Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Produsele care promovează fumatul mai „sănătos”. Medic pneumolog: Respirăm formaldehidă şi cianură

Publicat

Un nou produs care promovează un fumat „mai sănătos” a apărut de ceva timp ce piața din România și a creat destule controverse. Există oameni care sunt că aceste țigări sunt mai puțin nocive, dar există și cercetători care spun că ar putea fi chiar mau dăunătoare. Conţin un plastic care, la un moment dat arde şi trimite în plus în organism alte substanţe.

Dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog a vorbit despre această „modă” în emisiunea „Ce se întâmplă doctore?

„Respirăm plastic ars. Începând cu temperatura de 90 de grade acest plastic eliberează un compus format de formaldehidă şi un derivat de cianură. Formaldehida este o substanţă extrem de toxică inclusiv cancerigenă, iar cealaltă componentă care conţine cianură – ştim cu toţii cât este de otrăvitoare”.

Ne uităm şi la ţigara electronică. Cercetătorii au făcut măsurători şi spun că vaporii sunt de patru ori mai puţin nocivi decât tradiţionalul fum. Ceea ce va face cu adevărat rău, când fumaţi, sunt produşii de arsură. Şi aceştia pot fi măsuraţi obiectiv, cu ajutorul etilenei – o substanţă care apare în organism după ce trageţi din ţigară şi care poate produce cancer.

Toate tipurile de ţigări conţin gudron, de care cei mai mulţi dintre fumători nu sunt conştienţi. Apare şi se condensează imediat ce aprindeţi o ţigară. Gudronul este un lichid lipicios în care sunt concentrate cele mai multe substanţe cancerigene.

În noile ţigări, cele care se fumează cu ajutorul aparatului, gudronul se regăseşte în cantităţi mai mici decât în ţigara tradiţională. Dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog: „Consumatorul tot îl inhalează. E mai mult sau mai puţin acelaşi lucru! Că atunci când îţi pui întrebarea: mă arunc de la etajul 6 sau de la etajul 8?”

Totuşi, aceste informaţii, chiar şi susţinute de imaginile cu plămâni afectaţi de ţigări, pot să nu aibă nicio importanţă pentru un adolescent. Cum îi spuneţi acestuia “Nu fuma!”? Varianta cu pedeapsa ştim că nu funcţionează, varianta cu sperietura ştim că nu funcţionează din start pentru anumiţi copii. Dar cu unii adolescenţi funcţionează abordarea: “Vrei să fii altfel?”

Sursa: csid

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Cristina

    duminică, 01.04.2018 at 20:35

    Cei din Sebeș respiră formaldehida și fără să fumeze….

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax