Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

PROGNOZA METEO pe trei luni. Cum va fi vremea în această primăvară şi care sunt perioadele cu ploi abundente

Publicat

insorit noros, soare nori Administrația Națională de Meteorologie a anunţat prognoza de vreme pentru perioada februarie – aprilie 2015. Dacă în februarie vor mai fi precipitaţii abundente, în prima lună de primăvară din acest an vor fi şi temperaturi vor mai scăzute faţă de cele normale de sezon, în centrul şi nord-vestul ţării. În martie, dar şi în aprilie, mai sunt aşteptate ploi însemnate cantitativ.

În luna februarie, temperaturile medii lunare vor fi, în general, apropiate de normele climatologice, mai puțin în regiunile vestice, sudice și sud-estice, unde local se vor situa peste aceste norme. Temperaturile medii lunare se vor încadra între -5 grade Celsius, în Transilvania și Moldova, și 2 grade Celsius, în Banat, Oltenia și Dobrogea. Valori de zero grade se vor înregistra în Maramureș și Transilvania.

În ceea ce privește cantitățile lunare de precipitații, acestea se vor situa, în general, în limite normale în zonele estice și sud-estice, iar în restul teritoriului vor fi excedentare. Cantitățile de precipitații vor oscila între 13 litri/mp în Dobrogea și 57 de litri/mp în Maramureș.

În martie, estimările meteo arată că temperatura medie lunară a aerului va avea valori apropiate de mediile climatologice, posibil local mai ridicate în sud și sud-est, dar și mai coborâte în centrul și nord-vestul teritoriului. În Moldova mediile pornesc de la -1 grad Celsius, în Transilvania -0 grade Celsius și ajung la 7 grade Celsius în Banat și Oltenia.

Cantitățile lunare de precipitații, în martie 2015, se vor putea situa peste normalul climatologic în cea mai mare parte a țării. Acestea vor oscila între 17 litri/mp în Dobrogea și 59 litri/mp, în Oltenia.

În aprilie, valorile medii ale temperaturii aerului vor fi apropiate de mediile climatologice, posibil mai scăzute, local, în vestul, sudul și nord-estul țării. Temperaturile medii lunare pot coborî până la 5 grade Celsius, în Moldova, dar pot ajunge și la 12 grade Celsius, în Banat, Oltenia și Muntenia.

Totodată, cantitățile lunare de precipitații vor fi apropiate de mediile multianuale pe areale din sudul și estul țării și vor depăși aceste medii în restul teritoriului. Cele mai mari cantități de precipitații sunt preconizate în Banat (78 l/mp), iar cele mai puține (între 14 și 40 l/mp) în Dobrogea.

Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%. Distribuția temperaturilor medii lunare, precum și distribuția cantităților lunare de precipitații sunt estimate, iar fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

sursa: agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax