Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Profesorii vor putea fi suspendați mai ușor din funcție atunci când sunt urmăriți penal sau trimiși în judecată. PROIECT

Publicat

Profesorii trimiși în judecată pentru săvârșirea unor fapte contra libertăţii şi integrităţii sexuale vor fi suspendați de drept din funcție, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești, prevede un proiect legislativ înregistrat recent la Senat.

Potrivit documentului, conducerea instituțiilor de învățământ va putea suspenda contractul cadrelor didactice, în anumite situaţii. Este vorba despre cele în care față de cadrele didactice a fost pusă în mişcare acţiunea penală pentru săvârşirea unor fapte contra libertăţii şi integrităţii sexuale sau pentru orice alte fapte penale incompatibile cu functia deţinută.

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii Educației a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în 18 martie. Potrivit inițiatorilor, un grup de parlamentari de la PNL, legea urmărește asigurarea unui mediu adecvat în cadrul unităţii unde activează personalul didactic.

„Astfel, dacă un cadru didactic este trimis în judecată pentru săvârşirea unor fapte împotriva libertăţii şi integrităţii sexuale sau pentru orice alte fapte penale incompatibile cu funcţia deţinută, urmarea firească este ca raporturile sale de muncă să se suspende de drept până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești. Pentru că trebuie luate toate măsurile de precauţie și de protecţie necesare pentru a evita tensiunile sau alte incidente, ţinând cont de sensibilitatea faptelor de care este acuzat.

De asemenea, propunerea vine cu soluţie şi dacă respectiva cauză se află în faza urmăririi penale: conducerea instituţiei de învăţământ are posibilitatea de a suspenda raporturile de muncă.

Este important ca victima să fie protejată în permanenţă, indiferent de stadiul în care se află procesul, însă, având în vedere că în faza incipientă a anchetei penale abia încep să se strângă probele la dosar, rămâne la latitudinea conducătorului instituţiei, în funcţie de speţă şi de datele acesteia, dacă se impune suspendarea raporturilor de muncă”, explică inițiatorii proiectului, în expunerea de motive.

Suspendarea contractului individual de muncă

Potrivit proiectului de lege, consultat de Alba24.ro, contractul individual de muncă al unui cadru didactic va putea fi suspendat de drept în următoarele situaţii:

a) cadrul didactic a fost trimis în judecată pentru săvârşirea unor fapte contra libertăţii şi integrităţii sexuale sau pentru orice alte fapte penale incompatibile cu funcţia deţinută, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti;

b) faţă de cadrul didactic a fost dispusă reţinerea, arestul la domiciliu, arestarea preventivă, precum şi controlul judiciar sau controlul judiciar pe cauţiune, dacă în sarcina acestuia au fost stabilite obligaţii care împiedică exercitarea raportului de serviciu, în condiţiile Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare.

Suspendarea la iniţiativa conducerii instituţiei de învăţământ

De asemenea, contractul individual de muncă va putea fi suspendat, la iniţiativa conducerii instituţiei de învăţământ, în situaţia în care faţă de cadrul didactic a fost pusă în mişcare acţiunea penală pentru săvârşirea unor fapte contra libertăţii şi integrităţii sexuale sau pentru orice alte fapte penale incompatibile cu functia deţinută.

sursa: senat.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax