Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Proces la Judecătoria Sebeș între un client Orange și o firmă de recuperare. De ce nu va plăti pentru un abonament HBO

Publicat

O firmă de recuperare a datoriilor a cerut în instanță, la Judecătoria Sebeș, ca un client să fie obligat la plata a aproximativ 3000 de lei. Este vorba despre un client care nu și-a achitat facturile către Orange. 

Drept urmare, datoriile sale au fost preluate de către o firmă de recuperări creanțe. 

Aceștia au calculat că are de plătit suma restantă la Orange, dar și aproape 75 de lei pe zi penalități, plus daune de reziliere a contractului.

În total, suma de 2.930 de lei. Însă, în data de 25 aprilie 2024, magistrații din Sebeș au admis doar o mică parte din suma impusă de firma de recuperatori.

Motivul a fost detaliat de magistrați, în motivarea instanței.

Ce sume de bani a impus firma de recuperatori

Firma de recuperare a calculat și a cerut în instanță clientului să plătească următoarele sume:

”obligarea pârâtului la plata sumei 876,48 RON debit principal, 74,91 RON penalități de întârziere pentru fiecare zi calendaristică de întârziere, calculate de creditorul inițial asupra valorii totale a facturii, dobânda legală penalizatoare (dobânda legala + 4%) de la data introducerii cererii de chemare în judecată până la data plății, 2.930,25 Ron daune reziliere/taxe reziliere şi echipamente”, se arată în motivarea instanței.

Clientul a încheiat un contract  în 4 decemrie 2018 cu Orange, pentru abonament de telefonie, internet și servicii TV. Însă nu a plătit abonamentul lunar și datoria a fost preluată de firma de recuperări.

”În temeiul contractului s-a emis factură pentru suma de 2.684,55 lei pentru daune reziliere contract şi 245,70 despăgubiri”, au notat magistrații. Cu suma respectivă firma de recuperări a mers in instanță.

Câți bani au admis magistrații că are de dat clientul către firma de recuperări

Din câte se pare magistrații au scos din datorie abonamentul TV și pentru HBO deoarece ”facturile nu au fost însușite prin semnătură de către client”.

”În legătură cu contractul având în vedere că acesta nu este însuşit prin semnătură de către pârât instanţa nu va considera sumele din facturile emise pentru servicii TV (abonament World HD şi opţiunea HBO HD) şi care se regăsesc în soldul restant din factura din data de 27.02.2019, ca fiind certe, lichide şi exigibile, atâta timp cât nici facturile nu au fost însuşite prin semnătură de către pârât. Pentru acest motiv, va respinge cererea cu privire la acestea, urmând a fi scăzute din suma solicitată ca obligaţie principală”, se arată în motivarea instanței.

Despre taxa de reziliere magistrații au notat că nu a fost negociată direct cu clientul și drept urmare nu va fi admisă. De asemenea au notat că în mare parte din statele UE taxa de reziliere este considerată a fi o practică abuzivă.

Drept urmare au admis doar o mică parte din datoria impusă de firma de recuperări.

”Obligă pârâtul la plata către reclamantă a sumei de 855,25 lei reprezentând debit principal, la plata sumei de 74,91 lei reprezentând penalităţi de întârziere şi la plata sumei de 50 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Obligă pârâtul la plata către reclamantă a dobânzii legale penalizatoare asupra debitului principal începând cu data de 18.09.2023 şi până la data plăţii efective”, au decis magistrații.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Mihai

    sâmbătă, 27.04.2024 at 21:01

    Nu au cum sa te oblige sa platesti contracte care se auto-prelungesc. Ar trebui sa se faca ceva si in privinta asta, toate companiile de telefonie au astfel de practici. Personal nu as plati nici macar o zi din „penalitatile” impuse de „firma recuperare”.

  2. sbarnau valentina puica

    duminică, 28.04.2024 at 13:02

    cei de la orange sint mari escroci au furat de multi bani am platit ani internet si eu mu am avut internet de la ei in zona unde stau m am mutat la digi unde am tlf,net si cablu la ora ge am platit de doua ori rezierea contractului m au furat enorm eu fiind o pensionara cu mari necazuri mi a murit sotul si singurul copil ajungind bataia de joc a acestor escroci daca aveam bani ii dadem in judecata asta este si le am fost un client fidel

  3. Dan

    duminică, 28.04.2024 at 21:17

    astia de la orange sunt niste profitori

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax