Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Problemele din sistemul de sănătate județean, discutate la o întâlnire a managerilor de spitale din Alba. Se dorește colaborarea între unitățile sanitare


Publicat

hoti in spitaleNecesitatea elaborării, la nivelul fiecărei unități sanitare, de protocoale care vizează transferul pacientului critic, acorduri de colaborare între unitățile spitalicești privind transferul și planuri albe la nivelul unităților sanitare în caz de dezastre sau accidente cu victime multiple a fost aduse în discuție la o întâlniri la care au participat manageri de la toate spitalele din județ Alba dar și reprezentanții DSP și ADR. 

Planul alb este un răspuns al unităților sanitare cu paturi în cazul unui aflux masiv de pacienți în urma unui accident colectiv, calamități epidemii sau pandemii.

Prezent la întâlnire, șeful Unității de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Alba Iulia, a declarat că protocolul de transfer al pacientului critic trebuie respectat.

”Am vrut, alături de conducerea DSP Alba, să punem la punct lucrurile acestea. Să fim mult mai clari și mai conciși în ceea ce privește procedura de transfer, respectarea protocolului de transfer pentru că altfel primii care au de suferit sunt pacienții (…) Cerem respectarea strictă a legislației”, a spus Aurel Crișan.

Direcția de Sănătate Publică Alba își propune să joace rolul de mediator, de punct de sprijin unde este nevoie și de critic obiectiv în cazul derapajelor.
Reprezentanții DSP Alba au mai vorbit despre noutăți în ceea ce privește legislația sanitară, respectiv metodele de lucru în vederea unei bune raportări a infecțiilor nosocomiale și a combaterilor acestora.

De asemenea, managerii de spitale din Alba au fost de acord cu elaborarea unei strategii județene de sănătate, document care va avea la bază strategia națională de sănătate, adaptată la cerințele și necesitățile județului Alba. Toate acestea au ca scop îmbunătățirea calității actului medical precum și creșterea satisfacției cetățeanului de rând, beneficiar al serviciilor medicale.

”Consider că întâlnirea de astăzi a fost un real succes deoarece toți reprezentanții unităților spitalicești din județul Alba au căzut de acord cu privire la adoptarea unei strategii județene de sănătate. Această strategie își dorește să pună în centrul atenției omul de rând și nevoie sale. Trebuie să ținem cont că nevoile pacienților din județul Alba nu sunt, tot timpul, aceleași cu ale pacienților din alte zone ale țării. Strategia noastră va fi realizată ținând cont, bineînțeles, de planul național de sănătate. Sistemul de sănătate din România și implicit din județul Alba trebuie să țină pasul cu dezvoltarea societății per ansamblu, cu nevoile beneficiarilor la momentul actual. Strategia va fi realizată în concordanță cu nevoile fiecărei zone din județ și în baza propunerilor venite de la spitale”, a spus directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.

Ședința a avut ca scop și identificarea de soluții privind modernizarea infrastructurii prin absorbția fondurilor europene, protocoale și acorduri de colaborare între unitățile spitalicești.

Despre posibilitatea accesării fondurilor europene a vorbit Monica Jurj, expert Programe Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru.

”Astăzi am vorbit despre finanțarea infrastructurii de sănătate din județul Alba prin intermediul Programului Operațional Regional. Sunt două priorități de investiții care ar putea fi accesate de către spitale sau de instituții care au legătură cu acest domeniu și prin urmare se pot pregăti deja proiectele astfel încât în momentul deschiderii apelurilor să avem deja proiecte eligibile și complete. Practic, pe prioritatea de investiții 3.1 a Programului Operațional Regional se va deschide în luna septembrie un apel de proiecte adresat reabilitării termice a clădirilor publice și au prioritate spitalele și centrele sociale. Ele sunt punctate suplimentar și aici se pot face foarte multe investiții în ceea ce privește anveloparea, instalațiile și inclusiv achiziția de sisteme de obținere a energiei prin surse regenerabile. De asemenea, am vorbit despre prioritatea de investiții 8.1 a Programului Operațional Regional care va finanța, începând cu anul viitor, infrastructura sanitară și socială. Vom putea finanța centrele comunitare integrate, unitățile de primiri urgențe și, de asemenea, se vor finanța ambulatoriile. Prioritățile de investiții din cadrul POR sunt, acum, accesibile. Ele trebuie accesate anul acesta începând cu luna septembrie și anul viitor, ianuarie februarie, iar mai încolo nu vor fi disponibile”, a spus Monica Jurj.
La întâlnire au participat reprezentanți de la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia, Spitalul Municipal Aiud, Spitalul de Pneumofiziologie, Spitalul Orășenesc Câmpeni, Spitalul de Boli Cronice Câmpeni, Spitalul de Boli Cronice Câmpeni, Spitalul Municipal Blaj, Spitalul Municipal Sebeș, Spitalul Orășenesc Cugir, Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România și Casa de Asigurări de Sănătate Alba.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Wolf

    duminică, 31.07.2016 at 11:44

    Daca strategia de sanatate a judetului o va face o firma privata pe 50.000 de euro in loc sa o faca specialistii DSP Alba ca sarcina de munca, judetul nu a realizat nimic pozitiv. Doar a sifonat bani.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Persoanele care nu au cotizat suficient pentru pensie, vor putea să-și achite contribuțiile pentru o perioadă de 6 ani. CONDIȚII

Publicat

Persoanele care nu îndeplinesc condiția stagiului minim de cotizare pentru a accede la o categorie de pensii vor putea avea posibilitatea să contribuie la sistem. Acestea vor putea plăti contribuțiile de asigurări sociale pe o perioadă de 6 ani anterioară datei încheierii contractului de asigurare socială se arată într-un proiect de ordonanță pus în dezbatere publică marți pe siteul Ministerului Muncii și Protecției Sociale

Potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, publicat de Ministerul Muncii, prin derogare de la prevederile legii, „persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”.

Vezi AICI documentul publicat de Ministerul Muncii

Proiectul mai prevede că până la data de 1 septembrie 2021, persoana care îndeplinește condițiile poate încheia un contract de asigurare socială în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă, pensiei anticipate sau pensiei anticipată parțială.

Contractul de asigurare socială se încheie între persoana interesată şi casa teritorială de pensii competentă, în funcție de domiciliul sau reşedinţă persoanei.

Condiții pentru solicitanți

La încheierea contractului de asigurare socială, solicitantul completează o declaraţie, din care să reiasă că, în perioada înscrisă în contractul de asigurare socială pentru care se solicită asigurarea trebuie să îndeplinească următoarele condiții cumulative:

a) nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia;

b) nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii;

c) la data încheierii contractului de asigurare socială nu are calitatea de pensionar.

Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele care se încadrează în perioada cuprins între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data încheierii contractului de asigurare socială.

„În situații excepționale, determinate de distrugerea, degradarea sau pierderea carnetului de muncă, declarate în condițiile legii, angajatorul/angajatorii a/au încetat activitatea și/sau dacă arhiva acestuia/acestora nu mai poate fi identificată, perioadele prevăzute pot fi valorificate pe baza informațiilor, respectiv datelor preluate din carnetele de muncă, existente în arhiva electronică creată în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 1.768/2005 privind preluarea din carnetele de muncă a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat în sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001, cu modificările și completările ulterioare.

Arhiva electronică cuprinde atât datele preluate din carnetele de muncă cât și carnetele de muncă scanate”, mai prevede proiectul de ordonanță de urgență.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Bărbat oprit în trafic la Cugir, a prezentat un permis de conducere maghiar, fals. Polițiștii i-au făcut dosar penal

Publicat

politie, IPJ, masina politie, girofar, politie ziua

La data de 11 august 2020, în jurul orei 13.20, polițiștii rutieri din Cugir au oprit, pentru control, pe strada Râul Mic din Cugir, un autoturism, condus de un bărbat, de 47 de ani, din comuna Popești, județul Bihor.

La control, conducătorul auto a prezentat un permis de conducere eliberat de autoritățile maghiare, însă, din primele verificări efectuate de polițiști, se presupune că documentul ar fi fals, întrucât bărbatul nu figurează în bazele de date ca fiind posesorul uni permis de conducere.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere fără permis și uz de fals.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Școala Primară din satul Târsa, comuna Avram Iancu, va fi reabilitată printr-un proiect de peste 1,1 milioane de lei

Publicat

Școala Primară din satul Târsa, comuna Avram Iancu, va fi reabilitată și modernizată printr-o investiție de peste 1,1 milioane de lei.

Lucrările se vor derula pe parcursul a 4 ani, având în vedere ca execuţia acestora nu va afecta orele de curs.

Primăria Avram Iancu a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor pentru obiectivul „Reabilitare Școală Primară Târsa pentru activități recreative în satul Târsa, comuna Avram Iancu”.

Valoarea totală estimată este de 1.103.674,36. 

Potrivit documentației de avizare a lucrărilor de intervenție, construcţia studiată a fost realizată în perioada anului 1964. Ulterior s-a mai executat o extindere. Clădirea are un regim de înălţime P cu structura de rezistenţă alcătuită din:

– fundaţii continue din zidărie de piatră pe zona veche şi din beton pe zona extinderii ulterioare;

– pereţi portanţi din zidărie de cărămidă, fără sâmburi şi centuri de beton armat, pe zona veche şi din zidărie de BCA pe zona extinderii;

– planşeu pe structură din lemn peste parter pe zona veche şi din beton armat pe zona extinderii;

– acoperiş de tip şarpantă din lemn, cu învelitoare din tablă.

Potrivit documentului citat, obiectivul principal al lucrărilor de reabilitare îl reprezintă îmbunătățirea infrastructurii educaționale. Se dorește dezvoltarea unui sistem de educație pe plan local care să asigure creșterea ocupabilității, adaptabilității și mobilității forței de muncă. Se mai urmărește eficientizarea modalitătii de organizare a actului educațional și creșterea gradului de implicare a populației școlare, prin crearea de condiții optime în cadrul Școlii primare.

 

Realizarea lucrărilor de interventie mai au drept scop creșterea performanței energetice a clădirii, respectiv reducerea consumurilor energetice pentru încălzire și iluminat, în condițiile asigurării și menținerii climatului termic interior.

 

Compartimentare propusă:

– sală de clasă – 48,92 mp

– direcțiune – 12,28 mp

– hol – 4,82 mp

– coridor – 84,61 mp

– sală de activități – 46,51 mp

– sală de clasă – 46,40 mp

– sală de clasă – 29,45 mp

– hol – 14,16 mp

– sală de clasă – 51,46 mp

– cancelarie – 11,94 mp

– centrală termică – 9,93 mp

– hol – 4,38 mp

– grup sanitar – 6,67 mp

– grup sanitar băieți – 12,58 mp

– hol – 8,72 mp

– grup sanitar fete – 15,21 mp

– hol acces – 15,57 mp

Investitia se va derula pe parcursul a 4 ani calendaristici (48 de luni) având ȋn vedere ca execuţia lucrărilor să nu afecteze orele de curs.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Atenționare COD GALBEN de furtuni în ALBA și alte județe din țară. Averse, descărcări electrice, vijelii, grindină

Publicat

Județul Alba și alte zone din țară se află și astăzi sub atenționare Cod Galben de furtuni.

Între orele 12.00 și 23.00, la munte, în jumătatea de nord a Olteniei și a Munteniei, precum și în sud-vestul Transilvaniei și al Moldovei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină.

Cantitățile de apă vor depăși 20-25 l/mp și izolat 40-50 l/mp.

Manifestări de instabilitate atmosferică se vor semnala pe arii restrânse și în restul țării.

sursă: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate