Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Profesia de dietetician, reglementată de Guvern. Condiţiile obligatorii pentru stagiu

Publicat

dieta

Exercitarea profesiei de dietecian este reglementată de Guvern, la patru ani de la aprobarea legii de înfiinţare a acestei ocupaţii. Potrivit normelor metodologice aflate pe masa Executivului, absolvenţii în specializarea nutriție și dietetică trebuie să urmeze o perioadă de stagiu ce cel puţin 1000 de ore de activitate specifică.

Hotărârea Guvernului privind aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a Legii nr. 256/2015 privind exercitarea profesiei de dietetician, precum şi înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Colegiului Dieteticienilor din România se află pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului de joi.

“Prin elaborarea normelor metodologice ale Legii nr. 256/2015 privind exercitarea profesiei de dietetician, precum şi înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Colegiului Dieteticienilor din România se reglementează modalitatea de efectuare a anului de practică în domeniul nutriţiei şi dieteticii”, se arată în documentaţie.

Potrivit normelor metodologice, se impune o perioada de practică în nutriţie şi dietetică, desfășurată după absolvirea studiilor în specializarea nutriție și dietetică, stagiu ce trebuie să implice cel puţin 1000 de ore de activitate specifică. Acesta cuprinde trei module:

a) modulul clinic cu o durată de 650 de ore;

b) modulul administrativ cu o durată de 100 de ore;

c) modulul de sănătate publică sau comunitar cu o durată de 250 de ore.

Stagiul va fi organizat de Colegiul Dieteticienilor din România în colaborare cu instituțiile de învățământ superior de stat și particulare acreditate, care organizează programe de studii universitare în Nutriție și Dietetică și instituțiile publice și private, inclusiv formele independente de exercitare a profesiei acreditate să desfășoare activități de nutriție și dietetică, sub supraveghere, pentru dieteticienii licențiați.

Această perioadă de practică se poate desfăşura în cadrul formelor autonome de exercitare a profesiei de dietetician, unităţilor sanitare publice şi private şi în cadrul altor instituţii publice, operatori economici şi organizaţii non-profit din România sau din statele prevăzute la art. 4 lit.b) din Lege, care au activitate în cel puţin unul dintre domeniile prevăzute la art. 10 din Lege.

Contractul de stagiu va fi încheiat între dietetician și angajator și va cuprinde obiectivele educaționale, condițiile de muncă, drepturile și obligațiile părților și remunerația, după caz.

Dieteticienii stagiari vor fi supuşi unor verificări de tip examen, la finalul fiecărui modul, verificare realizată de către un mentor (coordonator de stagiu), fără perceperea unei taxe.

Coordonatorii de stagiu trebuie să deţină, calitatea de dietetician autorizat sau de cadru didactic universitar care desfăşoară activităţi didactice sau ştiinţifice specifice în dietetică şi nutriţie în cadrul instituţiilor de învăţământ superior care au programe de studii universitare în Nutriție și Dietetică sau a celor recunoscute ca entitate de cercetare ştiinţifică conform legislaţiei de profil.

Absolvirea stagiului este atestată pe baza raportului coordonatorului de stagiu care confirmă îndeplinirea corespunzătoare a tuturor sarcinilor alocate și promovarea tuturor examenelor de la finalul fiecărui modul și notarea calificativelor în carnetul de stagiu.

Colegiul Dieteticienilor din România este cel care avizează formările profesionale în nutriţie şi dietetică.

De asemenea, pentru exercitarea controlului profesiei, Colegiul Dieteticienilor din România poate verifica, din oficiu sau pe baza sesizărilor beneficiarilor de servicii sau a sesizărilor altor autorităţi şi entităţi, inclusiv prescripţiile şi indicaţiile de dietetică si nutriţie emise de dieteticieni, iar, dacă constată elemente de malpraxis, iniţiază procedurile de cercetare disciplinara și/sau alte proceduri prevăzute de lege, inclusiv sesizarea instituțiilor abilitate, dacă este cazul, potrivit sursei citate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax