Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Primele două eco-muzee din județul Alba vor fi deschise în toamna anului 2013, la Gârda și Șugag

Publicat

În toamna anului 2013, județul Alba va fi unul dintre foarte puținele locuri din România care va oferi vizitatorilor săi două eco-muzee. Acesta este un proiect al Consiliului Județean Alba, început în urmă cu mai mulți ani și care, potrivit directorului Direcției Tehnice, Dan Popescu, va deveni realitate în acest an. Acestea vor fi amenajate în zonele Gârda și Șugag și vor implica toate valorile locale: naturale, tradiționale, sociale, spirituale.

Directorul Direcției Tehnice a Consiliului Județean Alba, Dan Popescu, ne-a vorbit despre ceea ce înseamnă un eco-muzeu și cum vor arăta cele mai noi spații de acest gen din județul Alba. În centru se va găsi un punct de informare turistică și vânzare de bilete, stabilit într-o casă tradițională, iar de acolo se pornește, în funcție de preferințe, pe diverse trasee amenajate în zonă.

„Într-un eco-muzeu se adună toate valorile materiale-imateriale și tradiționale într-o structură. Un turist care vine și se poziționează în zona eco-muzeului, merge la centrul de informare și consultă oferta: locuri de fotografiat, puncte de degustare de produse naturale fabricate de localnici (miere, vin, țuică, specialități locale brânză etc) sau chiar locuri în care se poate lua masa, mori de vânt, cascade. Pentru tot produsul se va achiziționa un bilet, al cărui preț și durată de valabilitate va fi stabilit”, a explicat Dan Popescu.

„Pe lângă traseele propriu-zise, un eco-muzeu are și rolul de conștientizare a valorilor locale. Tot ce generează zona respectivă poate fi inclus în eco-muzeu. Caracterul eco-muzeului nu are doar valori palpabile, ci și imateriale: colindul și primitul colindătorilor, tăiatul porcului, coborâtul oilor și altele. Toate acestea vor permite realizarea unui calendar al evenimentelor, ce face ca eco-muzeele să poată fi vizitate pe tot parcursul anului”, a precizat directorul Direcției Tehnice.

Pentru realizarea unui eco-muzeu, este necesară amenajarea punctului central de informare și semnalizarea locului, creionarea traseelor, instituționalizarea zonei, valorificarea produselor, restaurarea obiectivelor necesare, calculați timpii parcurgerii unui traseu, căutate locurile cu accesibilitate, adaptate la nevoile oamenilor.

Ca suprafață, eco-muzeele se vor putea întinde pe mai multe localități, constituindu-se într-o rețea. Primul eco-muzeu se va amenaja în zona Munților Apuseni în Gârda, iar al doilea în zona Șureanu, între Pianu, Săsciori și Șugag. Eco-muzeul de la Gârda va fi realizat în parteneriat cu Alin Moș, directorul Parcului Natural Apuseni și Giuseppe Petrusse din Bergamo, Italia – președintele rețelei eco-muzeelor din lume. Până în prezent, au avut loc discuții și cu primăriile localităților vizate. Pentru realizarea celor două eco-muzee, investiția Consiliului Județean nu va depăși 300.000 de lei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate