Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Primarul Gabriel Pleșa: Vopsirea crucilor din cimitirul municipal pentru neplata taxelor, un act lipsit de umanitate

Publicat

Reprezentanții Primăriei Alba Iulia condamnă vopsirea monumentelor funerare de către societatea care administrează cimitirul municipal, gest care a fost motivat prin restanțe la plata taxei pe morminte. 

Într-o postare pe contul său de Facebook, primarul Gabriel Pleșa califică acțiunea firmei Corona drept ”lipsită de umanitate” și adaugă că reprezentanții societății ”vor răspunde în fața legii”.

”Primăria Alba Iulia se delimitează total de gestul societății care administrează Cimitirul Municipal, cel de a vopsi monumentele funerare ale mormintelor care înregistrează restanțe la plată.

Reprezentanții SOCIETĂȚII PRIVATE care administrează, încă din anul 2005, Cimitirul Municipal Aba Iulia, printr-un gest lipsit de umanitate au marcat, cu vopsea portocalie, monumentele funerare ale mormintelor pentru care se înregistrează restanțe la plată!

Primăria nu a fost informată, în prealabil, despre inițierea acestei acțiuni, așadar și eu, în calitate de primar, dar și instituția pe care o conduc, ne delimităm total de acest demers al reprezentanților societății, care vor răspunde în fața legii, în cauză fiind deschis deja deschis un dosar penal.

Somarea la plată a proprietarilor acestor locuri de veci trebuie făcută într-un mod decent, civilizat, și care să nu încalce nici legea, nici demnitatea!” a transmis primarul Gabriel Pleșa.

Cruci vopsite în portocaliu în Cimitirul Municipal din Alba Iulia

Reamintim că în urmă cu câteva zile, mai multe cruci aflate în cimitirul municipal din Alba Iulia au fost marcate, chiar înainte de Ziua Morților, cu vopsea portocalie.

Acțiunea reprezentanților societății care administrează cimitirul a vizat locurile de veci care au taxele neachitate.

Polițiștii au deschis o anchetă și efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de profanare de morminte. Potrivit Codului penal, cei găsiți vinovați riscă până la 2 ani de închisoare sau amendă.

Ce spune administratorul firmei care gestionează cimitirul

Bogdan Ion, administratorul firmei Corona, care gestionează cimitirul a confirmat pentru Alba24 că polițiștii au fost la fața locului și a adăugat că le-a explicat despre ce este vorba.

Acesta a spus că potrivit legilor în vigoare (inclusiv potrivit legii Pompelor Funebre) și regulamentului primăriei, neplata timp de doi ani a taxelor pe mormânt poate duce la pierderea acestuia.

El spune însă că nu a fost niciodată cazul să fie aplicată această perioadă de doi ani, la Alba Iulia.

”Din cele aproximativ 6.000 de morminte, vreo 50 sunt cu taxele neplătite de mai bine de 10 ani sau nu au plătit niciodată, iar multe au dreptul de folosință (de 25 de ani – n. red.) expirat. Aceste locuri trebuie redate în circuit” a spus Bogdan Ion.

Acesta a adăugat că inițial pe mormintele aflate în această situație au fost așezate niște plăcuțe informative, iar semnalizarea lor cu vopsea portocalie a venit ulterior, ca o măsură mai vizibilă, luată înainte de Ziua Morților, când lumea merge la cimitir.

Măsura a stârnit însă indignare printre locuitorii oașului, care au văzut vopsirea crucilor drept o profanare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

  1. facsimil

    duminică, 06.11.2022 at 13:40

    și mai ce ?

  2. albaiulian

    duminică, 06.11.2022 at 13:57

    Asa ceva nu s-a mai vazut de la „Crystal Nacht”, cand nazistii au insemnat cu vopsea magazinele si casele evreilor. Firma Corona NU trebuie sa mai aiba in administrare niciun mormant in cimitirul municipal, dupa ce a facut asa ceva. Ar trebui sesizat si CNCD !

  3. Popa marcel

    duminică, 06.11.2022 at 14:41

    Legea a ajuns de tot rasul în România.
    Faci ce vrei și primești o suspendare.
    Are omul spate.

  4. kretzu

    duminică, 06.11.2022 at 16:30

    ce hal de declaratie din partea primarului, ca si cum nu primaria ar fi proprietara cimitirului ci corona. de rezilierea contractului dupa aceasta profanare nazista nu s-a auzit? sau n-are curaj sa ia de cei care au preluat toate cimitirele orasului si impun ce taxe doresc fara a face nimic in schimb

  5. pilu

    luni, 07.11.2022 at 12:01

    KRETZU
    Păi Primăria nu poate face nimic, că cine este în spatele Corona nu se împiedică de un primar. Vă poate spune Hava, că el ştie mai multe încă din 2005.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax