Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Producătorul unui echipament, obligat să ofere datele unui service la alegerea clientului, pentru reparații. Legea datelor

Publicat

Producătorul unui echipament va fi obligat să ofere datele unui service la alegerea clientului, pentru reparații. O lege foarte importantă la nivel european a intrat în vigoare în luna ianuarie a acestui an.

Legea datelor îmbunătățește accesul persoanelor fizice și al întreprinderilor la date pe piața UE.

În ultimii ani, Internet of Things a alimentat creșterea rapidă a cantității de date disponibile, scrie siteul Comisiei Europene.

Noile norme vor încuraja utilizarea datelor și vor asigura partajarea, stocarea și prelucrarea acestora cu respectarea deplină a normelor europene.

Cum ne va influența viața, noua lege

Fie că sunteți cetățean sau companie, aceste noi reguli ne vor îmbunătăți viața în numeroase moduri.

Noile norme permit utilizatorilor de produse conectate să acceseze datele generate de aceste dispozitive și să partajeze aceste date cu părți terțe.

De exemplu, proprietarul unui autovehicul conectat sau operatorul unei turbine eoliene va putea solicita producătorului să partajeze anumite date generate de utilizarea acestor produse conectate cu un serviciu de reparații la alegerea proprietarului.

Acest lucru va oferi un control mai mare consumatorilor și altor utilizatori de produse conectate și va stimula serviciile post-vânzare și inovarea.

Stimulentele pentru ca producătorii să investească în produse și servicii generatoare de date vor fi menținute, iar secretele lor comerciale vor rămâne protejate.

Sectorul public va putea accesa datele deținute de sectorul privat

Organismele din sectorul public vor putea accesa și utiliza datele deținute de sectorul privat pentru a contribui la răspunsul la urgențele publice, cum ar fi inundațiile și incendiile forestiere, sau atunci când pun în aplicare un mandat legal în cazul în care datele necesare nu sunt ușor accesibile prin alte mijloace.

Legea privind datele protejează, de asemenea, întreprinderile europene de clauzele contractuale abuzive din contractele de partajare de date pe care o parte contractantă le impune în mod unilateral celeilalte părți contractante.

Vezi și Parlamentul European: Salariile nu mai pot fi secrete, iar diferențele de peste 5% dintre femei și bărbați trebuie corectate

Acest lucru va permite, în special, întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-urilor) să participe mai activ la piața datelor.

În plus, Legea privind datele va permite clienților să treacă fără probleme (și, în cele din urmă, gratuit) între diferiți furnizori de servicii de cloud.

Aceste măsuri vor promova concurența și alegerea pe piață, prevenind în același timp dependența de furnizor.

De exemplu, orice întreprindere europeană ar putea combina servicii de date de la diferiți furnizori de servicii de cloud („multi-cloud”) și ar putea beneficia de oportunitățile vaste de pe piața serviciilor de cloud din UE.

De asemenea, aceasta va reduce drastic costurile pentru întreprinderi și administrații atunci când își transferă datele și aplicațiile către un alt furnizor de servicii de cloud.

Legea privind datele include, de asemenea, garanții împotriva cererilor ilegale ale autorităților din țări terțe de a transfera sau de a accesa date fără caracter personal deținute în UE, asigurând un mediu de prelucrare a datelor mai fiabil și mai sigur.

În cele din urmă, Legea privind datele introduce măsuri de promovare a elaborării unor standarde de interoperabilitate pentru schimbul de date și pentru serviciile de prelucrare a datelor, în conformitate cu strategia de standardizare a UE.

Legea privind datele va începe să se aplice în UE în 20 de luni, la 12 septembrie 2025.

Thierry Breton, comisarul pentru piața internă, a declarat:

  • Intrarea în vigoare a Legii privind datele reprezintă o etapă esențială în eforturile noastre de a modela spațiul digital. Aceasta va promova o economie prosperă a datelor în UE, care să fie inovatoare și deschisă – în condițiile noastre. Cetățenii și întreprinderile europene vor beneficia de multitudinea de date industriale care devin disponibile, declanșând noi aplicații bazate pe date, în special în domeniul inteligenței artificiale.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax