Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Procedură pentru persoanele păgubite în cazul accidentelor cu autor necunoscut. CUM pot obţine datele șoferului vinovat


Publicat

accident rca

Persoanele păgubite în cazul accidentelor cu autor necunoscut pot să obțină, de la Fondul de protecție a victimelor străzii (FPVS), date despre vehiculul sau șoferul responsabil de producerea incidentului. Potrivit prevederilor legale, păbubiții trebuie să urmeze o procedură simplă.

În baza legii, persoanele păgubite în urma unui accident auto pot obține datele vehiculului sau ale șoferului responsabil de producerea incidentului, prin transmiterea unei solicitări către FPVS, potrivit Ordinului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor nr. 1 /2008.

Procedura a fost introdusă la nivel european pentru a permite păgubiților să afle cu ușurință denumirea asiguratorului răspunzător de vehiculul implicat în accident. În același timp, regulile permit aflarea identității șoferului responsabil de producerea accidentului atunci când, de exemplu, despăgubirile pot fi obținute doar de la acesta (când lipsește asigurarea sau când prejudiciul depășeste suma asigurată).

Fondul este constituit de către toți asiguratorii autorizați să încheie asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA), iar atribuțiile sale sunt atât de organism de plată și de compensare, cât și de centru de informare.

Potrivit informațiilor publicate pe siteul Autorității de Suraveghere Financiară persoanele prejudiciate prin accidente de vehicule neasigurate pentru riscuri de răspundere civilă sau produse de autori neidentificaţi se pot adresa Fondului de Protecție a Victimelor Străzii (FPVS) pentru plata despăgubirilor.

FPVS este o asociaţie cu personalitate juridică distinctă, înfiinţată în anul 2006, având ca membri toate societăţile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă a autovehiculelor (RCA). 

Atribuţiile FPVS, consacrate în Directivele europene şi preluate în legislaţia internă prin norme emise de CSA, sunt următoarele:
• organism de plată a despăgubirilor către persoanele prejudiciate prin accidente de vehicule neasigurate pentru riscuri de răspundere civilă sau cu autori neidentificaţi;
• centru de informare;
• organism de compensare.

Acest organism este creat şi funcţionează în toate statele membre ale Spaţiului Economic European şi în Elveţia şi este denumit fond de garantare. În România, la fel ca și în Italia, acest organism este denumit Fond de Protecţie a Victimelor Străzii.

În calitate de Organism de plată a despăgubirilor, FPVS este destinat plăţilor de despăgubiri pentru vătămări corporale sau decese, dacă autorul a rămas neidentificat, respectiv plăţilor de despăgubiri pentru avarierea ori distrugerea de bunuri şi vătămări corporale sau decese, dacă vehiculul, respectiv tramvaiul, a fost neasigurat.

FONDUL DE PROTECŢIE A VICTIMELOR STRĂZII

Str. Vasile Lascăr 40-40 bis, et. 5, RO – 020502, sector 2, Bucureşti
Tel: 0213001880; 0318053406; 0318053407
Fax: 0213123182

Fondul de protecție a victimelor străzii poate să furnizeze, la cerere, următoarele date:

– numele și adresa societății de asigurare a vehiculului;

– numele și adresa reprezentantului de despăgubiri al societății de asigurare a vehiculului în statul de reședință al persoanei păgubite;

– numărul poliței de asigurare;

– numele și adresa organismului autorizat să primească și să soluționeze cererile de despăgubire în statul de reședință al persoanei păgubite, pentru vehiculele vinovate de producerea accidentului sau proprietarii acestora, în cazul în care beneficiază de scutire de la obligativitatea încheierii poliței RCA.

FPVS poate să furnizeze tot la cerere, dacă păgubiții fac dovada existenței unui  interes legitim, numele și adresa proprietarului, ale conducătorului obișnuit sau ale utilizatorului vehiculului vinovat de producerea accidentului.

Pentru solicitarea datelor vehiculului, cererea poate fi formulată în limba română, engleză, franceză sau germană, iar aceasta poate fi transmisă FPVS prin telefon, fax sau e-mail. Potrivit Ordinului CSA nr. 1/2008, ”în solicitare se vor indica numărul de înmatriculare al vehiculului vinovat de producerea accidentului, precum și orice alte informații care să permită identificarea statului în care acesta are locul obișnuit de stationare, data și locul producerii accidentului, statul de rezidență al persoanei/persoanelor prejudiciate”.

Pentru datele proprietarului, ale șoferului obișnuit sau ale celui vinovat de accident, cererea trebuie transmisă numai prin poștă. „În solicitare se vor indica numărul de înmatriculare al vehiculului vinovat de producerea accidentului, precum și orice alte informații care să permită identificarea statului în care acesta are locul obișnuit de staționare, data și locul producerii accidentului, statul de rezidență al persoanei/persoanelor prejudiciate, precum și dovada interesului legitim al acestora pentru obținerea informațiilor solicitate”, se mai arată în actul normativ precizat.

Informațiile sunt transmise solicitantului, după caz, prin fax, e-mail, telefon sau poștă, în română, engleză, franceză sau germană. Dacă datele pot fi accesate direct de către FPVS, acestea sunt furnizate de îndată. În caz contrar, Fondul informează solicitantul cu privire la acest lucru în maximum 14 zile și apoi începe o investigație ale cărei rezultate sunt comunicate imediat ce sunt obținute.

FPVS trebuie să furnizeze datele solicitate de păgubiți, conform normelor CSA, în oricare dintre următoarele situații:

– accidentul a fost produs în România de către un vehicul care are locul obișnuit de staționare în România și partea sau părțile păgubite sunt persoane fizice, juridice ori rezidenți din România sau din statele Spațiului Economic European;

– accidentul a fost produs într-un stat al cărui Birou național a aderat la Sistemul Carte Verde, altul decât România, de către un vehicul care are locul obișnuit de staționare în România și persoanele păgubite sunt persoane fizice sau juridice române ori rezidenți din România sau din statele Spațiului Economic European;

– accidentul a fost produs într-un stat al cărui Birou național a aderat la Sistemul Carte Verde, altul decât România, de către un vehicul dintr-un stat din Spațiul Economic European și persoanele păgubite sunt persoane fizice sau juridice române ori rezidenți din România.

Asigurarea vehiculelor se face doar prin intermediul unei polițe RCA. Cu ajutorul acestui document se pot obține despăgubiri pentru daunele și/sau pentru decesul/vătămările corporale suferite în urma unui accident auto. Potrivit Normei Autorității de Supraveghere Financiară nr. 23/2014, la încheierea unei asigurări, asiguratorul este obligat să emită polita RCA, vinieta și documentul internațional de asigurare.

Pentru vehiculele înmatriculate/înregistrate în România, asigurarea obligatorie RCA se încheie pe perioada determinată, anual sau semestrial, iar polița trebuie să includă o serie de informații obligatorii. „Polița de asigurare RCA conține în mod obligatoriu informații despre părțile implicate în contract, perioada de valabilitate a asigurării, limitele maxime de despăgubire stabilite de asigurator, prima de asigurare, comisionul de intermediere sau cheltuiala medie de achiziție directă, clasa bonus-malus și numărul de înmatriculare/înregistrare ori numărul de identificare al vehiculului, precum și statele în care acest document are valabilitate”, scrie în actul normativ.

Dăca un accident auto se produce în perioada de valabilitate a poliței RCA, despăgubirile bănești se acordă pentru:

– vătămări corporale/deces, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial;

– pagube materiale;

– pagube reprezentând consecința lipsei de folosință a vehiculului avariat;

– cheltuieli de judecată făcute de persoana păgubită.

Zece societăți sunt asigurate de ASF, în prezent, să încheie polițe RCA. Acestea sunt Allianz-Țiriac, Generali, Asigurarea Românească – Asirom, Euroins, Astra, Omniasig, Carpatica, Groupama, Uniqa și City.

Polițele RCA pot fi verificate online cu ajutorul unei baze de date online puse la dispoziție de ASF.

Printr-o decizie publicată în 2010 în Monitorul Oficial, Înalta Curte de Casatie și Justitie (ICCJ) a stabilit că, în cadrul proceselor penale, FPVS poate fi obligat singur la plata daunelor rezultate în urma accidentelor de vehicule neasigurate.

Potrivit Deciziei ICCJ nr. 3/2010 „în procesul penal, Fondul de protecție a victimelor străzii are calitatea de parte responsabilă civilmente și poate fi obligat singur, iar nu în solidar cu inculpatul, la plata despăgubirilor civile către persoanele păgubite prin accidente de vehicule neasigurate”. Documentul este obligatoriu pentru toate instanțele de la momentul publicării în Monitor.

sursa: avocatnet.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Montarea grinzilor la pasajul de cale ferată pe lotul 2 al Autostrăzii Sebeș-Turda, lângă Teiuș

Publicat

Antreprenorul lotului doi al Autostrăzii Sebeș-Turda, Aktor, a coordonat lucrări de montaj la pasajul de cale ferată în zona nodului rutier Teiuș. Circulația trenurilor a fost afectată de lucrare.

Au fost montate grinzi metalice de mari dimensiuni la pasajul peste magistrala CF 300, la Teiuș. Lotul 2 din autostrada A10, între Alba Iulia (Sântimbru) și Aiud, de 24,25 km, este la stadiu de 78%, iar autoritățile estimează că lucrările vor fi finalizate și se va da în circulație anul viitor în primăvară.

Citește și Când va fi completă A10. Ministrul Transporturilor a anunțat noul termen de finalizare a lotului doi al Autostrăzii Sebeș-Turda

Lot 2: Sântimbru (Alba Iulia) – Aiud (Rădești); 24,25 km, de la km 17+000 la km 41+250; proiectul include nod rutier la Teiuş (km 26)

Antreprenor: Asocierea Aktor Technical Societe Anonyme (Aktor S.A.) – S.C. Euro Construct Trading 98 S.R.L.

Valoare proiect: 549.332.493,62 lei fără TVA (din care 466.932.619,58 – lei Fonduri Coeziune 85% şi 82.399.874,04 lei Guvernul României 15%)

Data începerii (proiect): 2.12.2014 (perioada execuţie iniţială: 4 luni pentru realizarea Proiectului Tehnic, până la data de 2.04.2015, 18 luni pentru execuţie, până la 2.10.2016; perioada de garanţie: 48 luni)

Contract supervizare inginer Asocierea SC KAPPA – Arhchitects & Engineers SRL – SALFO & Associates SA: 5.719.331,21 lei fără TVA

Data finalizării (proiect): 30.11.2020 / contract proiectare și execuție cu întârzieri majore înregistrate; a fost acordată de către inginer o extensie de timp

Stadiu fizic: 78.00%

Vezi și LIVE VIDEO: Prima deplasare pe Lotul I al Autostrăzii Sebeș-Turda, înainte de inaugurare. Cum arată tronsonul de drum

Pe lotul 2, în 2017, avansul de lucrări a fost de aproape 30%. La începutul anului 2017, lucrările erau la stadiu de 15% şi în decembrie 2017 ajunseseră la 44%. În august 2018, se ajunsese doar la 45,69%. În aprilie 2019, stadiul lucrărilor era de 49,5%. În ianuarie 2020 era la 61,5%, în luna mai 2020, stadiul lucrărilor era de 67,1%.

Stadiu financiar: 68,00 %

Dată deschidere (estimat) 31 decembrie 2020, actualizat mai 2021.

sursa imagini: CNAIR (Facebook)

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în ALBA până duminică, de alegeri. Cât de mult cresc temperaturile. Prognoza meteo de weekend, 4-6 decembrie

Publicat

soare

Vremea se încălzește în următoarele trei zile în județul Alba. Meteorologii anunță temperaturi maxime de 10-11 grade Celsius.

Va fi vreme cu nori și soare, iar minimele nu vor mai fi negative, cu excepția nopții de duminică.

La munte, vor fi maxime de 6 grade la Oașa și 8 grade la Arieșeni.

Vă prezentăm prognoza meteo în localități din județul Alba, în perioada 4-6 decembrie:

Vineri, 4 decembrie

Alba Iulia: minime de 1 grad Celsius, maxime de 8 grade Celsius; nori și soare

Sebeș: minime de 1 grad Celsius, maxime de 8 grade Celsius; nori și soare

Șugag: minime de 2 grade Celsius, maxime de 7 grade Celsius; nori și soare

Oaşa: minime de 0 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; nori și soare

Aiud: minime de 1 grad Celsius, maxime de 9 grade Celsius; nori și soare

Blaj: minime de 1 grad Celsius, maxime de 9 grade Celsius; nori și soare

Ocna Mureş: minime de 2 grade Celsius, maxime de 9 grade Celsius; nori și soare

Zlatna: minime de 3 grade Celsius, maxime de 9 grade Celsius; nori și soare

Abrud: minime de 2 grade Celsius, maxime de 9 grade Celsius; nori și soare

Cîmpeni: minime de 2 grade Celsius, maxime de 9 grade Celsius; nori și soare

Arieşeni: minime de 1 grad Celsius, maxime de 8 grade Celsius; nori și soare

Cugir: minime de 1 grad Celsius, maxime de 8 grade Celsius; nori și soare

Sâmbătă, 5 decembrie

Alba Iulia: minime de 0 grade Celsius, maxime de 8 grade Celsius; nori și soare

Sebeș: minime de 0 grade Celsius, maxime de 8 grade Celsius; nori și soare

Șugag: minime de 1 grad Celsius, maxime de 8 grade Celsius; nori și soare

Oaşa: minime de -1 grad Celsius, maxime de 6 grade Celsius; nori și soare

Aiud: minime 0 grade Celsius, maxime de 9 grade Celsius; nori și soare

Blaj: minime de 0 grade Celsius, maxime de 9 grade Celsius; nori și soare

Ocna Mureş: minime de 2 grade Celsius, maxime de 10 grade Celsius; nori și soare

Zlatna: minime de 3 grade Celsius, maxime de 10 grade Celsius; nori și soare

Abrud: minime de 2 grade Celsius, maxime de 9 grade Celsius; nori și soare

Cîmpeni: minime de 2 grade Celsius, maxime de 9 grade Celsius; nori și soare

Arieşeni: minime de 0 grade Celsius, maxime de 8 grade Celsius; nori și soare

Cugir: minime de 0 grade Celsius, maxime de 8 grade Celsius; nori și soare

Duminică, 6 decembrie

Alba Iulia: minime de -2 grade Celsius, maxime de 9 grade Celsius; predominant noros

Sebeș: minime de -2 grade Celsius, maxime de 9 grade Celsius; predominant noros

Șugag: minime de 0 grade Celsius, maxime de 8 grade Celsius; predominant noros

Oaşa: minime de -3 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; predominant noros

Aiud: minime de -1 grad Celsius, maxime de 9 grade Celsius; predominant noros

Blaj: minime de -1 grad Celsius, maxime de 9 grade Celsius; predominant noros

Ocna Mureş: minime de -1 grad Celsius, maxime de 9 grade Celsius; predominant noros

Zlatna: minime de 2 grade Celsius, maxime de 11 grade Celsius; predominant noros

Abrud: minime de 1 grad Celsius, maxime de 9 grade Celsius; predominant noros

Cîmpeni: minime de 1 grad Celsius, maxime de 9 grade Celsius; predominant noros

Arieşeni: minime de -1 grad Celsius, maxime de 8 grade Celsius; predominant noros

Cugir: minime de -2 grade Celsius, maxime de 9 grade Celsius; predominant noros

sursa: accuweather.com

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Desfacerea și comercializarea băuturilor alcoolice, INTERZISE pe durata alegerilor, în zona secțiilor de votare din Alba Iulia

Publicat

Desfacerea și comercializarea băuturilor alcoolice în zona secțiilor de votare din Alba Iulia a fost interzisă duminică, pe durata desfăşurării alegerilor în spaţiul de protecţie al fiecărei secţii de votare, prin dispoziție a primarului Gabriel Pleșa.

Dispoziția nr. 1409 privind interzicerea comercializării și consumului de băuturi alcoolice în ziua de 6 decembrie 2020, pe durata desfășurării alegerilor în spațiul de protecție al fiecărei secții de votare:

Art. 1 Se interzice în data de 6 decembrie 2020 între orele 07,00 – 21,00 desfacerea și comercializarea băuturilor alcoolice, pe o rază de 500 metri, în afara localurilor secțiilor de votare din municipiul Alba Iulia.

Art. 2 Prezenta dispoziție poate fi contestată conform prevederilor Legii nr. 554 / 2004- Legea contenciosului administrativ, cu modificările și completările ulterioare.

Art.3 Direcția Poliția Locală Alba Iulia din aparatul de specialitate a primarului municipiului Alba Iulia va duce la îndeplinire prevederile dispoziției.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Radu Marcel Tuhuț, de la Primărie, la Parlament. Cine este candidatul PSD care ocupă primul loc pentru Camera Deputaților

Publicat

Candidatul PSD Alba la Camera Deputaților, Radu Marcel Tuhuț, a vorbit într-un interviu acordat Alba24 despre planurile sale pentru județul Alba, dar și despre realizările sale de până acum, în calitate de primar al comunei Ciuruleasa.

Acesta a spus că modernizarea drumurilor din Munții Apuseni este esențială pentru investitori și pentru turism și și-a prezentat viziunea asupra principalelor teme care privesc județul.

Nu a evitat nici întrebările ”grele” pentru un social-democrat: cele legate de vaccinare și de pensiile parlamentarilor.

De asemenea, a răspuns la întrebarea dacă după alegeri se va retrage pentru a-i lăsa locul la Camera Deputaților lui Ioan Dîrzu, în prezent pe locul al doilea a listei PSD la alegerile parlamentare din 2020.

Radu Marcel Tuhuț

candidat pentru Camera Deputaților, primul loc pe lista de la Alba

Vârstă: 50 de ani

Profesie: jurist

Primul loc de muncă: electrician la Combinatul Minier de la Roșia Poieni

Actualul loc de muncă: primarul comunei Ciuruleasa

Ultima școală absolvită: Drept la Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu (2007)

– Comandat de PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT – Organizația Județeană Alba

– Executat de SC INDEPENDENT SRL – portal https://alba24.ro/

– CUI mandatar financiar județean 11200020

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate