Connect with us
Publicitate

ABRUD

Procesul pentru aurul de la Roșia Montană așteaptă sentința finală: procedura s-a încheiat. Comunicatul Gabriel Resources

Publicat

Procesul privind blocarea exploatării miniere de la Roșia Montană așteaptă decizia finală a Tribunalului de arbitraj de la Washington.

Procedura prezentării cazului de către părți s-a încheiat, a anunțat, vineri, compania canadiană Gabriel Resources. Tribunalul a declarat procedura închisă în data de 14 septembrie 2023. 

Miza procesului este imensă: 4,7 miliarde de dolari, adică aproximativ 220 de dolari pe cap de român.

Potrivit unor surse citate de G4Media, suma totală solicitată de Gabriel Resources ar ajunge de fapt la 6,5 miliarde, după calcularea dobânzilor și a altor cheltuieli.

Compania a anunțat, într-un comunicat de presă, că tribunalul de arbitraj din cadrul Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID) a declarat procedura închisă la 14 septembrie 2023.

Ce spune compania Gabriel Resources

„Compania a inițiat arbitrajul în fața ICSID în iulie 2015, în temeiul tratatelor bilaterale de investiții Canada-România și Regatul Unit-România, ca urmare a refuzului ilegal al României de a autoriza proiectul minier de la Roșia Montană din România”, afirmă compania.

Potrivit sursei citate, în conformitate cu articolul 46 din Regulamentul de arbitraj ICSID, tribunalul trebuie să emită o decizie finală către părți în termen de 120 de zile de la închiderea procedurii.

Cu toate acestea, tribunalului i se permite să ia un termen suplimentar de 60 de zile, dacă nu poate redacta hotărârea în acest interval de timp.

„Încheierea procedurii de către tribunalul ICSID este o evoluție binevenită și semnalează sfârșitul prezentării cazului de către părți și hotărârea tribunalului de a nu mai avea nevoie de alte informații din partea părților. Gabriel așteaptă acum primirea deciziei tribunalului”, a declarat Dragoș Tănase, președintele și directorul executiv al Gabriel Resources.

Miza procesului pentru aurul de la Roșia Montană: 220 de dolari pe cap de român

Miza proiectului este enormă: statul joacă în acest proces peste 220 de dolari pe cap de român, adică aproximativ 4,7 miliarde în total.

Acțiunea companiei Gabriel Resources a fost înregistrată în anul 2015. Canadienii solicită României daune în valoare de 4,7 miliarde de dolari pentru întreruperea proiectului (ăn total de 6,5 miliarde, potrivit unor surse).

Statul român este reprezentat în litigiul cu Gabriel Resources de către consorţiul format din casa elveţiană de avocatură Lalive din Geneva şi firma românească Leaua şi Asociaţii.

Procesul pentru aurul de la Roșia Montană, secret

„Gabriel Resources” are filiale în Marea Britanie şi Canada, iar procesul de la International Centre for Settlement of Investment Disputes – ICSID are ca fundament juridic aplicarea a două tratate pe care România le-a semnat exact cu Marea Britanie şi cu Canada.

În baza acestor tratate, companiile britanice şi canadiene au dreptul să dea România în judecată, dacă consideră că acţiunile statului le aduc prejudicii.

Şi companiile româneşti pot da în judecată cele două ţări, dar, bineînţeles, nu este cazul, pentru că România nu obișnuiește să deţină proiecte miniere în alte țări.

Mai mult, tratatele au fost semnate în 2011, când situaţia de la Roşia Montană nu mai era roz şi guvernul ştia, teoretic, că proiectul va fi respins.

De menționat că reprezentanții Statului Român au menținut pe toată perioada celor opt ani de judecată un secret total în legătură cu evoluția cazului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Cu

    luni, 18.09.2023 at 20:54

    ba, e aurul nostru. cum sa l cumpărăm de voi? ce au investit ei.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax