Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Procedură simplificată pentru românii cu drept de vot din străinătate. Proiect legislativ, la Senat

Publicat

Parlamentarii vor să modifice reglementările referitoare la votul prin corespondență, pentru diaspora. Un proiect legilativ înregistrat în dezbatere publică la Senat prevede schimbarea termenelor de depunere a candidaturilor în cazul alegerilor prezidențiale.

Potrivit propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr.370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, înscrierea în Registrul electoral pentru opțiunea de a vota prin corespondență se face în baza unei simple cereri pe care cetățeanul o depune personal sau prin poștă la misiunea diplomatică ori oficiul consular. Cererea poate fi depusă cel târziu la data de 1 ianuarie a anului în care sunt organziate alegeri pentru președinte, solicitarea urmând a fi procesată și verificată în țară, de Autoritatea Electorală Permanentă. Solicitarea de vot prin corespondență rămâne valabilă atâta timp cât cetățeanul român respectiv nu face o cerere cu o altă opțiune de vot.

Practic, inițiativa elimină obligația de a completa declarațiile pe propria răspundere, deoarece statul român are obligația de a verifica datele personale înscrise.

Alegătorul care a optat pentru votul prin corespondență și care nu este înscris în Registrul electoral își poate exercita dreptul de vot numai în secțiile de votare organizate pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare, secțiile consulare și institutele culturale din străinătate ale României.

Actul normativ prevede înființarea birourilor electorale pentru votul prin corespondență, fiecare la câte 10.000 de alegători înscriși. De asemenea, sunt amendamente care privesc termenele de depunere a candidaturilor la șefia statului, termenele de anunțare a datei alegerilor, acreditarea persoanelor la birourile electorale și lista contravențiilor.

Astfel, potrivit proiectului, cu cel puțin 90 de zile înaintea zilei votării, Guvernul stabilește data alegerilor prin hotărâre. De asemenea, propunerile de candidați pentru alegerea președintelui României se depun la Biroul Electoral Central, până cel mai târziu cu 60 de zile înainte de data alegerilor.

Proiectul legislativ așteaptă avizele Guvernului și Consiliului Legislativ și apoi va intra la votul din Senat, care este prima cameră sesizată.

sursa: senat.ro, legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax