Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Profesorii care dau meditații trebuie să dețină casă de marcat, dacă încasează banii numerar sau cu cardul și să dea bon fiscal

Publicat

Profesorii care dau meditații trebuie să dețină casă de marcat, dacă încasează banii numerar sau cu cardul. Este exceptată situația în care încasările se fac prin transfer bancar.

În contextul în care Fiscul a publicat recent un comunicat de presă prin care reamintea cadrelor didactice că, pentru banii din meditații, trebuie să achite impozit pe venit și eventuale contribuții, cea mai practică soluție în acest sens ar fi înregistrarea ca persoană fizică autorizată (PFA) sau ca întreprindere individuală (II) ori, de ce nu, se poate lua în calcul inclusiv înființarea unui SRL, spun specialiștii.

De asemenea, profesorii pot încheia un contract de prestări servicii și, dacă încasează contravaloarea meditațiilor în numerar sau cu cardul, trebuie să dețină casă de marcat, condiție care nu este valabilă însă dacă încasările se fac în mod exclusiv prin transfer bancar.

  • Persoanele care realizează venituri din meditații au obligația de a depune la organul fiscal Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212), în termen de 30 de zile de la data începerii activității, în vederea declarării veniturilor estimate (definitivarea impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale obligatorii, datorate în condițiile legii, funcție de situația fiscală concretă, se realizează în anul fiscal următor, până la termenul limită de depunere a declarației)”, a transmis ANAF, citat de Edupedu.ro.

Mai exact, cu privire la fiscalizarea veniturilor din meditații, prestarea serviciilor de acest fel de către profesori este încadrată, de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), din punct de vedere fiscal, în categoria veniturilor din activități independente pentru care cei care desfășoară asemenea activități trebuie să se supună autorizării potrivit ANAF.

Astfel, soluția cea mai practică pentru profesorii care dau meditații ar fi înființarea unui PFA sau SRL a subliniat, pentru avocatnet.ro, o expertă în contabilitate.

Casă de marcat și bon fiscal

De asemenea, conform legii, profesorii care dau meditații nu au obligația de a avea casă de marcat în condițiile în care încasează banii aferenți exclusiv prin transfer bancar.

Dacă totuși există și situații în care încasează în numerar sau folosind plata cu cardul, intervine obligația de a avea casă de marcat și/sau POS, după caz.

Așadar, pentru sumele încasate cash sau cu cardul, profesorul va trebui să emită bon fiscal, deci să aibă casă de marcat pentru a fi în legalitate, existând, în acest sens, și case de marcat portabile.

Urmărește Alba24 pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Janvelopa Zam

    miercuri, 17.11.2021 at 06:59

    🤣🤣🤣🤣 no comment

  2. Taxatorii

    miercuri, 17.11.2021 at 07:58

    Daca ror e nevoie acuta de bani la buget, ca sfanta treime s-a largit, obligati si fufele de pe centura sa aiba case de marcat. Nu uitati sa supraimpozitati si golferii ca ala e lux al nobilimii avute !

  3. DeCeAsa

    duminică, 10.04.2022 at 15:39

    Experta in contabilitate este cel mai slab exemplu.
    Normal ca isi va apara interesele financiare si profosionale si va da solutii favorabile dansei, fapt care constituie conflict de interese.
    Dar na, jurnalistii nostri nu alearga dupa senzational, transformandu-se in „cainii de paza ai averilor patronilor politici ai ziarelor”.

    Dar de aplicarea normei de venit nu ati auzit d-na expert contabil ?

    Dar de fiscalizarea veniturilor d-lor avocati?
    Dar de faptul ca o procura la d-nii notari costa de te indoaie, si trebuie musai sa o reinnoiesti la 3 ani, cand persoana este in varsta, nedeplasabila si locuieste in provincie?
    Dar de medicii care lucreaza x ore la stat, si apoi care alearga cu elan la cabinetul propriu sau la vreo clinica particulara?
    Dar de medicii stomatologi moldoveni care au strans averi colosale nu intreaba nimeni?
    Dar de exploatatiile agricole unde se invart milioane de lei subventii iar arendatorii primesc te miri ce si cateodata nimic, pe cand arendasii isi cumpara tractoare si combine cu aer conditionat?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax