Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Prognoza meteo pentru săptămâna 14-20 octombrie. Meteorologii anunță o răcire a vremii, vânt și ploi

Publicat

Vremea se răcește începând din 12 octombrie, temperaturile scad cu peste 10°C în sud-est. Mai mult decât atât,  în unele zone va ploua și vântul va sufla cu putere.

În 12 și 13 octombrie sunt prognozate temperaturi maxime în jurul a 20 de grade, iar pentru a doua săptămână caracteristice vor fi valorile cuprinse între 16 și 18 grade.

Precipitații în octombrie: Brumărel, în topul celor mai ploioase luni octombrie

– Din punct de vedere al precipitațiilor, în intervalul 2000 – 2024, media de precipitații pentru luna octombrie se situează undeva la 40.8 l/mp. Cu toate acestea, în topul celor mai secetoase luni octombrie de când se fac măsurători meteo la noi, regăsim doar doi ani din intervalul 2000 – 2024: 2000 și 2022.

Estimările Centrului European de Prognoză vorbesc de o lună Brumărel care se poate dovedi în top 3 sau 5 cele mai ploioase din octombrie, cu un excedent la nivelul întregii țări cuprins între 20 și 40 de mm peste ceea ce ar fi normalul climatologic al fiecărei regiuni.

Defalcat pe săptămâni, după o primă săptămână extrem de bogată în ploi la nivelul întregii țări, cea de a doua săptămână din octombrie vine cu un regim ușor deficitar, pentru ca intervalul 14 – 31 octombrie să se anunțe normal din punct de vedere al precipitațiilor.

– Sudul Olteniei, sud-estul Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea ar putea acumula cantități de 30 – 40, izolat 50 mm, în timp ce restul țării se poate apropia de valori de 60 – 80 mm. Posibil ca prin zona montană a Maramureșului să ajungem chiar la 100 de mm. Mai multe detalii despre cum va fi vremea în luna octombrie AICI.

Cum va fi vremea săptămâna viitoare

Ploile își vor mai face apariția undeva la începutul săptămânii, în deosebi din noaptea de luni spre marți, prin regiunile nordice, iar undeva spre jumătatea săptămânii se vor semnala ploi prin partea de nord a teritoriului și prin partea de est a țării.

„După acest episod cu vântul de astăzi, prin acest cod galben din partea de est a teritoriului, vom mai avea intensificări ale vântului prin prima parte a săptămânii, în zona montană, mai ales, dar și în zilele ce urmează, tot la fel prin partea de est a teritoriului și tot în zona de zona de sud-vest, cu viteze în general de 40-50km/h pentru zonele joase și viteze ușor mai mari pentru zona montană”, a explicat meteorologul Diana Giurgiu la Digi24.

Deși sâmbătă vremea se va răci, de duminică temperaturile vor mai urca

„A debutat un proces de răcire a vremii care, mai ales pentru partea de sud-est și est a teritoriului, astăzi se va resimți semnificativ, deoarece aici ieri am avut, mai ales pentru partea de sud-est, temperaturi maxime ce au urcat până spre 28-29° Celsius.

Astăzi, aici valorile de temperatură pe parcursul zilei nu vor depăși 19-20 Celsius. Pe parcursul zilei de astăzi așteptăm valori undeva spre 22°C, mai mult prin zona Olteniei.

În zilele următoare, cu mici oscilații de la o zi la alta și de la o regiune la alta, încă de mâine, vremea se mai încălzește, vom avea temperaturi ce se vor situa în general în jurul a ceea ce ar trebui să înregistrăm la această dată.

În prima parte a săptămânii, pentru partea de sud a teritoriului, aceste valori de temperatură se vor situa ușor peste cele specifice acestei perioade .

Astfel, meteorologii spun că ne așteptăm ca în prima parte a săptămânii temperaturile maxime să urce spre 23-24°C pentru zona de sud a teritoriului, dar în zilele ce urmează, cu mici oscilații de la o zi la alta și de la o regiune la alta, temperaturilre se vor afla cumva în jurul normelor.

În această perioadă ar trebui să avem temperaturi maxime cuprinse între 14 și 20 de grade, iar în ceea ce privește regimul temperaturilor de pe parcursul nopților, deci temperaturile minime, acestea să fie cuprinse cam între 3 și 9 grade, cu valori mai scăzute în zonele depresionare și ușor mai ridicate în zona litoralului”, a mai explicat meteorologul Diana Giurgiu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate