Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Producătorii agricoli pot cere suspendarea plății ratelor la credite. Care sunt condițiile. Măsură adoptată de Guvern

Publicat

teren agricol

Producătorii agricoli pot solicita suspendarea plății ratelor la creditele contractate. Măsura a fost adoptată joi de Guvern, a anunțat Ministerul Agriculturii.

”În ședința Guvernului din 25 ianuarie 2024, a fost adoptată Ordonanța de urgență pentru stabilirea unor măsuri de sprijin cu caracter temporar

  • destinate producătorilor agricoli
  • în scopul gestionării efectelor fenomenului de secetă pedologică din anul 2023 și ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei”, potrivit sursei citate.

Facilități până la 31 decembrie

Actul normativ stabilește măsuri de sprijin cu caracter temporar, pentru o perioadă de până la 31 decembrie 2024.

Acestea destinate producătorilor agricoli și a celor din industria alimentară, în scopul gestionării efectelor fenomenului de secetă pedologică din anul 2023 și ale agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Debitorii menționați pot solicita creditorilor (de tipul instituții de credit sau instituții financiare nebancare) suspendarea obligației de plată a

  • creanțelor restante acumulate
  • ratelor scadente aferente împrumuturilor
    • reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane rezultate din contractele de credit, respectiv leasing, care au fost obținute pentru activități din agricultură și industrie alimentară.

Cine poate cere amânarea ratelor

De aceste măsuri beneficiază debitorii ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de situația gravă generată de manifestarea fenomenului de secetă pedologică din anul 2023, precum şi de efectele resimţite în sectorul agricol, ca urmare a războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei în luna februarie a anului 2022.

În categoria beneficiarilor se regăsesc:

  • producători agricoli persoane fizice
  • producători agricoli persoane fizice autorizate
  • întreprinderi individuale și întreprinderi familial
  • persoane juridice, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de organizare
  • întreprinderi mici și mijlocii
  • societățile agricole grupurile și organizațiile de producători
  • cooperativele agricole
  • organismele /organizațiile de testare a soiurilor, de cercetare, respectiv universitățile, institutele și stațiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de finanțare.

Beneficiarii acestei Ordonanțe de Urgență sunt producătorii agricoli care au încheiat contracte de credit, respectiv leasing cu instituții de credit sau instituții financiare nebancare și pentru care creditorul nu a declarat scadența anticipată, anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax