Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Profesorii vor trebui să declare meditațiile cu elevii. Ministerul Educației înființează Registrul Declarațiilor de Interese

Publicat

Profesorii care oferă meditații elevilor vor trebui să înregistreze această activitate în registrul declarațiilor de interese. Potrivit noii Legi a Educației în termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a legii educației, se înființează Registrul declarațiilor de interese, prin ordin de ministru, pentru a se pune în aplicare prevederea privind interzicerea meditațiilor la clasă. Măsura trebuia să se aplice din decembrie 2023.

Articolul 209 din Legea Educației prevede că printre abaterile disciplinare ce pot fi sancționate se află și desfășurarea meditațiilor cu elevii de la propria clasă și articolul 169 care precizează că profesorul are “obligația de diligență să depună eforturi pentru atingerea competențelor necesare de către fiecare elev, prin activitatea la clasă și prin programele de învățare remedială“.

Detalii despre procedura de declarare a meditațiilor

Până pe 4 noiembrie, Ministerul Educației va lansa în consultare publică Procedura pentru completarea declarațiilor de interese de către cadrele didactice. Implementarea acestei legi este programată pentru 1 ianuarie 2024, scrie libertatea.ro

Motivul implementării acestei măsuri

Această reglementare urmărește punerea în aplicare a prevederilor noii Legi a învățământului preuniversitar. Acest act normativ interzice profesorilor să ofere pregătire suplimentară contra cost pentru elevii pe care îi au în clasele pe care le predau în anul școlar în curs.

Modalitatea de depunere a declarației de interese

Profesorii vor trebui să depună declarația de interese în scris până pe 31 decembrie a fiecărui an, asumându-și responsabilitatea pentru informațiile oferite. Aceasta va include detalii despre norma didactică, activitățile de predare, meditații și activitățile didactice legate de proiecte.

Pentru profesorii angajați după data de 31 decembrie, aceștia vor avea la dispoziție 5 zile de la angajare pentru a completa și depune declarația de interese.

Verificarea conformității declarației

Responsabilii declarațiilor de interese, împreună cu directorul instituției de învățământ, au datoria de a verifica acuratețea informațiilor furnizate în declarațiile de interese. Verificarea se va face comparativ cu informațiile transmise departamentului de resurse umane.

Consecințele nerespectării ordinului

Încălcarea termenului de depunere a declarațiilor sau omiterea declarării meditațiilor va fi tratată ca o abatere disciplinară, conform proiectului propus.

Profesorii care fac meditații cu elevii de la clasă vor fi cercetați disciplinar, prevede noua lege a Educației, care a intrat în vigoare din 2 septembrie.

Legea nu specifică o sancțiune clară în acest caz, dar va fi înființată o comisie care să cerceteze acuzațiile. Oricine poate sesiza posibile fapte de abateri disciplinare, iar sancțiunile încep de la avertisment, se pot cumula și pot duce până la desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax