Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Prognoza meteo până în 19 iunie. Meteorologii anunță cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni

Publicat

meteo, soare, ploaie

ANM a emis prognoza de vreme pentru perioada 22 mai – 19 iunie. Meteorologii anunță că până la jumătatea lunii iunie vremea se va încălzi în mai multe regiuni ale țării.

Aceștia mai avertizează că în următoarele patru săptămâni vor fi și precipitații.

Vremea în săptămâna 22– 29 mai

Administraţia Naţională de Meteorologie anunță că în săptămâna 22– 29 mai, mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Citește și VREMEA în Alba până duminică: maxime de 26 de grade, câteva ploi și furtuni. Prognoza meteo de weekend, 19-21 mai

Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile sud-estice și local la munte, dar și deficitar în cele intracarpatice, mai ales în nord și nord-vest. În rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

Vremea în săptămâna 29 mai – 5 iunie

În săptămâna 29 mai – 5 iunie, temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă în regiunile nord-vestice. În rest valorile vor fi apropiate de cele normale.Cantitățile de precipitații vor avea o tendință ușor excedentară în regiunile extracarpatice și deficitară în nord-vest și centru, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

Vremea săptămâna 5– 12 iunie

În săptămâna 5– 12 iunie, temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate de cât cele normale pentru acest interval în regiunile nordice și centrale, iar în rest vor fi în general apropiate de cele specifice perioadei. Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile sudice și sud-vestice, dar și local deficitar în extremitatea de nord-vest a țării, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

Vremea în săptămâna 12 – 19 iunie

În săptămâna 12 – 19 iunie, mediile valorilor termice vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în extremitatea de nord a țării, iar în rest vor fi în general apropiate de cele specifice perioadei. Cantitățile de precipitații vor avea o tendință spre excedent în regiunile sud-estice, vestice și nord-vestice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, au precizat meteorologii.

Cum va fi vremea până la sfârșitul lunii mai

Ciclonul se îndreaptă spre Europa de Est, iar meteorologii anunță că este posibil ca țara noastră să fie afectată. Până la sfârșitul lunii sunt așteptate ploi torențiale și căderi de grindină.

„Vorbim de fenomene de instabilitate accentuate datorate sistemului format în Marea Mediterană, acest ciclon care a acționat în special asupra Italiei și nu în ultimul rând asupra Mării Adriatice, pentru că acestea au fost zonele cele mai afectate.

În Italia cantitățile de precipitații s-au apropiat chiar și de 200 de litri pe metru pătrat în 24 de ore. A fost cod roșu în zonele afectate. El s-a deplasat, a afectat și centrul Europei, iată că și Croația este sub cod roșu”, a declarat Elena Mateescu, director ANM.

Directorul ANM anunță că ciclonul mediteranean se va deplasa până în zona de est, sud-est a Europei (…) și cu siguranță rămân de interes și zonele din partea de sud, sud-est și est până săptămâna viitoare.

Dar până săptămâna viitoare, și pe parcursul nopții și chiar și mâine vor mai rămâne de interes, sub influența acestui ciclon zone din Oltenia, Banat, Crișana și Maramureș pentru că el încă își mai produce efecte având în vedere încărcarea cu umezeală”, a precizat directorul ANM.

Sunt așteptate cantități mari de precipitații și căderi de grindină

În plus, în următorul interval de timp sunt așteptate și căderi de grindină: „Cu siguranță, noi, aflându-ne totuși la periferia estică a acestui sistem frontal am avut cantități importante de precipitații, în special în zona sud-vestică a țării, acolo unde a fost în vigoare avertizarea meteorologică de cod galben.

Valorile cantităților de precipitații, prin acumulare, au depășit chiar și la nivel local 30-40 de litri pe metru pătrat. Însă instabilitatea va fi de interes și în următoarea perioadă, pentru că vorbim în continuare de posibilitatea să consemnăm averse torențiale însoțite de descărcări electrice, izolat căderi de grindină, pentru că la acest sfârșit de săptămână cresc și temperaturile, ne vom apropia din nou de 28 de grade Celsius și chiar și vineri și sâmbătă, inclusiv în Capitală, la o maximă de 27-28 de grade, fapt care aduce fenomene specifice instabilității și vom vorbi de averse cu caracter torențial”, a afirmat Elena Mateescu.

Vremea va fi instabilă până la sfârșitul lunii mai

De asemenea, directorul ANM a precizat faptul că până la sfârșitul lunii mai vremea va fi instabilă: „Chiar și în debutul săptămânii viitoare, până la sfârșitul primăverii (…) la nivelul Europei incluzând și România, fenomenele de instabilitate vor fi de interes (…) pentru că ne așteptăm ca și săptămâna viitoare să înregistrăm la nivelul acesteia, în intervalul 22 – 29 mai, valori ale precipitațiilor peste medie, în special în sud, sud-est și est”.

Elena Mateescu susține că meteorologii vor urmări îndeaproape situația: „Nu trebuie să excludem emiterea niciunei avertizări meteorologice generale; cod galben, portocaliu sau chiar roșu, dar mai ales atenționările specifice de tip nowcasting, specifice, de fapt, acestor tipuri de fenomene de instabilitate atmosferică datorate pe intervale scurte de timp acestor cantități însemnate de precipitații”.

„Ne așteptăm chiar și în această noapte și mâine la intensificări ale vântului, mai ales pe crestele montane, cu peste 70 – 90 de kilometri pe oră, dar în același timp și în zonele mai joase de relief, chiar la acest moment, cu viteze de 40 – 50 de kilometri pe oră”, a mai adăugat directorul ANM.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax