Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Primarul Pleșa vrea ca Alba Iulia să devină oraș neutru din punct de vedere climatic, până în 2030. Ce înseamnă asta

Publicat

Primarul Gabriel Pleșa a anunțat că administrația locală a depus la Comisia Europeană o cerere prin care este interesată ca Alba Iulia să participe la un proiect european de mediu. Mai exact este vorba despre un proiect al Uniunii care să ajute 100 de orașe să devină neutre din punct de vedere climatic.

Prin asta până în 2030 s-ar reduce poluarea atmosferică și fnică, scăderea facturilor la energie și locuitorii ar avea parte de un stil de viață mai sănătos. 

Primarul a anunțat acest lucru pe Facebook.

Prezentăm mai jos postarea primarului municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, postare de pe Facebook:

Primăria municipiului Alba Iulia a depus cu succes la Comisia Europeană cererea de exprimare a interesului de a se alătura Misiunii Europene privind orașele inteligente și neutre din punct de vedere climatic, în strânsă colaborare cu managerii energetici ai municipalității: Agenția Locală pentru Energie Alba și SERVELECT.

Obiectivul misiunii Comisiei Europene este acela de a selecta 100 de orașe europene care să beneficieze de sprijinul Comisiei Europene pentru a deveni inteligente și neutre din punct de vedere climatic, până în anul 2030.

Orașele selectate vor acționa ca centre de experimentare și inovare care să le permită tuturor orașelor europene să le urmeze exemplul până în anul 2050.

Prin participarea la această inițiativă, orașele selectate vor fi situate în fruntea inovării în tranziția către neutralitatea climatică, parte integrantă a Pactului verde european, iar pe termen lung participarea activa la misiune va permite orașelor selectate să ofere beneficii multiple comunităților lor în ceea ce privește reducerea poluării atmosferice și fonice, reducerea congestionării, scăderea facturilor la energie și un stil de viață mai sănătos.

Îmi exprim speranța și dorința ca Alba Iulia să devină unul din cele 100 de orașe selectate, în baza argumentelor prezentate Comisiei Europene, din cadrul aplicației depuse. Alba Iulia are toate șansele să devină unul din cele 100 orașe neutre din punct de vedere climatic până în anul 2030, având în vedere că pe lângă resursele financiare, umane, logistice care vor fi disponibile orașelor selectate în cadrul Comisiei Europene, rămânem un beneficiar eligibil pentru a ne finanța proiectele verzi și de oraș inteligent, atât prin programele gestionate în cadrul mecanismului financiar multianual 2021-2027, cât și prin fondul pentru redresare și reziliență – PNRR. Din cele 80 miliarde de euro care sunt alocate României, o mare parte din fonduri merg către proiecte verzi și inteligente: 37 % din PNRR trebuie sa contribuie la tranziția verde a orașelor, iar 20% către digitalizare.

În procesul de evaluare a aplicațiilor depuse în cadrul Misiunii Comisiei Europene se va ține cont atât de criteriul geografic – pentru a asigura ca toate țările din Uniunea Europeană să fie reprezentate în cadrul Misiunii dar, totodată, vor cântări și inițiativele derulate până în prezent și angajamentele pe care orașele și le-au asumat pe termen mediu și lung, care pot contribui la această misiune.
Printre argumentele prezentate în cererea de exprimare a interesului, care ar putea contribui la selectarea Municipiului Alba Iulia în rândul celor 100 de orașe europene, se numără:

– Alba Iulia este semnatară a Convenției Primarilor pentru climă și energie a Comisiei Europene, unde ne-am angajat să reducem emisiile CO2 cu 40% până în anul 2030, comparativ cu anul de referință 2008. Planul de acțiune pentru energie și climă fiind aprobat în Consiliul local în luna decembrie a anului 2019;
– Începând cu luna aprilie 2021 Alba Iulia se află printre cele 5 orașe din România (alături de Bistrița, Cluj-Napoca, Tulcea și Roman) – care au aderat la Green City Accord – o altă inițiativă Comisiei Europene care încurajează dezvoltarea proiectelor verzi;

– Începând cu luna august 2021 Alba Iulia devine prima municipalitate din Transilvania care primește titlul Comunitate sustenabilă – European Energy Award. Evaluarea performanțelor a fost făcută pe baza a 79 de indicatori și 6 domenii de eficiență energetică. Obținerea acestei certificări europene oferite municipalității în prezența Excelenței Sale, Dl. Arthur Mattli – Ambasadorul Confederației Elveției în România, este rezultatul unui proces interdisciplinar într-o rețea de expertiză paneuropeană și al unei munci de echipă alături de Romania Green Building Council, Agenția Locală pentru Energie Alba și SERVELECT;

– Parteneriate valoroase cu actori relevanți la nivel internațional, cum ar fi colaborarea cu Jan Gehl, Banca Mondială sau ICLEI- cea mai mare organizație internațională dedicată dezvoltării sustenabile a orașelor, care reunește nu mai puțin de 2500 de administrații locale sau regionale;

– În Alba Iulia sunt, în prezent, construiți 16 km de piste de biciclete (din care una dintre cele mai spectaculoase piste de biciclete din Romania – celebra Transalpina de Mamut), alți 18 km de biciclete sunt în diferite stadii de implementare în cadrul unor proiecte cu finanțare nerambursabilă și pentru alți 12 km se întocmesc, în prezent, noi documentații tehnico-economice;

– Proiectele aflate în implementare, cu impact semnificativ asupra zonelor verzi ori a infrastructurii verzi a orașului.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

6 Comentarii

6 Comentarii

  1. cetatean

    marți, 01.02.2022 at 18:21

    Foarte frumos! Dar pina atunci ne „bucuram” de o mare poluare facuta de traficul greu pe ruta str. A.I. Cuza, T. Vladimirescu, Republicii si C. Motilor!

  2. pilu

    marți, 01.02.2022 at 18:34

    Auzi acolo: neutru din punct de vedere climatic. Iată ce spune DEX. . CLIMĂ- Totalitatea fenomenelor meteorologice (temperatură, vânturi, precipitații atmosferice) care caracterizează starea medie multianuală a unui loc; climat.
    Păi unde vedeţi voi poluare,zgomot,facturi la energie ?
    A fost depusă cu succes, de ce nu cu bunăvoinţă sau cu umor ? Vai de capul vostru cu comunicările voastre.

    • nicu

      miercuri, 02.02.2022 at 08:25

      coret

  3. Ovidiu

    marți, 01.02.2022 at 19:24

    Povesti!Nu mai cred de mult in clasa conducătoare..

  4. Gelu Stoian

    miercuri, 02.02.2022 at 11:43

    ” Cu O Floare, ( 16 Km,in prezent + 18Km, in diverse stadii de implementare, + inca 12 Km cu noi dumentatii – de piste pt. biciclete ) Nu se face PRIMAVARA ( municipiul Alba Iulia= Oras neutru din punct de vedere climatic ) Nici intr-o MIE de ANI, Dle Primar Gabriel Plesa. Trebuie PLANTATI Copaci ( In Locul Celor TAIATI intre Monumentul Custozza Si Fosta Unitate Militara ) in Parcuri, Create Parcuri NOI cu Plantatii de Copaci in interiorul LOR, SI Eliminata Poluarea Produsa De Traficul Madinilor de Aprovizioinare, ce au Motoare Diesel, CU Motorina, si a autoturismelor PRIN ORAS !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  5. Mario

    joi, 03.02.2022 at 18:07

    Ne mănâncă praful peste tot în oras si el spera la oraș verde. De exemplu în cartierul Anghel Saligny zici ca ești în desert atâta praf este.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax