Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Primul loc pe podium pentru Colegiul Militar Liceal „Mihai Viteazul” Alba Iulia la concursul naţional „Cultură și civilizație în România”

Publicat

Județul Alba, reprezentat, pentru a șaptea oară consecutiv, de echipajul Colegiului Militar Liceal „Mihai Viteazul” din Alba Iulia a obţinut locul I la etapa națională a Concursului Național „Cultură și civilizație în România”. Competiţia s-a desfășurat în perioada 2-5 iunie 2014, la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București.

Gazda evenimentului a fost Inspectoratul Școlar al Municipiului București, care a asigurat celor 35 de echipaje participante cele mai bune condiții de concurs.
Echipajul județului Alba, format din elev caporal Aurora Pavel, elev caporal Ioana Bogdan și elev caporal Radu Ghișoiu, a prezentat lucrarea „Stremț -File de monografie”.

La proba practică elevii militari au prezentat o scenetă în care au inclus cele mai relevante episoade din istoria localității, elemente specifice ale obiceiurilor și tradițiilor locale, cântece și dansuri specifice, precum și povești de viață ale locuitorilor comunei, reușind să obțină aplauzele publicului și felicitările juriului. În elaborarea portofoliului teoretic au fost sprijiniți de Cristian Florin Bota, cel care a fost ghidul în comuna Stremț și care a oferit fotografii vechi și documente originale din colecția personală. Pentru proba practică Ioan Homană a împrumutat costume originale și i-a ajutat pe elevi să aleagă cele mai reprezentative cântece și strigături.
„Cultură și civilizație în România” este un concurs interdisciplinar ce reunește discipline precum: limba și literatura română, istorie, științe socio-umane, religie și presupune atât probe practice cât și teoretice. Proba teoretică constă într-un portofoliu de prezentare și un proiect de conservare pe care fiecare echipaj trebuie să-l elaboreze în conformitate cu regulamentul concursului, iar proba practică se desfășoară cu public în fața unui juriu deosebit de exigent. Fiecare echipaj a avut la dispoziție 15 minute pentru a prezenta proba practică, spectatorii vizionând un spectacol la care fiecare echipaj și-a ales modalitatea de prezentare: dans, cântec, scenete, prezentări ppt, prezentări video etc.

Într-o singură zi cei prezenți au călătorit prin cele 35 de județe reprezentate la concurs descoperind comori ale civilizației tradiționale, obiceiuri de mult uitate pe care elevii, îndrumați de profesori, le-au readus la viață.
Prin intermediul proiectului Comenius „Trois langues deux cultures la meme famille latine” finanțat de Comisia Europeană vor fi promovate la nivel internațional valorile culturii tradiționale și tezaurul folcloric al județului Alba. De asemenea, cu sprijinul Consiliului Județean Alba, ansamblul folcloric al Colegiului Militar Liceal „Mihai Viteazul” va reprezenta județul Alba la cea de-a 51-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor pentru Tineri „Europeada”, ce se va desfășura în perioada 23-28 iulie 2014, la Kielce, în Polonia.
Premiul I obținut la această ediție vine să completeze rezultatele excelente obținute în ultimii ani, premiul II la ediția 2013, premiul I la ediția 2012, premiul III la ediția 2011, mențiune la edițiile din 2010, respectiv 2009.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax