Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Procurorii și polițiștii vor avea acces direct la registrul centralizat al conturilor bancare și la bazele de date ale ANAF

Publicat

anaf ajfp finante alba

Guvernul a aprobat, în ședința de luni, o ordonanță considerată esențială pentru munca anchetatorilor.

Potrivit documentului, aceștia vor avea acces la mai multe informații financiare, dar şi la informațiile privind conturile din bănci.

Ordonanța prevede că anchetatorii nu vor avea acces și la rulajul sumelor.

Polițiștii, procurorii, și specialiștii Departamentului de Luptă Antifraudă (DLAF) și ai Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) vor avea acces la registrul centralizat de conturi bancare al ANAF, unde sunt ținute informaţiile financiare, analizele financiare şi informaţiile privind conturile din bănci.

De menționat este faptul că autoritățile nu vor avea acces la cuantumul conturilor ci doar la locul unde sunt deschise conturile bancare, dacă acestea sunt active sau închise.

Ce spune documentul

„Autorităţile competente accesează registrul centralizat de conturi bancare şi consultă informaţiile privind conturile bancare, în mod direct şi fără întârziere, atunci când acest lucru este necesar pentru îndeplinirea atribuţiilor care le revin în scopul prevenirii, depistării, investigării sau urmăririi penale a infracţiunilor grave, inclusiv pentru identificarea, urmărirea şi indisponibilizarea activelor legate de o astfel de investigaţie”, se arată în proiectul de ordonanță adoptat luni de Guvern.

În plus, Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) va trebui să colaboreze cu organele de cercetare penală, cu ANABI și cu DLAF „şi răspunde, de îndată, solicitărilor motivate de informaţii financiare sau de analize financiare formulate de către acestea”.

În plus, Oficiul în cazuri excepționale și urgente, „poate face schimb de informații financiare sau de analize financiare care ar putea fi relevante pentru prelucrarea sau analizarea informațiilor legate de terorism sau de criminalitatea organizată asociată cu terorismul, cu unitățile de informații financiare din celelalte state membre ale Uniunii Europene.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax