Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Procedurile pentru programul Casa Verde Fotovoltaice ar putea fi simplificate. Ce spune premierul Nicolae Ciucă

Publicat

Premierul Nicolae Ciucă i-a cerut ministrului Mediului, Tanczos Barna, la începutul ședinței de guvern, să simplifice procedurile pentru programul „Casa Verde”: „Sună foarte bine, dar fără revederea procedurilor și simplificarea acestora, implementarea va fi la fel de greoaie ca și până acum”, a spus premierul. 

Aproximativ 2 miliarde de euro vor fi alocate pentru instalarea de panouri fotovoltaice, numărul de beneficiari urcând până la 80.000 de gospodării.

„Aici este o chestiune care trebuie să rămână în continuare pe agenda de priorități, pentru că așa cum am analizat și la nivelul Ministerului Dezvoltării aspectele legate de procedurile care trebuie îndeplinite astfel încât să se ajungă în final la obținerea unui aviz sau la aprobarea unui proiect și acestea sunt deosebit de greoaie, o birocrație foarte greu de gestionat, motiv pentru care vă cer ca în continuarea derulării acestor proiecte și programe, care ele – așa cum au fost prezentate – sună foarte bine, dar fără revederea procedurilor și simplificarea acestora, implementarea va fi la fel de greoaie ca și până acum.

De aceea, vă rog ca odată cu lansarea programelor să lansăm și proceduri noi, simplificate, să fie accesibile tuturor beneficiarilor”, a precizat Nicolae Ciucă.

Fonduri dublate la Casa Verde Fotovoltaice

El spune că pentru programul Casa Verde să fie dublate fondurile alocate, respectiv aproximativ 2 miliarde de euro alocate pentru montarea panourilor fotovoltaice.

„Noutățile sunt creșterea sumelor date pentru Casa Verde pentru persoanele fizice. (…) Aprobăm un buget de peste 2 mld lei buget pentru finanțarea persoanelor fizice care își instalează fotovoltaice, dar venim și cu o noutate în domeniul asistenței sociale și acordăm sprijin pentru acele unități de cult și ONG-uri care prestează activitate de asistență socială. (…) Noutate este și programul Rabla Local, prin care, în colaborare cu autoritățile locale, ne propunem să eliminăm din trafic 100.000 de autovehicule vechime de peste 15 ani, poluante”, precizează Tanczos Barna.

Pe ordinea de zi a ședinței de guvern se află un proiect de hotărâre de guvern pentru aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2023 al Fondului pentru mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu.

Când va fi lansat noul program Casa Verde Fotovoltaice

Aplicaţia pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023, destinată persoanelor fizice, ar putea fi deschisă la sfârşitul lunii martie, începutul lunii aprilie, a anunţat, joi, la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Mediului, Barna Tanczos.

„Programul care este cel mai aşteptat acum este cel pentru fotovoltaice pentru cetăţeni. Aici vorbim de un buget, la prima aprobare, de peste două miliarde de lei. Ne aşteptăm ca la rectificarea din vară să putem completa acest buget cu fonduri europene şi fonduri de la AFM, până la cel puţin 3 miliarde de lei. Aceasta este ţinta noastră pentru 2023”, a spus Tanczos.

Acesta a adăugat că, prin bugetul alocat, se vor putea instala panouri fotovoltaice „pe cel puţin 80.000 de case”.

„Programul prevede posibilitatea instalării acestor sisteme de panouri fotovoltaice pe cel puţin 80.000 de case, în această primă fază, urmând să completăm bugetul la rectificare.

Ne propunem ca înscrierea instalatorilor care pot realiza aceste lucrări în program să înceapă într-un termen de 8-10 zile. În paralel cu înscrierea acestor instalatori în program, deschidem aplicaţia pentru persoanele fizice la sfârşitul lunii martie, începutul lunii aprilie, în funcţie de numărul instalatorilor şi în funcţie de derularea acelei prime etape”, a subliniat demnitarul.

Conform datelor Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), publicate la finele anului trecut, toate dosarele depuse în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice au fost analizate, iar, în urma şedinţei Comitetului de Avizare din data de 29 decembrie 2022, au fost publicate pe site-ul instituţiei încă 5.445 dosare de finanţare aprobate.

Prin acest program, beneficiarii obţin o finanţare de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei, pentru instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice cu o putere de minimum 3 kW.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax