Connect with us
Advertisement

EVENIMENT

Procurorii italieni cer extinderea mandatului european pentru fostul patron al Refractara Alba Iulia. Legături cu Mafia


Publicat

pasquallino

Procurorii italieni au deschis un dosar pe numele omului de afaceri stabilit în urmă cu mai bine de 15 ani în Alba Iulia, Pasqualino Ariganello, care momentan se află în detenție într-o închisoare din Italia. Aceștia au cerut către procurorii Curții de Apel din Alba Iulia, extinderea mandatului european de arestare. Potrivit unor publicații din Italia, afaceristul este suspectat de legături cu Mafia `Ndrangheta.

Cererea trimisă de către procuorii italieni este motivată prin faptul că ultima adresă cunoscută a omului de afaceri se află în Alba Iulia.

Potrivit IGPR, cetățeanul italian era urmărit de autoritățile din Italia pentru bancrută frauduloasă şi a fost depistat de polițiștii români, cu sprijinul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională al Poliţiei Române. Bărbatul de 62 de ani, urmărit internațional, a fost depistat la Alba Iulia unde trăia de 15 ani.

În data de 7 martie 2018, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins contestaţia italianului la măsura arestării pronunţate anterior la Curtea de Apel, în vederea extrădării acestuia în Italia.

CITEȘTE ȘI: Afaceristul Ariganello Pasqualino, arestat pentru a fi extrădat în Italia, a fost internat în spital

În aceeaşi zi, în cursul serii, Ariganello Pasqualino a suferit un accident vascular cerebral şi a fost transportat la serviciul de Urgenţă al Spitalului Judeţean Alba.

Pasqualino a declarat pe parcursul procesului desfăşurat la Curtea de Apel că nu este de acord cu extrădarea în Italia, invocând faptul că nu ar fi avut parte de un proces corect în ţara sa de origine, care s-ar fi desfăşurat în absenţa lui.

Din documentele transmise de autorităţile italiene a rezultat faptul că acesta are o sentinţă de contopire a unor pedepse, rezultând o condamnare de 9 ani, 3 luni şi 29 de zile.

Italianul  locuia în la Alba Iulia din 2001 şi a derulat afaceri în domeniul imobiliar. Presa din Italia scrie că acesta ar fi avut legături cu gruparea mafiotă ‘Ndragheta.

Într-un ultim articol, publicat în ziarul la Reppublica, în 2 martie 2018, intitulat ”Soseşte `Ndrangheta de export. Afacerile boşilor pe piaţa Europei de Est”, numele lui Ariganello Pasqualino este inclus pe o listă de reprezentanţi ai organizaţiei implicaţi în afaceri derulate în ţări din estul Europei.

Afacerile din Alba Iulia ale lui Pasqualino

Pasqualino a înfiinţat SC Trustul de Construcţii Industriale SRL, care a avut o activitate economică importantă în anii 2000. Italianul mai deţinea la Alba Iulia şi restaurantul Nettuno, situat la ieșirea din Alba Iulia, spre Aiud.

În urmă cu 11 ani, respectiv în 2007, firma a cumpărat ruinele fostei fabrici Refractara din Alba Iulia. Din cele zece milioane de euro pe care trebuia să le dea, a plătit doar 2 milioane.

Pentru că nu a putut valorifica platforma şi în condiţiile unor credite mari la bănci, firma italianului a ajuns în 2010 în insolvenţă și bunurile ei, inclusiv fabrica, au fost vândute de un lichidator.

Refractara a fost dărâmată integral pentru recuperarea fierului vechi. Fabrica s-a închis în 2005 și avea, în vremurile ”bune”, 2.000 de angajați. Înainte de 1989 era cea mai mare fabrică de produse Refractara din România şi una dintre cele mai mari din Europa.

Legăturile cu Mafia

Un articol din prestigiosul ziar italian Repubblica, îl amintește pe omul de afaceri din Alba Iulia, Pasqualino Ariganello, în contextul afacerilor din țările Europei de Est ale mafiei calabreze `Ndrangheta. Articolul este scris de jurnalistul Roberto Saviano, aflat de 12 ani sub protecția carabinierilor din cauza dezvăluirilor pe care le face în legătură cu grupările mafiote din Italia și din exterior.

Într-o traducere liberă, articolul se numește ”Sosește `Ndrangheta de export. Afacerile boșilor pe piața Europei de Est”. „Clanurile nu mai sunt oaspeți, ci consideră Slovacia și alte țări ca extensii ale Locridei (zonă din Calabria – n.r.). Cine ucide jurnaliștii trimite un mesaj: Sunteți toți expuși, vă putem lovi”, își începe articolul Roberto Saviano, plecând de la uciderea jurnalistului slovac Ian Kuciak și a iubitei sale (foto CBC.ca), cu doar câteva zile în urmă.

Jurnalistul italian prezintă, de asemenea, ramificațiile mafiei în Europa de Est, în țări precum România, Ungaria sau Polonia, explicând care a fost rolul organizației în anii de după căderea cortinei de fier.

Mecanismul ”afacerilor” mediate de mafie

”De aceea nu există companii mai bine infiltrate în Est ca cele ale organizațiilor criminale italiene după căderea zidului Berlinului. Mafiile italiene au devenit “cârjele” care au sprijinit fragila burghezie a țărilor est-europene cu creștere economică: ei au acționat ca un mediator pentru mediul de afaceri italian care nu găsea un interlocutor serios în Europa post-comunistă.

Firmele italiene voiau să se mute în est dar găsirea unei căi legale era aproape imposibilă pentru că regimurile căzute au lăsat în urma lor doar decădere și un sistem birocratic complet prăbușit. Legătura cu un clan mafiot însemnă găsirea unei “agenții” capabile să se descurce repede cu formalitatățile administrative și saă pună în funcțiune noua companie. Pentru firmele din vest, mafia garanta mână de lucru ieftină, viteză mare de producție și lipsa problemelor de ordin sindical: un adevarat paradis pentru antreprenori” ” scrie Repubblica.it

 Falangele mafiei în Europa de Est. Pasqualino Ariganello, plantat la Alba Iulia

Jurnalistul italian Roberto Saviano, face și o radiografie a personajelor care reprezintă `Ndrangheta în Europa de Est. Este o listă destul de lungă, pe care se află și omul de afaceri italian, aflat de peste 15 ani în Alba Iulia.

”Mai mult decât atât Francesco Schiavone „Cicciariello” a investit în Slovacia și Polonia, Luigi Diana a investit în Ungaria, Cosca Grande Aracri în România, Antonio Prudentino (Sacra Corona Unita) în Albania, Cosa nostra a investit în reciclarea deșeurilor din România.

Lista este foarte lungă iar acest lucru se pune pe seama lipsei de reacție în țările în care s-a investit: Ugo De Lucia în Poprad (Slovacia), Pietro Licciardi în Praga, Giancarlo De Luca în Nagylak (în Ungaria la granița cu România), Pino Bonavita în Praga, Pasqualino Ariganello în Alba Iulia (România), Antonio Cella în Glogow (Polonia), Pasquale Avagliano în Timișoara (România)” mai scrie jurnalistul de la Repubblica.it

 


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


TOP articole in ultimele zile

Advertisement

EVENIMENT

Două persoane din Sibiu și Mureș, decedate din cauza coronavirusului. Bilanțul morților a ajuns la 82

Publicat

Numărul persoanelor decedate, din cauza coronavirusului, pe teritoriul României, a ajuns la 82. Autoritățile au mai comunicat încă două cazuri provocate de noul virus. 

Deces 81

Bărbat, 70 ani, jud Sibiu. Internat în 26.03.2020 în Spitalul Clinic de Urgență Județean Sibiu. Decedat în 30.03.2020.

Confirmat în data de 31.03.2020 Comorbidități: Insuficiență renală cronică cu dializa boală cardiovasculară. Contact cu soția, deces COVID numărul 51. Împreună au fost în urma cu aproximativ 3 săptămâni în Turcia pentru tratament.

Deces 82

Bărbat, 70 ani, jud Mureș.

Se solicită ambulanță în dimineața de 31.03.2020. Internat în 31.03.2020 în Spitalul Clinic de Urgență Județean Mureș, transferat la Spitalul Clinic -sectia Boli Infecțioase, după prânz starea de sănătate se deteriorează.

Decedat în 31.03.2020, dupa pranz Confirmat in data de 31.03.2020 În cartierul unde locuiește este confirmat un alt caz COVID 19. Ancheta epidemiologică este în curs.

Continue Reading
Advertisement

EVENIMENT

UPDATE: Un nou caz de coronavirus la Alba. Bărbat din Zlatna, testat pozitiv și internat la secția de infecțioase din Alba Iulia

Publicat

coronavirus

A fost confirmat un nou caz de coronavirus pe teritoriul județului Alba. Este vorba despre un bărbat din Zlatna, care momentan se află internat la secția de Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia.

Potrivit surselor medicale Alba24.ro, bărbatul a fost adus la Alba Iulia, luni 30 martie. Acestuia i s-a făcut testul pentru coronavirus, iar rezultatul ulterior a fost pozitiv.

Bărbatul are 77  ani de ani, suferă de diabet, iar luni cînd s-a prezentat la SJU Alba, prezenta frisoane și temperatură.

Acesta a fost internat și izolat în cadrul secției de boli infecțioase.

Numărul cunoscut de cazuri de coronavirus pe teritoriul județului Alba, momentan se ridică la cinci: trei persoane internate la Spitalul Județean Alba, o persoană asimptomatică aflată în carantină la domiciliu, iar un caz -primul pacient testat pozitiv în Alba-  a fost declarat vindecat și externat.

UPDATE: Comunicatul Spitalului Județean Alba:

Un bărbat în vârstă de 77 de ani a fost adus, în cursul zilei de 30 martie 2020, la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, după ce la domiciliul său a prezentat febră și frisoane. Acesta este internat în cadrul secției de Boli infecțioase, singur într-un salon special amenajat pentru cazurile COVID-19, boală cauzată de infectarea cu noul coronavirus (SARS-CoV-2).

I-au fost recoltate probe biologice pentru COVID-19, care au fost analizate în cadrul laboratorului Direcției de Sănătate Publică Alba. Potrivit rezultatului testării, din data de 31.03.2020, bărbatul este infectat cu noul coronavirus.

Conform anchetei epidemiologice, pacientul nu a călătorit într-o zonă afectată de COVID-19 și nu a venit în contact cu o persoană confirmată cu această boală. În prezent, starea sa generală de sănătate este bună, pacientul fiind afebril, dar sub atenta supraveghere a cadrelor medicale.

Acesta este al patrulea caz de COVID-19 internat la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia. La această oră, la SJU Alba Iulia, se află internați trei pacienți infectați cu noul coronavirus, unul fiind declarat vindecat și externat.

Îi rugăm pe toți cetățenii județului Alba să respecte cu strictețe recomandările și măsurile impuse de autoritățile de sănătate publică și ale autorităților implicate în combaterea pandemiei COVID-19.

Continue Reading
Advertisement

EDUCAȚIE

Modul de clase digitale pentru hobby-urile tinerilor, lansat de Ministerul Educației. Întâlniri cu profesioniști și traineri

Publicat

Ministerul Educației anunță că lansează miercuri, 1 aprilie, un modul de clase digitale dedicat adolescenților. Clasele sunt derulate în cadrul proiectului „Reacție pentru educație”, realizat de Ministerul Educației și Narada și vor avea durata de o oră.

Potrivit ministerului, în cadrul modulului Naradix tinerii vor interacționa cu profesioniști din social media, personal branding, dezvoltare personală, tehnologie, inteligență artificială sau educație financiară, toate susțiute de vloggeri celebri, oameni de business sau traineri cunoscuți.  Aceștia îi vor ajuta pe elevi să transforme carantina într-o reală oportunitate de învățare.

Programul întâlnirilor NaradiX din această săptămână:

Miercuri, 1 aprilie, inițiatoarele Naradix (Andra Munteanu și Armina Dobrică) sunt în direct cu Bianca Adam, unul dintre cei mai cunoscuți și autentici vloggeri români, cu peste 1,5 milioane de fani pe YouTube. Andra și Armina răspund întrebărilor surpriză pregătite de Bianca, dezvăluind astfel programul pentru următoarele săptămâni.

Joi, 2 aprilie, userii vor putea intra în legătură online cu Dr. Mihail Pautov, medicul cu cel mai mulți followeri pe Instagram. Medicul va explica pe îndelete de ce e important să rămânem acasă pe perioada carantinei, cum să ne protejăm de virus și cum pot evolua lucrurile în continuare.

Pe 3 aprilie, Urania Cremene vorbește despre cum pot fi gestionate sănătos emoțiile în timpul izolării, ce putem face pentru a ne simți cât mai bine chiar dacă nu ieșim din casă și cum putem folosi timpul liber în mod constructiv.

În săptămânile următoare e așteptat la NaradiX și Mircea Bravo, vloggerul neconvențional care a făcut-o celebră pe Tanti Lenuța, în rolul de bunică. Mircea e recunoscut pentru modul unic în care reușește să facă vlogging responsabil, iar multe din vide-ourile lui transmit mesaje relevante și puternice în comunitate.

Se alătură inițiativei:

  • George Bonea, a.k.a. Speaker Demotivațional
  • Alexandra Nechita – pe care o știm de mult ca „micuța Picasso”
  • Anca Baniță – unul dintre inițiatorii “Let’s do it, Romania!”, cel mai mare proiect de voluntariat din România
  • Dan Oroș – Head of Marketing Google și YouTube România
  • Adrian Maniuțiu – specialist în comunicare și co-fondator EM360
  • Beatrice Galațanu – trainer, fondator My HR Lab și omul care ajută companiile să se conecteze la noile generații
  • Andrei Dunuță – speakerul care și-a propus să dezvolte vorbitul public în România și România prin vorbitul în public
  • Sebastian Honciuc – cunoscut în comunitatea de gaming ca “tatastrumf”, Marketing Manager PGL

În total, peste 20 de profesioniști au răspuns într-o singură săptămână apelului Naradix și sunt pregătiți să între în direct cu tinerii, pentru discuții interactive dintre cele mai interesante.Întâlnirile vor fi transmise LIVE pe pagina de Facebook Narada iar mai apoi înregistrările vor fi disponibile și pe canalul de YouTube Narada.

Continue Reading
Advertisement

ACTUALITATE

VREM TRANSPARENȚĂ: Semnează petiția pentru garantarea libertății de exprimare a presei, în timpul pandemei de coronavirus

Publicat

Vrem garantarea libertății de exprimare a tuturor jurnaliștilor, astfel încât informațiile livrate publicului să fie transparente, clare și exacte, pentru a avea măsura reală din punct de vedere economic și social, cu privire la felul în care criza generată de Covid 19 în România afectează cetățenii. 

De asemenea avem nevoie pentru a transmite informații concrete, de date precise privind capacitățile de testare ale populației, nivelul dotărilor din spitale și cazurile aparute la nivelul fiecărui județ, nu doar o statistică transmisă odată pe zi la ora 13.00.

Semnează petiția către autorități inițiată de Mihai Dan Coșer, pentru garantarea transparenței și informarea corectă a cititorilor de către presă AICI.

De ce este important?

”Când te ascunzi în spatele cifrelor, e aproape sigur că acestea îți vor exploda în față. Cam așa a fost și la Colectiv, dar deja statul avea multe vieți pe conștiință.

Vrem să știm cu adevărat cum stăm, nu să aflăm după o săptămână și după mulți morți numărați…

Toată lumea pricepe că e criză, că i-a luat pe toți pe sus, că până și bogații lumii n-au dat-o la pace cu virusul. E și la noi, ca și la ei.

Deci, cui mai ajută să pupi mâna superiorului și să-i vinzi gogoși omului? Eu, personal, acum, am o problemă. Vreau să știu câte teste se fac pe zi în toate județele, cât de repede se livrează rezultatele. Onestitatea ne ajută să înțelegem prin ce trecem!

În clipa asta, am prieteni din presă care aruncă-n joc sursele. Alea hulite, ce reprezintă subconștientul tuturor instituțiilor de stat, față de care șefimea reacționează ca la curentul electric trecut prin corp.

Și sursele zic câteva zeci.

La starea în care suntem toți, avem nevoie de fărâma aia de adevăr care să ne facă să reacționăm normal. Brusc ne îndoim că adevărul mai folosește la ceva?

Toate neajunsurile le înțelegem! Sunt multe și ne-am obișnuit să trăim cu ele. Fiți sinceri, e singurul lucru pe care-l puteți garanta românilor în nenorocirea asta!!!” a scris Mihai Coșer în petiție.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement