Connect with us
Publicitate

ABRUD

Procesul aurului din Roșia Montană: Gabriel Resources și România își cer reciproc zeci de milioane de euro, cheltuieli de judecată

Publicat

Compania canadiană Gabriel Resources cere cheltuieli de judecată în valoare de peste 60 de milioane de dolari (mai mult de 55 de milioane de euro) statului român, în procesul aurului de la Roșia Montană. 

Procesul se judecă de 8 ani la Tribunalul Băncii Mondiale de la Washington.

Potrivit documentelor făcute publice, statul român a formulat pretenții judiciare cifrate la 60,5 milioane de lei, 2,3 milioane de euro și 2,9 milioane de dolari (circa 16 milioane de euro în total), iar Gabriel Resources cere României cheltuieli de judecată în valoare de 63,8 milioane de dolari.

Cheltuieli de judecată solicitate de Gabriel Resources, potrivit documentelor de la dosar: 

Cheltuieli de judecată solicitate de statul român:

Acțiunea companiei Gabriel Resources a fost înregistrată în anul 2015, iar o hotărâre ar urma să fie publicată până la sfârșitul anului 2023.

Canadienii solicită României daune totale în valoare de 4,7 miliarde de dolari pentru întreuperea proiectului.

Statul român este reprezentat în litigiul cu Gabriel Resources de către consorţiul format din casa elveţiană de avocatură Lalive din Geneva şi firma românească Leaua şi Asociaţii.

Potrivit documentului, casa elvețiană de avocatură a primit 58,7 milioane de lei, 40.162 de dolari și 90.095 de euro.

Alte 2,2 milioane de euro, 1,77 milioane de lei și 1,8 milioane de dolari au fost cheltuite pentru plata experților care au susținut poziția României în cauză.

Este vorba despre cinci experți români și șase experți străini, plătiți cu sume cuprinse între 197.353 lei și circa 2 milioane de dolari. De asemenea, 1 milion de dolari au fost taxele percepute de tribunal.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax