Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Procurorii nu vor mai avea acces la datele financiare ale persoanelor fără mandat dat de judecători. PROIECT

Publicat

decizie instanta

Procurorii nu vor mai avea dreptul să ceară datele financiare de la bănci ale persoanelor vizate fără un mandat de la judecător. În cadrul noilor revizuiri ale Codului de Procedură Penală aflat în dezbaterea comisiei speciale a Parlamentului se află și o modificare care prevede că datele financiare ale unei persoane să fie oferite procurorului doar în baza unei decizii a judecătorului de drepturi și libertăți.

Situația fianciară a unei persoane fizice poate fi cerută de procurori doar în baza unui mandat eliberat de un judecător conform noilor reglementări de modificare ale Codului de Procedură Penală, aflat pe masa comisiei speciale din Parlament.

În mai 2016, în urma OUG nr.18/2016 se eliminase filtrului instanței în procedura de solicitare de către procuror de date financiare de la bănci pentru persoanele cercetate. Acum comisia Iordache vrea să modifice ART. 153 din NCPP care va avea următorul cuprins:

“(1) Procurorul poate solicita, cu încuviințarea prealabilă a judecătorului de drepturi și libertăți, unei instituții de credit sau oricărei alte instituții care deține date privind situația financiară a unei persoane comunicarea datelor privind existența și conținutul conturilor și a altor situații financiare în cazul în care există indicii temeinice cu privire la săvârșirea unei infracțiuni și există temeiuri pentru a se crede că datele solicitate constituie probe.”

De asemenea se introduce un nou alineat, alineatul (11) cu următorul cuprins:

“(11) Solicitarea procurorului trebuie să cuprindă datele de identificare ale persoanelor pentru care se solicită datele financiare şi indicarea infracţiunilor pentru care există indicii temeinice că ar fi fost săvârşite de fiecare persoană în parte. Datele privind alte persoane decât cele pentru care a fost formulată cererea sunt confidenţiale şi nu constituie mijloc de probă împotriva persoanelor care nu fac obiectul solicitării.”

Dezbaterile în cadrul comisiei speciale conduse de Florin Iordache fostul Ministru al Justiției privind revizuiri în cadrul Codului penal, a Codului de procedură penală și a Codului de procedură civilă, continuă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax