerei de Conturi Alba, redate în raportul făcut public în februarie 2015:

– au fost achiziţionate materiale de curăţenie în suma de 29.000 lei, peste nivelul prevederilor bugetare aprobate, trecute direct pe cheltuieli, fără să existe documente privind necesitatea acestor achiziţii şi fără să existe documente de justificare a consumului; achiziţia acestor materiale a fost efectuată de două persoane (primar şi şef birou buget finanţe) care nu aveau atribuţii de aprovizionare şi de efectuare a serviciilor de curăţenie

– au fost majorate nejustificat cheltuielile entităţii cu suma de 10.000 lei, reprezentând servicii hoteliere, fără a exista documente privind necesitatea, oportunitatea şi eficienţa angajării de astfel de cheltuieli şi fără să existe documente care să ateste prestarea efectivă a acestor servicii

– au fost majorate nejustificat cheltuielile materiale ale entităţii cu suma de 15.000 lei, reprezentând cheltuieli cu carburanţii pentru: autoturismul şi utilajele din dotarea entităţii

(tractor, motocoasă, drujbă, etc), fără să existe documente legal întocmite de justificare a consumului de carburanţi.

– au fost majorate nejustificat cheltuielile entităţii cu suma estimativă de 121.000 lei (valoarea eşantionului verificat) prin angajarea şi efectuarea de cheltuieli pentru achiziţia de materiale, fără să existe documentaţie tehnico – economică (necesitatea achiziţiei, caiet de sarcini, deviz estimativ al lucrărilor) şi trecute direct pe cheltuieli în baza unor bonuri de consum întocmite în aceeaşi zi cu recepţia materialelor cumpărate, materiale care, la verificarea în teren, nu au putut fi identificate ca fiind puse în operă

– au fost majorate nejustificat cheltuielile materiale ale entităţii cu suma de 14.000 lei, reprezentând prestări servicii transport echipa de fotbal şi ansamblu folcloric, prin acceptarea la plată a unui număr de kilometri majoraţi faţă de traseul normal şi prin acceptarea unor tarife de transport diferenţiate

– au fost majorate nejustificat cheltuielile entităţii cu suma de 14.000 lei prin acordarea în anul 2013, unui număr de 35 persoane cu handicap grav, a unor indemnizaţii în cuantum mai mare decât cel prevăzut de lege

– au fost majorate nejustificat cheltuielile entităţii cu suma de 46.000 lei, prin acordarea de sprijin financiar pentru culte, fără respectarea cadrului legal privind aprobarea, acordarea şi justificarea sprijinului financiar în anul 2013

– au fost majorate nejustificat cheltuielile de personal cu suma de 4.000 lei, prin acordarea unor salarii de bază lunare mai mari decât cele prevăzute în actele normative în vigoare

– nepunerea în aplicare de către primarul Comunei Vinţu de Jos a HCL nr.120/2013 care prevedea expres măsuri concrete de recuperarea a creanţelor datorate entităţii de Direcţia Silvică Alba, fapt care a avut drept consecinţă prejudicierea bugetului local cu suma de 19.000 lei; în timpul auditului au fost calculate dobânzi de întârziere în suma de 1.000 lei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Vasile

    sâmbătă, 21.02.2015 at 09:23

    La Sibot e la fel, pe Tomus când îl luați?

  2. eu

    duminică, 22.02.2015 at 10:02

    bine ati facut. Mai cautati-l si de altele ca mai gasiti. pe la impartirea de pamanturi.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax