Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Primele de carieră didactică şi profesională, acordate în luna octombrie a fiecărui an. Până când vor putea fi utilizate

Publicat

Primele de carieră didactică şi profesională, acordate în luna octombrie a fiecărui an. Prima de carieră didactică şi prima de carieră profesională pentru personalul didactic şi cel administrativ se acordă începând cu luna octombrie a fiecărui an şi va putea fi utilizată până în luna octombrie a anului următor inclusiv, prevede o lege publicată recent în Monitorul Oficial. 

În prezent, prima de carieră didactică are o valoare nominală de 1.500 lei net iar prima de carieră profesională se acordă în limita unui plafon anual de 500 de lei net/an școlar/universitar. 

Legea privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 87/2023 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 58/2023 privind unele măsuri pentru acordarea unei prime de carieră didactică pentru personalul didactic și didactic auxiliar, precum și unei prime de carieră profesională pentru personalul nedidactic din învățământul de stat, suportate din fonduri externe nerambursabile, și pentru modificarea unor acte normative în domeniul educației, a fost publicată vineri, 4 octombrie, în Monitorul Oficial.

Primele de carieră didactică şi profesională, acordate în luna octombrie a fiecărui an

Potrivit documentului, prima de carieră didactică se acordă începând cu luna octombrie a fiecărui an și va putea fi utilizată până în luna octombrie a anului următor inclusiv.

Prima de carieră didactică se acordă și pentru următorii ani școlari/universitari, respectiv în perioada anilor școlari/universitari 2023 – 2024 până în anul școlar/universitar 2026 –
2027 inclusiv, pentru a susține cariera didactică a personalului didactic din sistemul de învățământ preuniversitar și universitar de stat, în conformitate cu obiectivele Programului Educație și Ocupare 2021 – 2027 și în limita fondurilor disponibile cu această destinație, și va putea fi utilizată până în luna octombrie a anului următor inclusiv.

Legea mai prevede că prima de carieră se acordă pe suport electronic.

Potrivit legii, de prima de carieră didactică beneficiază personalul din învățământul preuniversitar, respectiv cadrele didactice, didactice auxiliare din învățământul preuniversitar de stat, precum și cadrele didactice din sistemul de învățământ universitar de stat care dețin gradul didactic de conferențiar, șef de lucrări/lector și asistent universitar, precum și personalul didactic auxiliar din sistemul de învățământ universitar, aflat în activitate într-un an școlar/universitar începând cu anul școlar/universitar 2022 – 2023 până în anul școlar/universitar 2026 – 2027 inclusiv.

De prima de carieră profesională beneficiază personalul administrativ din învățământul preuniversitar aflat în activitate într-un an școlar începând cu anul școlar 2022 – 2023 până în anul școlar 2026 – 2027 inclusiv, precum și personalul administrativ din învățământul universitar aflat în activitate într-un an universitar începând cu anul universitar 2022 – 2023 până în anul universitar 2026 – 2027 inclusiv, care beneficiază de cursuri de pregătire profesională.

Prima de carieră didactică: 1.500 de lei

Prima de carieră didactică are o valoare nominală de 1.500 lei net. Aceasta se acordă pe suport electronic, ca formă de susținere a activității didactice.

Prima de carieră didactică vizează următoarele categorii principale de cheltuieli:

  • cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
  • cheltuieli pentru echipamente IT și alte echipamente didactice de tehnologia informației asimilate;
  • cheltuieli privind cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
  • un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.

Prima de carieră didactică se acordă începând cu luna octombrie a fiecărui an și va putea fi utilizată până în luna octombrie a anului următor inclusiv.

Prima de carieră profesională: 500 de lei

Prima de carieră profesională se acordă în limita unui plafon anual de 500 de lei net/an școlar/universitar.

Aceasta se acordă personalului administrativ din învățământul preuniversitar aflat în activitate într-un an școlar începând cu anul școlar 2023 – 2024 până în anul școlar 2026 – 2027 inclusiv, precum și personalul administrativ din învățământul universitar în activitate într-un an universitar începând cu anul universitar 2023 – 2024 până în anul universitar 2026 – 2027, pe suport electronic.

Prima de carieră profesională se acordă începând cu luna octombrie a fiecărui an și va putea fi utilizată până în luna octombrie a anului următor inclusiv.

Prima de carieră profesională este suportată din Programul Educație și Ocupare 2021-2027, în limita bugetului disponibil pentru această categorie de măsură și în conformitate cu regulile de eligibilitate ale programului operațional.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate