Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Producător de miere din Alba amendat de OPC pentru că a scris pe eticheta de pe borcan că este 100% naturală. Decizia instanței

Publicat

Un producător de miere din Blaj a fost sancționat de OPC Alba, pentru sintagma ”100% natural”, sintagmă ce se află pe toate etichetele produsului.

În linii mari cei de la OPC au precizat că deși mierea producătorilor este naturală, sitagma nu își are locul pe etichete pentru că ar putea da senzația că alte produse similare nu ar fi naturale. 

Aceștia le-au cerut producătorilor să schimbe în termen de 90 de zile etichetele utilizate, iar pe ele să nu mai apară expresia în cauză.

Controlul inspectorilor de la OPC a avut loc în data de 14 aprilie, iar în urma sancțiunii primite, reprezentații companiei și-au căutat dreptatea în instanță.

În urma acțiunii, un dosar a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Blaj, iar o primă decizie a fost dată de magistrați în data de 5 august.

CITEȘTE ȘI: Supermarket din Alba, amendat de OPC pentru o campanie de reduceri bazată pe cupoane. O pensionară a făcut o sesizare scrisă

De asemenea motivarea instanței a fost făcută publică în urmă cu câteva zile.

În motivarea instanței este precizat faptul că OPC a mai amendat și în trecut firma în cauză tot pentru expresia ”100 % natural”. La fel în urma amenzii primite reprezentații firmei au acționat în instană și au avut câștig de cauză, Tribunalul Alba având o decizie finală în 2016.

Cinci ani mai târziu OPC Alba au avut iar un control care s-a lăsat cu o sancțiune

”La data și ora controlului la producător s-a constatat că pe toate etichetele produsului, Roua florilor” există sintagma 100% natural – mențiune care conferă produsului caracteristici speciale, deși în realitate toate produsele de acest gen le au.

Consideră că informația privind sintagma „ 100% natural” la produsul miere „Roua florilor”, ambalată în diferite cantități , nu era necesară, deși produsul este natural contrar celor susținute”, au susținut reprezentații OPC Alba în fața instanței.

Ce au decis magistrații

Judecătorii din Blaj le-au dat dreptate reprezentaților companiei.

Aceștia au precizat că: ”petenta (n.r. compania) prin mentionarea cuvantului natural în eticheta produsului nu a facut decât să sublinieze una dintre caracteristicile esențiale ale produsului, așa cum este regasită acesta chiar și în definiția produsului și a dorit doar să asigure consumatorul că mierea nu conține organisme modificate genetic, că nu a fost „falsificată” astfel încat sunt respectate prevederile”, se arată în motivarea instanței.

Drept urmare, magistrații au anulat sancțiunea și obligația firmei de a modifica eticheta.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax