Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Prognoza meteo pe iunie: Temperaturi medii și precipitații insuficiente. Vreme bună pentru turism, proastă pentru agricultură

Publicat

Luna iunie va aduce o vreme caldă, alternată cu temperaturi caniculare, dar ploile, deși abundente pe perioade scurte, nu vor fi suficiente pentru a acoperi seceta care a cuprins România. 

Totuși, temperaturile vor fi plăcute pentru cei care merg în vacanțe. În majoritatea zonelor țării, inclusiv în marile orașe, acestea vor oscila între maxime de 28 – 30 de grade Celsius (mai rar 32 de grade) și minime de 22 de grade Celsius. 

Ne așteaptă o lună iunie care poate aduce chiar și un prim episod de caniculă, dar și zile cu aer respirabil, potrivit prognozemeteo.ro.

Ploile, deși nu vor lipsi din peisajul meteo, nu vor fi, cel puțin conform previziunilor în vigoare acum, suficiente pentru a pune capăt secetei pedologice severe care a cuprins multe zone agricole din țară.

Cea mai ploioasă perioadă se va înregistra între 23 și 30 iunie.

YouTube video

Prima lună de vară aduce, la nivelul țării noastre, o alternanță constantă între zilele calde și foarte calde (cu valori de temperatură ce trec chiar și de 30, 32 de grade și se apropie de pragul de caniculă) cu zilele ploioase, mai reci.

Cea mai ploioasă lună

O caracteristică extrem de importantă a lunii iunie, dar și a întregii perioade de vară este reprezentată de aversele de ploaie abundente pe intervale scurte de timp, cele care fac ca iunie să fie cea mai ploioasă lună din an.

Acest lucru se datorează prezenței dorsalei anticiclonului Azoric în zona noastră, anticiclon care, intersectându-se cu aerul tropical persistent duce la valori de precipitații foarte mari.

Ultimele modelări sinoptice ale celor de la ECMWF dau ca probabil scenariul unui iunie care, pentru țara noastră, mai degrabă va aduce câmpuri de presiune scăzută, depresiuni, asociate inclusiv cu fronturi atmosferice care vor avansa spre regiunea noastră.

În ceea ce privește masele de aer, va predomina circulația atlantică (V – E), care astfel va fi favorabilă avansului de aer tropical dinspre nordul Africii.

Prognoza meteo pe luna iunie: temperaturi

Dacă săptămâna 06 – 13 iunie vine cu un regim termic normal la nivelul întregii țări, iar pe parcursul săptămânii 13 – 20 iunie, deși se mai încălzește ușor, nu vorbim totuși de abateri termice semnificative (+2, +3 grade peste normalul perioadei), ultima decadă a lui iunie (20 – 30  iunie) vine cu aer cald și foarte cald la nivelul întregii țări.

Astfel, cel mai cald va fi în iunie 2022 prin Oltenia, vestul Munteniei, vestul extrem al Banatului (până la +3 grade abateri peste normele climatologice lunare), în timp ce prin restul Munteniei, Moldovei, Banatului și Crișanei vom avea un regim termic cu până la +1.5 grade peste normalul perioadei.

În Dobrogea, Transilvania, Maramureș, zonele montane vom avea un regim termic destul de apropiat de normal, cu doar +0.5 spre 1 grad abateri.

Prognoza meteo pe luna iunie: cum vor fi precipitațiile

Veștile nu sunt deloc bune din acest punct de vedere, cu atât mai mult cu cât vorbim de iunie, cea mai ploioasă lună din an, dar și de o lună mai care tocmai a trecut și care nu a adus deloc precipitațiile așteptate de agricultori.

Regimul de precipitații rămâne deficitar pe toată lună iunie, chiar dacă, mai ales în ultima decadă (20 – 30 iunie) în sudul și estul țării am putea vedea ceva mai multe ploi.

Cantitățile de precipitații așteptate să cadă pe regiuni sunt: vestul extrem al Banatuluil, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea: 30 – 40, izolat spre 50 de l/mp. Nordul Moldovei, Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana, oznele montane – 60 – 70 de l/mp, izolat chiar spre 100 de l/mp, mai ales în nordul Orientalilor.

Sursă: prognozemeteo.ro

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax