Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

PROGNOZA METEO pe TREI LUNI: Ploi abundente, în mai şi iunie, potrivit ANM. Temperaturi și cantități de precipitații

Publicat

insorit noros, soare nori Ultima lună de primăvară și primele două luni de vară vor aduce, în general, temperaturi și cantități de precipitații apropiate de normele multianuale. Totodată, în mai şi iunie ploile vor fi mai prezente în cea mai mare parte a țării, cu excepția regiunilor sud-estice, sudice și estice, potrivit prognozei meteorologice pentru intervalul mai – iulie 2015, publicată, vineri, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

În mai, temperatura aerului va fi apropiată de normalul climatologic, mai ales în sud-est și local în sudul și vestul țării. În celelalte regiuni, valorile termice vor avea valori sub mediile multianuale ale perioadei, de 14,9 grade Celsius. În aceeași lună, cantitățile lunare de precipitații vor fi excedentare în cea mai mare parte a țării, cu excepția regiunilor sud-estice și pe arii restrânse cele sudice și estice, unde se vor situa în apropierea mediilor multianuale. La nivelul lunii mai, media multianuală lunară raportată la perioada 1981 – 2010 este de 66,5 litri/mp.

În luna iunie, valorile termice vor avea valori apropiate de mediile climatologice în cea mai mare parte a țării. Astfel, temperaturile medii vor porni de la 15 grade Celsius, în Oltenia, și vor ajunge la 21-22 de grade Celsius în Banat, Crișana, Moldova și Muntenia. Media multianuală a lunii iunie este de 18,3 grade Celsius. La capitolul precipitații, prognoza arată cantități lunare ce se vor situa sub normele multianuale local în sudul, sud-estul și estul teritoriului (între 27 și 60 litri/mp), iar în regiunile centrale și nordice sunt posibile cantități peste aceste norme, de până la 107 l/mp.

Potrivit ANM, în iulie, temperatura aerului se va situa peste media climatologică a lunii (stabilită la 20,2 grade Celsius), în sud-est și local în sud. În celelalte regiuni se vor înregistra valori apropiate de normal, ce pornesc de la medii de 21 de grade Celsius și se ajung la 23 de grade Celsius. Totodată, cantitățile lunare de precipitații vor fi apropiate de normal, local, în regiunile centrale și vestice ale țării (de la 67 la 102 l/mp), iar în restul teritoriului vor fi deficitare. Media multianuală a precipitațiilor pentru luna iulie este de 77,8 l/mp.

Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%.

sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax